Regeringen fordobler måltallet for donation af COVID-19 vacciner
Regeringen har tidligere i år givet tilsagn om at donere mindst tre millioner vaccinedoser inden udgangen af 2021. Regeringen har nu besluttet at donere yderligere tre millioner vaccinedoser, så det samlede danske måltal for donation fordobles til seks millioner doser. De nye tre millioner doser vil blive doneret gennem COVAX.
Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:
”Det er et globalt ansvar at bekæmpe den pandemi, som i over halvandet år har kastet mørke skygger over befolkninger i hele verden. Vi skal alle løfte vores del af byrden, og det gør Danmark. Derfor fordobler vi nu vores samlede måltal for donation. Donationerne vil bidrage til den globale pandemibekæmpelse samtidig med, at de understøtter danske udenrigs- og udviklingspolitiske prioriteter.”
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:
”Vaccineknapheden er desværre fortsat rigtig stor i mange udviklingslande. Det øger risikoen for nye udbrud og mutationer. COVAX spiller en nøglerolle i at få vacciner frem til verdens udviklingslande. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med det nye tilsagn, sammen med det vi allerede har doneret, kommer op på at donere samlet set fire millioner danske vaccinedoser til COVAX.”
Sundhedsminister Magnus Heunicke udtaler:
”Danmark har sikret sig leverancer nok til at dække vores eget behov, også når det gælder revaccination. Men det er også helt afgørende for den internationale pandemikontrol, at alle tilgængelige vacciner hurtigst muligt kommer frem til de lande og befolkninger, der har brug for dem. Derfor arbejder vi fra dansk side hårdt for, at overskydende vacciner bliver leveret til COVAX, ligeså snart de er klar fra fabrikken.”
Af den nye donation gennem COVAX vil to millioner doser som udgangspunkt være øremærket til en gruppe af 12 lande i Afrika. Der er tale om lande, som Danmark har et særligt tæt samarbejde med, herunder partnerlande for dansk udviklingssamarbejde. Én million doser vil som udgangspunkt være øremærket til en større gruppe af 22 østater med lav- eller mellemindkomststatus (de 22 østater indgår i gruppen af Small Island Developing States, ofte forkortet SIDS).
Der er tale om vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, og donationerne vil blive leveret direkte fra producenterne. Tidsplanen for levering vil afhænge af leveringshastigheden fra producenterne.
Regeringen vurderer løbende mulighederne for at donere yderligere vacciner. De overskydende Johnson & Johnson vacciner, som pt. befinder sig på danske lagre, ventes blandt andet at gå til udmøntningen af tidligere udmeldte vaccinedonationer til udvalgte lande på Vestbalkan, som har modtaget tilsagn om donation af AstraZeneca vacciner. Leverancerne fra AstraZeneca er imidlertid ramt af betydelige forsinkelser.
For yderligere baggrund om de danske vaccinedonationer, se faktaark.
PRESSEKONTAKT
For yderligere information om praktiske detaljer og logistik: Kontakt
presse@ssi.dk
For yderligere information om henvendelser fra udlandet i forbindelse med corona: Kontakt pressevagten@um.dk
For sundhedsfaglige spørgsmål ang. vacciner og den nationale vaccineudrulning: Kontakt pressevagt@sum.dk
Vedhæftede filer
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Udenrigsministeren på sikkerhedspolitisk rundrejse i Nordeuropa31.5.2023 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lars Løkke Rasmussen indleder i dag en sikkerhedspolitisk rundrejse i Nordeuropa. Første stop er Oslo, hvor NATO’s udenrigsministre skal lægge de sidste sten frem mod NATO-topmødet i juli. Torsdag rejser ministeren videre til den nordtyske havneby Wismar, hvor der er møde i Østersørådet. Her er energisikkerhed og beskyttelse af kritisk infrastruktur øverst på dagsordenen.
Danmark støtter oprydningsaktion for at undgå miljømæssig superkatastrofe31.5.2023 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse
En FN oprydningsaktion er undervejs for at tømme olietankeren FSO Safer, der ligger ud fra Yemens kyst og risikerer at eksplodere eller lække når som helst. Danmark donerer 7,5 millioner kroner for at finansiere redningsaktionen, der skal undgå et historisk stort olieudslip og forværring af den allerede alvorlige humanitære situation i Yemen. Dermed fordobles støtten til redningsaktionen, som Danmark også sidste år bidrog til.
Stor interesse fra dansk erhvervsliv og civilsamfund for at hjælpe med genopbygningen af Ukraine26.5.2023 12:20:28 CEST | Nyhed
Regeringen afholder i dag første møde i Ukraine Investeringsforum. Det skal bidrage til, at danske virksomheder kan engagere sig i konkrete genopbygningsprojekter i Ukraine. Regeringen vil også mødes med følgegruppen for Ukraine-fonden for første gang.
Kursskifte i dansk hjælp til Niger: Øget fokus på klimatilpasning25.5.2023 16:00:50 CEST | Pressemeddelelse
Niger er et af verdens fattigste lande og er særligt sårbar over for klimaforandringer. Temperaturen forventes at stige 1,5 gange hurtigere end det globale gennemsnit. Befolkningen er i forvejen udsat for tørker, oversvømmelser og ekstreme temperaturer og har få muligheder for at tilpasse sig de ændrede forhold. Derfor øger Danmark nu støtten til at gøre Niger mere modstandsdygtig over for klimaforandringerne.
Danmark styrker hjælpen til Niger markant24.5.2023 18:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark øger nu sit bilaterale udviklingsengagement i det vestafrikanske lande Niger med omkring 50 procent til i alt 920 millioner kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum