Reformkommission har fundet melodien

Reformkommissionen lagde i begyndelsen af sit arbejde op til store fundamentale ændringer på hele området for efteruddannelse og opkvalificering, men i sine anbefalinger, som blev fremlagt tidligere i dag, har den valgt at gå i en anden retning, og det glæder FOA.
”De har erkendt, at vi har et af verdens bedste efteruddannelsessystemer, og har i stedet sat fokus på, hvordan vi gør det mere brugervenligt, især for dem med de korteste eller ingen uddannelse. Og vi er også enige i de konkrete anbefalinger til, hvordan det skal ske, siger Vinni Jakobsen, næstformand i FOAs Social og Sundhedssektor.
Hun fremhæver blandt andet anbefalingerne om at styrke overblikket over efteruddannelserne, så det bliver nemmere for både arbejdsgivere og uddannelsessøgende, at vælge den rigtige vej og kommissionens ønske om at lette vejen fra ufaglært til faglært gennem flere sammenhængende uddannelsesforløb.
”For få kvalificerede hænder skaber pres på velfærden og den offentlige økonomi. Alene på social- og sundhedsområdet er der de næste 10 år behov for 40.000 ansatte for at følge med det stigende antal ældre. Det er en stor opgave, men helt overordnet har kommissionen fundet melodien med de fleste af deres anbefalinger,” mener Vinni Jakobsen.
Det gælder også kommissionens anbefalinger af, at ufaglærte og faglærte, som vil løfte deres grundlæggende kompetencer i fx dansk eller IT, kan gøre det gratis, samt at der skal skabes et målrettet uddannelsestilbud til personer, der ikke har dansk som modersmål. Med kommissionens forslag om at fjerne deltagerbetalingen på fx akademiuddannelser bliver det også mere attraktivt for faglærte at videreuddanne sig.
”Anbefalinger fra reformkommissionen bør blive et vigtigt element i de trepartsforhandlinger om voksen- og efteruddannelserne (VEU), som vi ser frem til snart kommer i gang”, siger Vinni Jakobsen.
De næste to rapporter fra Reformkommissionen vil senere komme med bud på løsninger for grupper på kanten af arbejdsmarkedet og for de mange unge, der i dag falder helt ud af uddannelsessystemet.
Nøgleord
Kontakter
Vinni JakobsenSektornæstformand
46 97 33 58
Billeder
Information om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
FOA: Ny ældrelov kan løfte livskvalitet for både ældre og ansatte1.7.2025 09:14:33 CEST | Pressemeddelelse
Frihed, faglighed og selvstændighed er centrale værdier i den længe ventede ældrelov, der træder i kraft i dag, men mangel på kollegaer er en kæmpe udfordring, advarer FOA.
Mona Striib: Når økonomien strutter af sundhed, skal vi sikre velfærden23.6.2025 13:11:52 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen opskriver det finanspolitiske råderum med rekordbeløb. Nu må det være slut med krav om nedskæringer og selskabsskattelettelser, siger FOAs Mona Striib.
Kampen mod resistens hjælper både sundheden og økonomien11.6.2025 09:00:47 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og folketingets partier har aftalt en handlingsplan for antimikrobiel resistens. FOA kalder planen et vigtigt skridt for folkesundheden.
FOA roser økonomiaftale med regionerne: Tiltrængt økonomisk løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:41:10 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Danske Regioner har netop præsenteret aftalen om regionernes økonomi i 2026. Aftalen bliver kaldt både god og nødvendig af fagforbundet FOA.
FOA: God økonomiaftale sikrer velfærden27.5.2025 13:48:11 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og kommunerne har landet en økonomiaftale for 2026. Pengene til velfærd og daglig drift hæves med 3,2 milliarder kroner. Fagforeningen FOA tager positivt imod aftalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum