Haderslev Kommune

Reddede 937 jøder: Nu æres han i sin fødeby Haderslev

Del

Haderslev Kommune ærer nu bysbarnet Gustav Schröder, der reddede 937 jøder i 1939 under en dramatisk færd på verdenshavene. Mindetavle afsløres med deltagelse af israelske og tyske ambassader.

Gustav Schröder, født og opvokset i Haderslev, er ikke særlig kendt i Danmark, men hans civil courage og heltemod mindes stadig i de jødiske samfund.

Bysbarnet fra Haderslevs indsats kan nemlig minde om Oskar Schindlers i Krakow.

Haderslev Kommune afslører den 20. september en mindetavle for Gustav Schröder. Tavlen opsættes på Schröders fødehjem i Storegade i Haderslev. Desuden åbner en udstilling om ham.

Ved højtideligheden deltager både den israelske og tyske ambassade samt repræsentanter for det tyske mindretal i Sønderjylland m.fl.

Schröder fik i 1939 ordre på at sejle tyske jøder fra Hamborg til Cuba, men da passagererne pga. nye visumregler samt uro i den cubanske regering, blev nægtet adgang, begyndte en uvis og frygtfuld rejse for Schröder med skibet St. Louis. Intet land ville tage imod flygtningene.

Efter en del offentlig bevågenhed, erklærede Belgien, Nederlandene, Frankrig og England sig dog villige til at tage imod flygtningene. 2. Verdenskrigs udbrud førte til, at mange af jøderne blev taget ved Tysklands besættelse af landene. Af de 937 passagerer blev 254 således dræbt i naziregimets koncentrationslejre.

Schröder har for sin indsats fået tildelt titlen ”Retfærdig blandt nationer“ fra Holocaust mindelunden ’Yad Vashem’, på samme vis som bl.a. Oskar Schindler. Schröder er hædret i Hamburg og Hollywood har i 1976 lavet en storfilm om St. Louis’ færd.

Pressen inviteres til at deltage.

Program for dagen, 20 september:

Kl. 12.00 – Åbning af udstilling om Gustav Schröder, Slotsgade 20, 6100 Haderslev
Kl. 12.45 – Afsløring af mindeplade, Storegade 9, 6100 Haderslev
Kl. 13.00 til 14.30 – Reception på Haderslev Rådhus Gåskærgade 26, 6100 Haderslev


Tilmelding senest den 17. september 2018 på mail: kulturogfritid@haderslev.dk

Evt. spørgsmål  til teamleder i Kultur og Fritid, Henrik Louring Nielsen på tlf. 74 34 17 43.

Kontakter

Billeder

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Gåskærgade 26
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Faldne sønderjyder mindes i Frankrig på 100-årsdagen for afslutningen af 1. Verdenskrig17.10.2018 10:17pressemeddelelse

Den 11. november er det 100 år siden, 1. Verdenskrig sluttede. Årsdagen markeres, som den har gjort det siden 1920’erne, med kransenedlæggelse på den sønderjyske kirkegård i Braine, Frankrig, der er officielt mindested for de sønderjyder, der faldt i tysk krigstjeneste i 1914-1918. Foruden den syd- og sønderjyske delegation deltager D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie i markeringen af 100-året for fredsslutningen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum