Red Barnet

Red Barnet på Skolerne Trivselsdag: Vi skylder børnene at finde løsninger på trivselskrisen

Del
I dag sætter Red Barnet sammen med mere end 200 skoler, og tusindvis af skoleelever landet over, fokus på trivslen i skolen og på at få alle børn med i fællesskabet. Og der er nok at tage fat på. Senest har tal fra VIVE vist, at skoleglæden har været faldende over de seneste ti år, og at det samme gør sig gældende for de ældste skolebørns trivsel. Situationen kræver, at regeringen sætter tryk på trivselsarbejdet.

I dag sætter Red Barnet fokus på børn og unges trivsel og gode fællesskaber, når børnerettighedsorganisationen i samarbejde med 200 skoler landet over markerer Skolernes Trivselsdag.

Og det er der god grund til. Børns trivsel er under pres, og mange børn og unge har lidt sociale afsavn under corona-krisen, der stadig påvirker fællesskaberne i skolen her tre år efter. Det viser undersøgelsen Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022 af VIVE fra slutningen af sidste år.

Derfor samarbejder Red Barnet med skoler landet over, og skolerne kan med udgangspunkt i materiale og redskaber fra Red Barnet dedikere en hel dag til emnet.

– Mange børn og unges udbredte mistrivsel er en af vores tid vigtigste samfundsudfordringer. Og vi ved, at der sidder elever i hver skoleklasse, der mistrives, og som har svært ved at blive en del af fællesskabet. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi rundt omkring i landet skruer op for trivselsarbejdet. Og derfor er vi glade for, at 200 af landets skoler i dag sætter en hel dag af til netop at arbejde med børnenes trivsel, siger Naja Kinch Sohn, der er ekspert i børns trivsel i Red Barnet.

Organisationen har til Skolernes Trivselsdag udviklet et aktivitetskatalog målrettet skolens tre trin, der har som hovedformål at skabe positive fællesskaber og gode oplevelser sammen, og som gør det muligt for eleverne at træne deres sociale muskel.

– Leg og fællesskabsaktiviteter er helt centrale elementer i forhold til at få styrket fællesskabet i skolen, og det er vigtigt, at der er tid og rum til at få fælles, sociale oplevelser, uden at der er fokus på præstationer og forventninger. Det handler også om, at lærerne skal have mulighed for at arbejde aktivt med trivslen ved at skabe gode fællesskaber, som alle børn kan føle sig inkluderet i, siger Naja Kinch Sohn.

Brug for politiske prioriteringer på Christiansborg
Men det er ikke kun ude i skolerne, der er brug for et stærkt fokus på trivsel. Også på Christiansborg er det vigtigt, at vi får sat handling bag ambitionerne om at komme mistrivslen til livs.

–  Vi skal i gang med det kommissionsarbejde om det gode børne- og ungdomsliv, som regeringen lagde op til i regeringsgrundlaget, så vi kan komme videre og finde løsninger på, hvordan mistrivsel og sårbarhed kan forebygges og afhjælpes. Der er virkelig brug for, at vi tager fat om de mange udfordringer, der vedrører børns trivsel, siger Naja Kinch Sohn.

For Red Barnet handler det især om tre ting. Børn og unges trivsel er uløseligt forbundet med det de laver digitalt Det er ikke bare noget, som de kan træde ud af eller slukke for. Derfor er det vigtigt, at vi skruer op for børns digitale dannelse og trivsel. Blandt andet derfor skal digital dannelse på skoleskemaet allerede fra 0. klasse.

Børnerettighedsorganisationen fremhæver også, at bedre trivsel er et ressourcespørgsmål, og at det kræver flere nærværende og kompetente lærere og pædagoger i skoler og fritidsinstitutioner. For det skal være muligt at møde, se og anerkende alle elever og deres behov.

Og så er der brug for at styrke indsatsen for børn i udsatte positioner. Vi ved, hvor vigtigt det er, at blive set og blive en del af gode fællesskaber for netop at modvirke det efterslæb, der er for børn i udsatte positioner i forhold til læring, udvikling og i forhold til at sikre deres trivsel.

Fakta om Skolernes Trivselsdag

• Red Barnet markerer hvert år Skolernes Trivselsdag sammen med hundredvis af skoler landet over på den første fredag i marts

• Fokus til Red Barnets Trivselsdag i år er inkluderende fællesskaber

• Hvert har år Red Barnet udviklet undervisningsmaterialer til alle grundskolens trin, der passer til årets tema

• I år er det blandt andet undervisningsmaterialet ’Min skole - min ven’ og ’Mobningens ABC’, som Red Barnets tilbyder til landet skoler. Du kan finde alt materialet her.

Links

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Ny rapport: Næsten hvert andet barn mener, at det selv bærer ansvaret for ubehagelige oplevelser online25.5.2023 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

At færdes på sociale medier som barn eller ung er ikke uden risiko. I en ny undersøgelse svarer mere end halvdelen af børn og unge i 6. og 9. klasse, at de har oplevet noget ubehageligt online – og samtidig mener næsten hvert andet barn, at de selv bærer en del af ansvaret for at være blevet udsat for ubehageligheder på nettet. Det er dybt problematisk og kræver handling, hvis man spørger de fire organisationer bag rapporten.

Red Barnet: Ny lovgivning er vigtig milepæl i beskyttelsen af børn23.5.2023 14:23:08 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har i dag vedtaget ny lovgivning, der sikrer børn langt bedre mod seksuelle krænkelser og overgreb. En kæmpe sejr og et klokkeklart signal om, at børn ikke har medansvar, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet. Med lovgivningen indføres der blandt andet en selvstændig grooming-paragraf og bedre beskyttelse mod sextortion og blufærdighedskrænkelser. Helt afgørende er det dog, at lovændringerne følges op af massiv efteruddannelse i retsvæsnet, og at fagpersoner bliver klædt på til at forstå og handle på den nye lovgivning, understreger Red Barnet. Børnerettighedsorganisationen lancerer i dag et nyt site, der skal bidrage til det.

Ny rapport: Ungdomskriminalitetsnævn bør afskaffes for de 10-14-årige11.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når børn i alderen 10-14 år møder i Ungdomskriminalitetsnævnet, møder de et system, der på mange måder minder om en strafferetlig proces – men uden de rettigheder, som tiltalte i straffesager normalt har. Derfor bør nævnsordningen helt afskaffes for de 10-14-årige børn, der er under den kriminelle lavalder, mener Justitia, Red Barnet og Børns Vilkår, der i dag udkommer med en ny rapport.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum