Red Barnet

Red Barnet advarer: Corona er en tikkende bombe under eksisterende humanitære kriser

Del
Det bliver yderst svært at stoppe coronavirus, hvis smitten rammer børn og voksne i lande ramt af krig og konflikt og i skrøbelige stater, hvor sundhedsvæsenet er brudt sammen. Sådan lyder advarslen fra Red Barnet i anledningen af, at det første tilfælde af coronavirus er bekræftet af de syriske myndigheder i det krigshærgede Syrien og fem-årsdagen for konflikten i Yemen – to af verdens største humanitære kriser.

Så skete det. De syriske myndigheder har angiveligt bekræftet det første tilfælde af coronavirus i Syrien, hvor en stor del af landets befolkning er drevet på flugt og børn og voksne lever tæt sammen i overfyldte flygtningelejre. For de familier vil spredning af virussen være fatal. Flygtningebørn er allerede sårbare over for infektionssygdomme på flere måder – blandt andet fordi de i forvejen har et svækket immunsystem, og fordi de derudover har reduceret adgang til sundheds-, vand- og sanitetssystemer.

I den nordvestlige Idlib-provins i Syrien bor der for eksempel 900.000 mennesker i midlertidige boliger og overfyldte telte, hvor tilstrækkelig hygiejne og social isolation er umulig.

– Det er ekstremt vigtigt, at vi gør alt for at forhindre yderligere spredning af virussen, og det er især vigtigt i lejre for flygtninge og fordrevne, hvor det praktisk talt er umuligt at tage de forholdsregler, som sundhedsmyndigheder anbefaler. Børn er allerede de mest udsatte for mange af verdens infektionssygdomme, herunder lungebetændelse, malaria og kolera, og familier kæmper allerede for at få tilstrækkelig sundhedspleje, siger Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

Det samme gør sig gældende i i Yemen, hvor krigen netop i disse dage runder de fem år. Et corona-udbrud kan være det, der skubber børn, familier og de samfund, der i forvejen er ramt af humanitære kriser, ud over kanten.

- Lige nu løber vi om kap med tiden for at beskytte børn og familier mod coronasmitte og alt det, som den briger med sig i lande præget af krige, konflikter og fattigdom, siger Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

Johanne Smidt-Nielsen: Vi kan ikke bekæmpe corona, mens bomberne falder
- Et corona-udbrud i lande som Syrien og Yemen, hvor store dele af befolkningen lider af underernæring og følgesygdomme på grund af krig, vil simpelthen være en katastrofe i katastrofen. Ikke mindst for de mange børn, som er psykisk mærket af krigen og lever med angst og depression, kan blive hårdt ramt, fordi deres psykiske tilstand svækker deres immunforsvar, siger hun.

I lyset af corona-pandemien opfordrede FN’s generalsekretær, Antonio Guitierrez, mandag alle kæmpende parter til at indlede en global våbenhvile øjeblikkeligt for at beskytte krigens mest sårbare ofre – blandt andet børn. 415 millioner børn verden over lever lige nu i områder præget af krig og konflikt.

Red Barnet i Danmark og resten af verden bakker op om FN’s appel om våbenhvile.

- Børn, der lever i en krigszone er blandt de mest udsatte i verden. De har vold, død og overgreb helt inde på livet, og nu er de i yderligere risiko for at miste deres kære eller selv blive smittet, hvis coronaen rammer, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Vi kan ikke for alvor bekæmpe en pandemi som corona, mens bomberne falder. Vi kan simpelthen ikke opbygge det fornødne beredskab, mens kuglerne flyver lavt i gaderne og hospitaler bliver ødelagt, siger hun.

Red Barnet samarbejder med WHO for at stoppe spredning
Verden over arbejder Red Barnet på højtryk i kampen mod coronavirussen. Blandt andet med direkte støtte til hospitaler, skoler og plejepersonale i de lande, hvor der er bekræftede tilfælde af coronasmitte.

Desuden arbejder Red Barnets globale sundhedsteam sammen med WHO om at opbygge et beredskab, der skal sikre, at vi kan stoppe spredningen af smitten i lande med dårlige sundhedssystemer. Red Barnets sundhedsteams er blandt andet ved at udrulle store informationskampagner til børn og familier om håndvask, hygiejne, retningslinjer for social kontakt og selvisolering.

Red Barnet opfordrer internationale donorer og nationale regeringer til at øge deres investeringer i sundhedssystemerne – særligt i de mest sårbare lande, så de får mulighed for at reagere på Covid-19-udbruddet uden at gå på kompromis med andre sundhedsydelser, som der i forvejen er akut behov for.

Samtidig opfordrer Red Barnet de internationale donorer til ikke at kanalisere alle pengene til nyetablerede FN Covid-19 fonde, men i stedet finansiere de humanitære responsplaner, som allerede findes, og som i forvejen er kronisk underfinansierede, for eksempel i Yemen, Syrien, Syd Sudan og Somalia. Covid-19-udbrud her vil kun forværre kriserne og øge de humanitære behov.

Red Barnet har stor erfaring med at forberede værn mod epidemier – fra blandt andet arbejdet med bekæmpelsen af ebola og kolera.

Situationen i Yemen
I løbet af de seneste fem år har krigen i Yemen dræbt eller lemlæstet mere end 7.522 børn. Den har forårsaget udbredt fattigdom og sult og efterladt omkring 2,1 millioner børn under fem år akut underernærede. Næsten 900 børn døde i en koleraepidemi, der løb løbsk på grund af konflikten, og mange flere blev forældreløse. Konflikten har tvunget 2 millioner børn væk fra deres hjem og mindst 2 millioner børn ud af deres klasseværelser, hvilket efterlader dem akut sårbare over for vold og overgreb. Yemens børns liv har ændret sig for evigt, og deres fremtid er ekstremt usikker.

Kontakter

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Børn og unge på midlertidigt ophold i Danmark kæmper med stor mistrivsel13.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Ny undersøgelse fra Red Barnet og Via University College viser, at børn og unge, der har fået midlertidigt ophold i Danmark kæmper med mistrivsel, modløshed og ensomhed. Red Barnet ønsker derfor et opgør med de korte midlertidige opholdstilladelser og hyppige genvurderinger, som skaber usikkerhed, ventetid og begrænser rettigheder for børn og unge, hvilket går udover deres udvikling, læring og uddannelse.

Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod billeder med seksuelt formål11.12.2023 06:01:00 CET | Pressemeddelelse

Lovgivningen beskytter ikke børn godt nok, når det handler om seksuelt krænkende billeder og videoer. Det viser en analyse foretaget af Red Barnet. Børnerettighedsorganisationen foreslår derfor at stramme loven, så tre typer af materiale med tydelig seksualisering af børn bliver kriminaliseret i Danmark i samme grad, som det er i de andre nordiske lande. Inden for animeret materiale oplever Red Barnet en voldsom stigning, der kræver akut handling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye