PlanBørnefonden

Rasmus Prehn og Bubber lancerede årets U-landskalender i Roskilde

Del
Fællessang, film og fascinerende fortællinger fra slummen i Bangladesh var på programmet, da PlanBørnefonden lancerede årets udgave af U-landskalenderen på Vindinge Skole i Roskilde, hvor Bubber, Shaka Loveless og udviklingsminister Rasmus Prehn indtog scenen.
Udviklingsminister Rasmus Prehn og Bubber var med til at lancere årets U-landskalender. Foto: Agnete Schlichtkrull
Udviklingsminister Rasmus Prehn og Bubber var med til at lancere årets U-landskalender. Foto: Agnete Schlichtkrull

"Det er uhyggeligt, at piger bliver gift, inden de er færdige med at gå i skole, og at drengene bliver sendt ud i farligt arbejde. Derfor har vi i år sammen med PlanBørnefonden valgt, at U-landskalenderen skal gå til at sikre, at børn i Bangladesh kan gå i skole i stedet for at blive gift eller sendt i arbejde," forklarer udviklingsminister Rasmus Prehn til eleverne på Vindinge Skole i Roskilde, da han torsdag var med til at lancere årets U-landskalender. 

Udover Rasmus Prehn fik eleverne fortalt historier fra PlanBørnefondens ambassadør Bubber, der har været i Bangladesh for at se problemerne med egne øjne, så han kan fortælle om dem til de danske skoleelever.

”Jeg oplevede de ubeskriveligt kummerlige forhold, som børnene her lever under. Familier bor i små blikskure, rotter piler rundt om fødderne på dem, og der er langt til rent vand. Jeg mødte mange stærke børneskæbner, men særligt én gjorde stort indtryk på mig. Det var 16-årige Surma. Hun var selv blevet giftet bort som 13-årig – og med ét var hendes uskyldige barneliv med leg og skolegang forbi. Heldigvis fik hun med sin families hjælp vristet sig fri af det voldelige ægteskab og fandt tilbage på skolebænken,” fortæller Bubber.

I hovedstaden i Bangladesh, Dhaka, starter 98% af børnene i skole. Desværre falder halvdelen fra, inden de når at gennemføre. Årsagerne er mange, men to af de væsentligste problemer er, at hver anden pige bliver gift, inden hun fylder 18 år, og over en tredjedel af de 10-14-årige arbejder i farlige og nedslidende job med en arbejdsuge på mere end 60 timer. De børn får aldrig chancen for at skabe sig en bedre fremtid for sig selv og kommende generationer gennem skolegang.

Den barske virkelighed arbejder PlanBørnefonden for at ændre med overskuddet fra årets U-landskalender, så eleverne i Bangladesh får en chance for at blive bogorme i stedet for børnearbejdere eller børnebrude.

Bangladesh i børnehøjde

Der er enormt langt fra de trygge rammer som elev på Vindinge Skole til livet som barn i Dhakas slum. Virkeligheden for de jævnaldrende børn i Bangladesh gjorde indtryk på Marcus og Victoria fra 5.B.:

"Det er forfærdeligt, at de ikke kan få lov til at bestemme, hvad de selv vil, når deres familier ikke har nok penge eller mad. Det er svært at forestille sig at være væk fra familien så meget for at arbejde, eller blive sendt over til en anden familie, hvis man bliver gift. Det er godt, at man kan lære noget gennem kalenderen, samtidig med man hjælper dem i Bangladesh."

Vindinge Skole har i mange år gjort meget ud af arbejdet med U-landskalenderen, fortæller skoleleder Tinna Wegge Paaske:

"På Vindinge Skole går vi meget op i, at børn skal hjælpe børn. At de får øjnene op for, hvad der sker ude i verden, og at de kan være med til at gøre en forskel. På vores skole har vi arbejdet med U-landskalenderen i mange år. Det gode ved undervisningsmaterialet er, at alle alderstrin kan være med. Det kan skaleres afhængigt af niveau og har en rigtig høj kvalitet. Det er en god måde at tale om barske emner på, hvor der bliver givet håb for fremtiden."

Fællessang for Dhaka

Det er en fast tradition, at der bliver produceret en sang til U-landskalenderen. I år står Shaka Loveless bag nummeret ’Op for Dhaka’, og han har ladet sig inspirere af de Bollywood-toner, der er så populære i Bangladesh.

”Jeg er taknemmelig for at have fået lov til at bruge min musik til at sætte fokus på de vilkår, som børn og unge i Dhakas slum lever under. Med sangen vil jeg gerne vise, at der trods store udfordringer også findes masser af håb og drømme i slummen. Hver eneste dag slås børnene med problemer som fattigdom, børneægteskaber og børnearbejde – alligevel finder de glæde i det, de kan. Sådan er børn – ligegyldigt hvor de bor i verden,” forklarer Shaka Loveless.

Selvom baggrunden er alvorlig, rummer ’Op for Dhaka’ også både håb og rytmer, der kan sætte gang i dansegulvet. Sidstnævnte blev tydeligt, da Shaka Loveless spillede sangen live, mens både Bubber og skoleeleverne kastede sig ud i fællesdans.

Håbet og det gode humør når et lille skridt tættere på Bangladesh, for hvert eksemplar af U-landskalenderen, der bliver langet over disken. Den er allerede i handlen, og overskuddet går til PlanBørnefondens arbejde med at sikre skolegang til børnene i Dhakas slum.

"Julen handler om at gøre noget for andre, og det kan vi gøre gennem U-landskalenderen. Det er synd og skam, hvis ikke alle verdens børn får samme muligheder for at gå i skole, som vi er så heldige at have i Danmark," siger udviklingsminister Rasmus Prehn.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Udviklingsminister Rasmus Prehn og Bubber var med til at lancere årets U-landskalender. Foto: Agnete Schlichtkrull
Udviklingsminister Rasmus Prehn og Bubber var med til at lancere årets U-landskalender. Foto: Agnete Schlichtkrull
Download
Shaka Loveless spiller 'Op for Dhaka' på Vindinge Skole. Foto: Agnete Schlichtkrull
Shaka Loveless spiller 'Op for Dhaka' på Vindinge Skole. Foto: Agnete Schlichtkrull
Download
Årets U-landskalender blev lanceret på Vindinge Skole ved Roskilde. Foto: Agnete Schlichtkrull
Årets U-landskalender blev lanceret på Vindinge Skole ved Roskilde. Foto: Agnete Schlichtkrull
Download
Victoria og Marcus fra 5.B var blandt de elever, der var med til lanceringen. Foto: PlanBørnefonden
Victoria og Marcus fra 5.B var blandt de elever, der var med til lanceringen. Foto: PlanBørnefonden
Download

Links

Information om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
PlanBørnefonden
Mimersgade 47, 4.
2200 København N

+45 70 22 12 11https://planbornefonden.dk

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation. Størrelse og styrke er afgørende, når vi hver dag kæmper for at sikre børns og unges rettigheder og muligheder i verdens mest skrøbelige områder – og specielt for pigerne, der er særlig ramt af ulighed og har få og ringe fremtidsmuligheder.

Gennem en partnerskabsaftale med Danida støtter vi unge i otte afrikanske lande med at forbedre deres områder.

PlanBørnefonden er en del af Plan International, som er en af verdens ældste og største organisationer med fokus på børns rettigheder. Vi er til stede i flere end 70 lande i Afrika, Asien og Latinamerika.

Vi arbejder benhårdt for at børn kan klare sig, uanset hvor de er født og hvilket køn de har. At piger og drenge har samme gode muligheder og vilkår i livet er fundamentet for, at de i fremtiden sammen kan bygge et bedre lokalsamfund. Vi arbejder langsigtet med bæredygtig udvikling, så udsatte og skrøbelige samfund kan vokse sig stærke og stabile.

Vi er medlem af brancheorganisationen for indsamlingsorganisationer, ISOBRO.

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

PlanBørnefonden sætter rekord i en krisetid21.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PlanBørnefonden har i 2022/2023 indsamlet og uddelt flere penge end nogensinde før, med et indsamlingsresultat på 474,1 mio. kr. Heraf er 91,9 procent gået til fondens formål. Med det resultat har fonden hjulpet mere end 850.000 børn, unge og voksne det seneste år med indsatser indenfor bl.a. uddannelse, jobskabelse, vand og sundhed. Siden 2019 har PlanBørnefonden haft en vækst i årlige indsamlinger på næsten 200 millioner og har i 2023 en samlet programportefølje for 1,3 milliarder kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye