Rapport fra udvalget om huslejenævnenes organisering
Udvalget om huslejenævnenes organisering kommer med mulige løsningsforslag til en forbedret organisering af huslejenævnene.
Regeringen (Socialdemokratiet), Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet aftalte som en del af aftalen om initiativer mod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger at nedsætte et udvalg med det formål at analysere, hvordan indsatsen for at løse tvister mellem lejere og udlejere mest hensigtsmæssigt organiseres.
Udvalget om huslejenævnenes organisering har i den nu udgivne rapport opstillet forskellige mulige løsninger til en mere hensigtsmæssig organisering af huslejenævnene.
Indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek, siger i forbindelse med offentliggørelsen af udvalgsrapporten:
”Jeg er glad for udvalgets vurdering af, at den nuværende organisering helt overordnet fungerer. Men udvalget kommer også med en række forslag til forbedringer, og dem skal vi selvfølgelig have kigget nærmere på. Det vil jeg nu gøre sammen med partierne bag aftalen om initiativer imod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger, som medførte, at udvalget sidste år kunne gå i gang med dette udvalgsarbejde”.
Udvalget bestod af huslejenævnsforeningen, en repræsentant fra de større lejerforeninger, en repræsentant fra de større udlejerforeninger, KL og Grundejernes Investeringsfond.
Chefjurist Anders Svendsen, LLO, udtaler i forhold til rapporten:
”Rapporten giver Folketinget et oplæg til, hvordan man kan sikre lejere og udlejere gode og korrekte afgørelser i hele landet. Fx foreslås det at indføre Ankenævn i hele landet og ikke kun i København, ligesom udvalget foreslår modeller til hvordan parterne i højere grad kan stole på, at ankede huslejenævnsafgørelser ikke vil blive ændret af domstolene. LLO bemærker, at forslagene til forbedringer er udtryk for almindelig sund fornuft og har været efterspurgt af LLO i årtier. Arbejdsgruppens forslag er enten afgivet i enighed eller med markant flertal.”
Morten Østrup Møller, Head of Asset Management i P+, udtaler på vegne af EjendomDanmark og Danske Udlejere om rapporten:
”EjendomDanmark og Danske Udlejere byder forslag, der styrker retssikkerheden i huslejenævnsbehandlingen, velkomne. Det gælder både forslag, der styrker faglighed og effektivitet i sagsbehandlingen samt forslagene, der sikrer mere åbenhed i fundamentet for afgørelserne. EjendomDanmark er bekymret for de forslag, der tager sigte på at afskære domstolenes fulde prøvelse af huslejenævnets afgørelser. Disse forslag forringer retssikkerheden. Man løser ikke problemer med manglende kvalitet i huslejenævnsafgørelser ved delvis at afskære domstolenes prøvelse. EjendomDanmark og Danske Udlejere er enige i, at ny organisering af huslejenævnenes virke så vidt muligt skal baseres på frivillighed i det kommunale selvstyre.”
KL udtaler:
”Kommunerne hilser nye initiativer, der kan forbedre sagsbehandlingstider og øge borgernes retssikkerhed, velkomne. For boligområdet er en vigtig kommunal opgave. I det videre arbejde er det vigtigt, at det er op til den enkelte kommune at træffe beslutning om organisering af huslejenævn og sekretariater, da der kan være forskellige lokale ønsker og forhold.”
Grundejernes Investeringsfond udtaler:
”GI er meget positiv overfor de mange forslag i rapporten, som vil styrke fagligheden i huslejenævnsbehandlingen. Særligt forslaget om at indføre ankenævn i hele landet vil med GI’s øjne styrke retssikkerheden til gavn for lejere, udlejere og administrative myndigheder.”
Nøgleord
Kontakter
Michael Højgaard BangPresserådgiverIndenrigs- og Boligministeriet
Tlf:+45 72 28 24 16mihb@im.dkLinks
Information om Indenrigs- og Boligministeriet
Følg pressemeddelelser fra Indenrigs- og Boligministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Indenrigs- og Boligministeriet
Så mange vælgere kan stemme til folkeafstemningen27.5.2022 09:36:42 CEST | Pressemeddelelse
4.262.439 vælgere er optaget på valglisten til folkeafstemningen onsdag den 1. juni 2022. 1.054 af vælgerne bor uden for Danmark.
Sidste frist for at brevstemme er lørdag den 28. maj25.5.2022 08:16:26 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du ikke kan stemme til folkeafstemningen på valgdagen, er lørdag den 28. maj 2022 sidste dag, du kan brevstemme.
Indenrigs- og boligministeren får særlig rådgiver24.5.2022 10:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Indenrigs- og Boligministeriet har ansat Thomas Schjødt som særlig rådgiver for indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen med virkning fra den 24. maj 2022.
Foreløbigt vælgertal – så mange kan stemme til folkeafstemningen18.5.2022 13:18:25 CEST | Pressemeddelelse
4.261.069 vælgere kan indtil videre stemme til folkeafstemningen den 1. juni 2022. Dermed er vælgertallet allerede nu steget med 41.532 vælgere i forhold til folketingsvalget i 2019.
Sådan stemmer du, hvis du flytter lige før valget11.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dit valgsted er der, hvor du har adresse tirsdag den 17. maj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum