Falck

Råd mod ensomhed i julen

Del

Ved juletid rammes mange danskere af ensomhed. Chefpsykolog i Falck, Annette Gaard, mener, at det er helt normalt at føle sig ensom. Hun giver sine råd til, hvordan man kan tackle ensomheden.

Når kalenderlyset nærmer sig den 24. december, tændes forventningerne hos de fleste. Men for mange danskere er julen ikke glædens og hjerternes aften, men derimod en aften, hvor ensomheden rammer.

Chefpsykolog i Falck, Annette Gaard, fortæller, at det netop er de høje forventninger til højtiden, der kan skabe ensomhedsfølelsen.

”Følelse af ensomhed forstærkes ofte, når andre fortæller om, hvad de skal nå i julen – og om samvær med familie og venner, og man selv sidder uden at have nogle planer”, siger Annette Gaard.

Ifølge chefpsykologen er det helt normalt, at man kan føle sig ensom. Det handler derfor mere om at tænke anderledes om ensomheden.

1) Fortæl, hvordan du egentlig har det

Tanken om, at der er noget galt med os, og skammen over det, gør ofte, at vi ikke fortæller, hvordan vi egentlig har det. Det betyder blot, at ingen ved det. Frygten for at blive opfattet som mærkelig gør, at vi lader som om, alt er godt – også selvom vi har det skidt. Det skaber afstand til andre mennesker.  Når vi tør være sårbare, skaber vi samtidig de nære og fortrolige møder med andre mennesker, som er afgørende for at have det godt med sig selv.

Er der nogen, du kan betro dig til? Tør du udfordre dig selv og spørge nogen, om de har lyst til at lave noget sammen med dig?

2) Sænk forventningsniveauet

Måske er det ikke i år, alt skal lykkes – mindre kan gøre det. Prøv at vurdere, om de forestillinger, du måske har om, hvad du ”burde gøre”, er for store til din aktuelle situation. Hvis de er for store, bliver du hurtigt skuffet. Det vigtigste er at være glad for det, du gør, ud fra de forudsætninger, du har lige nu.

Så hvad er godt for dig? Hvad har du lyst, kræfter og ressourcer til? Måske er det nok at være sammen med én person frem for en hel gruppe. Måske trives du med at være lidt alene. Måske trænger du i det hele taget til ikke at gøre det helt store.

3) Vær glad for det du har

Forskning viser, at hvis vi skifter fokus fra det, vi ikke har, til det, vi har, så får det indflydelse på vores livskvalitet og oplevelse af glæde. Så det gælder om at få øje på dét, du rent faktisk har og holder af. At få fokus på det, der giver dig værdi i livet.

Her i juletiden kan du øve dig i at fokusere på en ting, du er glad for. En slags julekalender. Så du hver dag træner dig i at have fokus på dine egne værdier. Dit eget værd. Gerne noget helt almindeligt, som du måske tager for givet, men som du nødigt vil miste. Fortæl gerne andre om det, du sætter pris på.

4) Hav medfølelse med dig selv

Vi mennesker er ofte rigtig gode til at kritisere os selv for alle vores fejl, og det vi kunne have gjort bedre. Problemet er, at vi får det meget værre af det.

At møde sig selv med venlighed og omsorg er noget af det vigtigste, vi kan gøre, når vi oplever afvisninger og svære perioder. Vær din egen bedste ven, præcis som du ville være for andre. Giv dig selv lov til at fejle indimellem og giv dig selv lov til blot at være et menneske. Du er lige så meget værd som alle andre, og du behøver ikke at være alene.

Annette Gaard peger på, at det ikke bare er let at følge disse råd. Det kræver mod at nå til en erkendelse om, at man kan ændre på ting ved at gøre noget andet. Tænke anderledes om sig selv. At turde give sig selv den gave.

”Der er så meget at vinde ved at turde det. Der er ingen, der bryder sig om afvisninger, men vi møder alle afvisninger på et eller andet tidspunkt i livet. Det er her modet kommer ind. Vi skal turde risikere at få et nej for at få muligheden for at opleve et ja”, siger Annette Gaard. 

For spørgsmål og interview, kontakt venligst Annette Gaard på 2619 6378 eller Falcks pressetelefon på 7022 0307.

Information om Falck

Falck
Falck
Polititorvet
1780 København V

70 10 20 31http://www.falck.dk/

Følg pressemeddelelser fra Falck

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Falck