Haderslev Kommune

Pulsen og humøret stiger til træning for demensramte og frivillige

Del

Sammen med en flok engagerede frivillige har Haderslev Kommune skabt et træningshold, hvor mennesker med og uden demens mødes og træner sammen. Træningen kan udsætte demenssymptomerne og åbner døren til det lokale foreningsliv.

Set udefra er det ikke til at se, hvem der har demens, og hvem der ikke har. Volleyboldene flyver gennem luften, og en spredt flok i grønne træningstrøjer jubler og laver sjov med hinanden, mens de konkurrerer om at klare sig igennem hallen med færrest kast.

Reglerne er enkle, og det skal de også være, for cirka halvdelen af holdet har en demenssygdom.

Det er ”Lev med demens” i Haderslev Kommune, en flok engagerede frivillige og Hammelevhallen, som sammen har udviklet idéen og gjort træningsholdet til virkelighed. Siden den 10. januar har 16 deltagere med og uden demens mødtes til træning to dage om ugen. Det sender både puls og humør i vejret.

”Det er dejligt. Jeg elsker motion. Og man kommer til at kende folk her”, siger René Antonsen, der er pensioneret portør og lider af demens.

Træningen er tilrettelagt af en af Haderslev Kommunes fysioterapeuter på en måde, så den passer til deltagerne. Frem for alt er den enkel, men der er også altid aktiviteter, som sikrer at deltagerne får gået en masse skridt og også får pulsen op.

Holdet er indtil videre et pilotprojekt, som skal vise, om denne type forløb gør en forskel for mennesker med demens. Men man ved allerede i dag, at fysisk træning generelt kan udsætte demenssymptomer. Og så hjælper det deltagerne til at komme i bedre form, så det bliver nemmere at klare hverdagen.

”Det gælder jo om at holde sig i gang. Man får ikke noget ud af bare at sidde i sofaen”, siger Hans Rasmussen, der ligesom René Antonsen har en demenssygdom. Han er også kommet i Hammelevhallens træningslokaler som almindeligt medlem og cykler tilmed til og fra træningen.

Frivillige kræfter er uundværlige
Det er Haderslev Kommune, som har taget initiativ til træningen, men foreningslivet og de frivillige kræfter er i bund og grund uundværlige for projektet. Undervejs i træningen er de frivillige nemlig med til at guide og motivere de deltagere, som har demens.

En af dem, som nyder at komme og få sig rørt, selvom hun ikke selv er ramt af demens, er Birthe Høgild.

”Folk går til den her og er meget motiverede for at gå i gang. Jeg får grinet med folk og møder nogle mennesker, jeg ellers ikke ville møde. Og så er motionen jo også god for mig”, siger hun.

Også Hammelevhallens halinspektør Preben Hjortlund har været en vigtig medspiller. Han har nemlig ikke bare hjulpet til med at finde et par frivillige fra lokalområdet, men også sørget for, at det nye træningshold fik plads i både hallen, fitnessrummet og keglecenteret.

”Det gør jo, at vi har folk i hallen, og der er liv i alle lokaler. Så det er en fin aftale for begge parter”, siger han.

Pengene til leje af hallen og løn til fysioterapeuten kommer fra fra den såkaldte værdighedsmilliard, som regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance i 2016 satte af til ældretiltag i kommunerne.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Gåskærgade 26
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum