Psykiatrien Region Sjælland lancerer nyt tilbud om pårørende-til-pårørende-samtaler
Da Laila Christensens eksmand for mange år siden blev indlagt med alvorlig psykisk sygdom, føltes det som om, at alt ramlede. Hun stod pludselig alene med familiens firma og små børn, imens hun skulle holde styr på stort og småt i forbindelse med indlæggelsen:
- Som pårørende til en indlagt kan man nemt føle sig helt alene i verden. Da jeg selv stod i den situation, savnede jeg virkelig at tale med nogen, som havde været igennem det samme. Det havde været en kæmpe hjælp at kunne dele følelserne og alle spørgsmålene med en anden pårørende, fortæller Laila Christensen, der nu selv sidder klar til at hjælpe mennesker, der i dag står i pårørendesituationen.
Sammen med fire andre medarbejdere er hun en del af Psykiatriens helt nye tilbud, hvor de som pårørendepeers tilbyder samtaler med pårørende, der har brug for det. Betegnelsen peer betyder en ligesindet – det vil sige, at man som pårørendepeer selv har oplevet at være pårørende og derfor kan genkende og dele de følelser og frustrationer, som nuværende pårørende ofte står med.
Pårørende er vigtige i recoveryprocessen
Etableringen af det nye tilbud om pårørendepeer-samtaler bygger på viden og erfaringer fra patient- og pårørendeorganisationer og Psykiatriens allerede eksisterende tilbud om peerstøtte til patienter. Herfra ved man dels, at det kan være en stor støtte at udveksle erfaringer med ligesindede og dels, at pårørende spiller en vigtig rolle for de mennesker, der er ramt af psykisk sygdom og deres recoveryproces – dvs. processen med at komme sig.
Christina Kühn er ansat hos PsykInfo Region Sjælland som projektleder på Psykiatriens nye tilbud til pårørende og fortæller om, hvad man kan få ud af at tale med en pårørendepeer:
- Pårørendepeers er alle blevet klædt på til at møde andre pårørende i det, der fylder lige nu. De er trænede i at dele deres erfaringer til gavn for den pårørende, som lige nu står og har brug for støtte. Personalet i Psykiatrien kan give utroligt meget, men i mødet med en peer opstår der ofte noget andet. Her kan forståelsen få en anden dybde, fordi man netop taler med en ligesindet. Håbet er, at man i samtalen kan dele alt det, som kan være svært at tale med personale, familie og venner om – alt det en anden pårørende vil kunne genkende og forstå. En sådan samtale kan være med til at bane vejen i processen og styrke håbet hos den pårørende.
En pårørendepeer-samtale er fortrolig og anonym. Ønsker man en samtale, kan man ringe i telefonlinjens åbningstid og tale direkte med en pårørendepeer med det samme. Alternativt kan man forhåndsbooke en tid til at blive ringet op eller booke tid til at møde personligt frem til en samtale.
FAKTABOKS
Tilbuddet om samtaler med en pårørendepeer gælder voksne pårørende til et menneske, der er eller har været i behandling i Psykiatrien Region Sjælland.
Sådan kan du få en samtale med en pårørendepeer:
- Ring direkte til en pårørendepeer på 58 53 79 99
Telefonlinjens åbningstid: Tirsdag og torsdag kl. 16-20 - Book på forhånd en tid til at blive ringet op af en pårørendepeer eller til at møde personligt frem til en samtale ved at kontakte PsykInfo Region Sjælland:
Ring på 70 25 02 60 eller send en email til psykinfo@regionsjaelland.dk
PsykInfos åbningstider:
Mandag-onsdag: 9-15
Torsdag: 14-18
Fredag: 9-15
Se mere info på www.regionsjaelland.dk/paaroerendepeer
Billedtekst
Laila Christensen er en af de pårørendepeers, der er klar til at tage telefonerne for at dele deres erfaringer som pårørende med andre pårørende. Hun fortæller, at når man står i pårørendesituationen, er det meget værdifuldt at dele sine følelser og oplevelser med andre, der selv har været der.
Kontakter
Anne Mette Billekop, leder af PsykInfo, 40 36 53 78
Links
Information om Region Sjælland
Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland
Nye lægeklinikker skyder op i Region Sjælland1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fire nye lægeklinikker forventes at slå dørene op i juli. Og flere er på vej. Samlet forventes 16 flere praktiserende læger at begynde i regionen den kommende tid. De skal være med til at sikre flere læger, hvor behovet er størst.
Forsøg med ny flexbus-rute skal give bedre kollektiv trafik i landområder30.6.2025 11:09:05 CEST | Pressemeddelelse
En ny type kollektiv trafik har set dagens lys i Vordingborg Kommune – en flexbus på rute. Buslinje 668 er en del af et forsøgsprojekt igangsat af Region Sjælland, der skal afprøve nye løsninger for kollektiv trafik i landområder.
Udfordringer og fællesskab for børn og unge med synsnedsættelse26.6.2025 14:25:18 CEST | Pressemeddelelse
Judo. Svømning. Racer-tandem. Ridning på kæphest eller ægte hest. Fest med koncert, pizza og popcorn. Det er blot et udpluk af aktiviteterne på en uges sommerskole for børn og unge med synsnedsættelser på Synscenter Refsnæs i Kalundborg.
Region Sjælland indfører ny shuttlebus i Slagelse og flere afgange på centrale buslinjer26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra på søndag - den 29. juni - får borgere i Region Sjælland markant bedre muligheder for at komme hurtigt og nemt frem med kollektiv trafik. En ny shuttlebuslinje mellem Slagelse Station og Slagelse Sygehus samt opgraderinger af to regionale buslinjer skal gøre det endnu mere attraktivt at vælge bussen.
Mere nær sundhed: Region Sjælland gør det gratis at gå til fodterapeut for en række patienter25.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række diabetespatienter tilbydes snart mere og nær behandling hos den lokale fodterapeut. En dispensation fra indenrigs- og sundhedsministeren og midler fra regionens budgetaftale baner vejen for indsatsen, som kan være med til at forebygge amputationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum