AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Prognose: Corona koster 100 milliarder kroner i tabt velstand i 2021

Del
Ved udgangen af 2021 vil BNP være tilbage på niveauet før coronakrisen, viser prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Alligevel medfører coronakrisen et stort tab af velstand også i 2021.

DANSK ØKONOMI

Selvom det lysner, vil dansk økonomi fortsat være mærket af coronakrisen de kommende år. Sådan lyder konklusionen i ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Prognosen peger på en forventet økonomisk fremgang i 2021, hvor bruttonationalproduktet vil være steget 1,7 procent sammenlignet med 2020. Dermed kommer BNP i år tilbage på niveauet før coronakrisen indtraf. Alligevel vil økonomien være langt fra den stigende kurve, som BNP fulgte før krisen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forventer, at skaden, som corona har forvoldt, vil beløbe sig til et samlet velstandstab på cirka 100 milliarder kroner i hele 2021.

”Når bøgen om lidt springer ud, og hvis samfundet åbner som planlagt, forventer vi, at der er gode muligheder for lidt af et forårsboom. Men det kommer oven på en hård vinter med store nedlukninger af samfundet. Hvis vi ikke var blevet ramt af corona, ville BNP i 2021 være 100 milliarder kroner højere i forhold til det BNP-niveau, der nu er udsigt til,” siger cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Hvis genåbningen kan fortsætte, er der gode muligheder for positive vinde, der bringer en masse nye job med sig. Men hvis økonomien for alvor skal tilbage på sporet fra før coronakrisen, kræver det, at verdensøkonomien også kommer på benene igen, og virksomhederne har så meget tro på fremtiden, at de tør foretage de nødvendige investeringer,” siger Erik Bjørsted.

Bekymret for langtidsledighed

Coronakrisen har i løbet af det seneste år sat sit præg på beskæftigelsen, men en genåbning af samfundet vil sætte skub i jobskabelsen.

Ifølge prognosen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil beskæftigelsen i den private sektor være genoprettet i begyndelsen af 2022. Men det er ikke sikkert, at jobfesten vil være for alle.

”Under krisen er langtidsledigheden vokset med mere end 15.000 personer, og den kan sagtens fortsætte med at stige noget tid endnu,” siger Erik Bjørsted.

Man defineres som langtidsledig, når man har været ledig i 80 procent af tiden det seneste år. I starten af april viste tal, at antallet af langtidsledige var vokset 11 måneder i træk.

”Den stigende langtidsledighed, vi har set under krisen, kan udvikle sig til en alvorlig senfølge af krisen. Langtidsledige har ofte svært ved at slippe ud af ledighedskøen, og hvis vi ikke passer på, kan de langtidsledige med tiden miste tilknytningen til arbejdsmarkedet,” siger Erik Bjørsted.

”Det vil få store negative konsekvenser både for de ledige selv og for samfundsøkonomien, hvis flere mister tilknytningen til arbejdsmarkedet. Særligt ufaglærte ledige er farezonen for at ende som langtidsledige, hvis de ikke opkvalificerer sig. Derfor er det utroligt vigtigt, at arbejdsstyrken bliver klædt bedre på til fremtidens opgaver,” siger han.

BNP-prognose

  • Uden coronakrisen ville BNP have været 100 milliarder kroner højere i 2021. Ifølge prognosen vil økonomien først være tilbage på den oprindelige vækstbane ved udgangen af 2023.
  • Forventet BNP-vækst i 2021: 1,7 procent
  • Forventet BNP-vækst i 2022: 4,1 procent
  • Forventet BNP-vækst i 2023: 1,8 procent
  • Prognosen for, hvordan dansk økonomi ville have klaret sig, hvis verden ikke var blevet ramt af en pandemi, er baseret på Finansministeriets 2025-fremskrivning i oktober 2019 lige før krisens udbrud.

Beskæftigelsesprognose

  • Beskæftigelsen i den private sektor umiddelbart før coronakrisen: 2.184.000 personer
  • Beskæftigelsen i den private sektor ved udgangen af 2020: 2.152.000 personer
  • Forventet beskæftigelse i den private sektor i første kvartal 2022: 2.183.000 personer

Læs prognose

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye