Professor i arkæologi Mette Løvschal modtager Victor Albeck-prisen 2023
Professor i arkæologi Mette Løvschal bevæger sig gennem tusinder af år, når hun graver sig gennem hedelandskabernes historie. Ved at sammenstille satellitbilleder, udgravninger, pollenanalyser og meget mere kan hun vise, hvordan heden er opstået og blevet vedligeholdt gennem årtusinder.
Nu modtager Mette Løvschal Victor Albeck-prisen for sin innovative forskning i forholdet mellem menneske og natur, som kan blive en vigtig brik i den grønne omstilling.
”Den måde, de danske skove, enge, marker og heder ser ud på, skyldes årtusinders kompliceret samspil mellem mennesker, dyr og landskabsforandringer. Jeg mener ikke, menneske og natur er modsætninger, men at vi vil lykkes langt bedre med den grønne omstilling, hvis vi i højere grad giver kulturlandskaber en stemme og en plads”, siger hun.
Gnuer og zebraer kan ikke komme forbi
Menneskets forhold til naturen er den røde tråd i Mette Løvschals forskning, som bruges i mange forskellige sammenhænge, blandt andet i Østafrika. Her har befolkningen gennem lange tider brugt savanne som store, fælles græsningslandskaber, commons, hvor man sammen har koordineret, hvor husdyrene skal græsse. Men lige nu spreder hegn sig overalt i områderne, og Mette Løvschal har sammen med et større hold forskere fra bl.a. biologi og antropologi dokumenteret, hvad denne proces betyder:
”Konsekvensen af indhegningerne er, at de store migrationer af f.eks. gnuer, zebraer og gazeller kollapser, og at økosystemet dermed er ved at bryde sammen. Men det har også store sociale og kulturelle konsekvenser for mennesker, som pludselig ikke kan komme frem til vandressourcer under tørke. Lignende fænomener, altså gennemgribende indhegninger af jord og forbundne levemåder og økologiske systemer, der kollapser, ser vi lige nu mange steder i verden”, siger Mette Løvschal.
Forskningen bruges lokalt som et planlægningsværktøj til, hvor man skal forhindre, at der opsættes nye hegn for at sikre migrationerne.
Fakta om Mette Løvschal
- Modtog i 2015 Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris
- Modtog i 2019 et ERC Starting Grant til projektet ANTHEA
- Modtager i 2023 Dronning Margrethe II’s Videnskabspris
- Har udgivet sin forskning i bl.a. PNAS, Nature (Scientific Reports), Current Anthropology og World Archaeology
- Er ansat i en delt stilling mellem Aarhus Universitet og Moesgaard Museum og arbejder på at styrke forskningssamarbejdet med den danske museumsverden, bl.a. sidder hun i Organisationen af Danske Museers arkæologiske udvalg og forskningsudvalg.
Fakta om Victor Albeck-prisen
Aarhus Universitets Forskningsfond uddeler Victor Albeck-prisen, som er opkaldt efter én af Aarhus Universitets grundlæggere. Prisen på 100.000 kr. gives til et yngre forskertalent på Aarhus Universitet.
Nøgleord
Kontakter
Professor Mette Løvschal: lovschal@cas.au.dk, mobil: 22889205
Billeder
Information om Aarhus Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet
Aarhus Universitet udnævner 5 æresdoktorer9.9.2024 11:09:55 CEST | Pressemeddelelse
Én spiller en afgørende rolle i kampen mod HIV, en anden har vist, hvordan man kan dyrke grøntsager i gamle madrasser. Aarhus Universitet udnævner i anledning af sin fødselsdag 5 internationale æresdoktorer fra øverste hylde.
Royal hæder til 5 studerende fra Aarhus Universitet29.8.2024 14:03:22 CEST | Pressemeddelelse
5 studerende fra Aarhus Universitet er snart på vej ud i verden for at udvide deres faglige horisont. De modtager Dronning Margrethe II’s rejselegat, og på deres internationale studieophold skal de blive endnu klogere på skibsvrag fra middelalderen, politisk adfærd, fysiologi, sygdommen cystisk fibrose og elektriske racerbiler.
Velkommen til 7.612 nye studerende på Aarhus Universitet26.7.2024 00:12:16 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 7.600 ansøgere har fået tilbudt en studieplads på Aarhus Universitet – det er flere end nogensinde. Fremgangen skyldes især de nye uddannelser i Viborg og øget optag på de engelsksprogede bacheloruddannelser, almen erhvervsøkonomi (HA) og en række STEM-uddannelser.
Kvote 1: Stor interesse for Aarhus Universitet5.7.2024 17:04:37 CEST | Pressemeddelelse
11.234 ansøgere har i år en uddannelse fra Aarhus Universitet øverst på ønskelisten. Det er 6 % flere end sidste år. Stigningen ses især på fakulteterne Aarhus BSS og Technical Sciences, hvor særligt den nye dyrlægeuddannelse i Viborg kommer godt fra start.
Fem forskertalenter modtager ph.d.-prisen8.5.2024 11:03:08 CEST | Pressemeddelelse
Vidste du, at nogle mennesker mangler en indre stemme? At man ved hjælp af nanoteknologi kan skabe materialer, som blot er få atomer tykke? Og at en ph.d.-studerende har spillet en afgørende rolle for AU’s klimaregnskab? Forskningen spænder vidt hos de fem talentfulde ph.d.er, der modtager Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-priser onsdag d. 29. maj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum