Novo Nordisk Fonden

Professor Claus Felby bliver chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger til life-science-forskning, der kan fremme bæredygtig udvikling

Del
Claus Felby. Foto: Hanne Kokkegård
Claus Felby. Foto: Hanne Kokkegård

Claus Felby, professor ved Københavns Universitet, skal stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens bevillinger til life-science-forskning, der har potentiale til at kunne omsættes til nye bioteknologiske løsninger til gavn for mennesker og miljø.

Fonden meldte i juni sidste år ud, at den planlægger at firedoble sine årlige udbetalinger frem mod år 2023 og samtidig vil udbrede sin støtte til flere områder.

Fonden vil bl.a. støtte forskning, uddannelse og innovation inden for industriel bioteknologi, plante- og fødevarebioteknologi og miljøbioteknologi, som kan forbedre bæredygtigheden i samfundet og bidrage til at reducere vores påvirkning af miljøet.

Claus Felby siger: ”Jeg glæder mig meget til at være med til at opbygge fondens nye støtteområde inden for bæredygtighed, som kommer til at blive et markant satsningsområde for Novo Nordisk Fonden i fremtiden. Jeg håber, at jeg med min viden og erfaring på området kan medvirke til, at Novo Nordisk Fonden støtter formål, hvor der kan opnås banebrydende resultater til gavn for samfundet.”

Claus Felby kommer fra en stilling som professor i biomasse og bioenergi, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Han er en internationalt anerkendt forsker, som har arbejdet med biomasse og bioteknologi i mere end 20 år, både akademisk og inden for industrien. Han har omfattende erfaring med at styre store forskningsprojekter, både i Danmark og i EU-regi, og har gennem sin karriere lagt stor vægt på at arbejde tværfagligt og at samarbejde med virksomheder. Hans fokus har overvejende været på bioenergi og bæredygtighed, men også på bl.a. produktion af biomasse, planteforædling, landbrug, skovbrug og energiteknologier.

Claus Felby har gennem sin karriere opnået imponerende resultater og har publiceret 113 videnskabelige artikler og udtaget 24 patenter eller patentapplikationer. I 2016 opdagede han sammen med en forskergruppe en ”omvendt fotosyntese” proces, hvor sollys bruges til at nedbryde plantemateriale i stedet for at opbygge det. Opdagelsen kan få stor betydning for produktionen af biobrændsler og biokemikalier.

Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, siger: ”Claus Felby er en visionær, innovativ og erfaren leder inden for det bioteknologiske forskningsfelt. Han har stået i spidsen for nytænkende forskningsprojekter med nationale og internationale partnere fra både den akademiske og den industrielle verden. Med ansættelsen af Claus Felby styrkes vores støtteområde inden for basal og anvendelsesorienteret life-science-forskning, der kan fremme bæredygtighed til gavn for samfundet, betydeligt.”

Claus Felbys titel bliver Head of Life Science Research and Industrial Applications Promoting Sustainability. Han tiltræder den nyoprettede stilling den 1. marts.

Om Claus Felby (f. 1964)

Stillinger:

2004-:                Professor i biomasse og bioenergi ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

2001-2004:       Lektor, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

2001-2008:       Konsulent, Pulp and Paper Technology, Novozymes A/S.

1997-2001:       Forsker, Enzyme Development and Applications, Novo Nordisk A/S.

Uddannelse: 1997: Ph.d., Forest Products, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

1994: Cand.silv. i Skovbrug, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

Kontakter

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Billeder

Claus Felby. Foto: Hanne Kokkegård
Claus Felby. Foto: Hanne Kokkegård
Download

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Fonden meldte i juni sidste år ud, at den planlægger at firedoble sine årlige udbetalinger til op til fem milliarder kroner årligt i 2023 og samtidig breder sin støtte ud til flere områder, herunder til life-science-forskning for bæredygtig udvikling og anvendelse i industrien.

Siden 2010 har fonden uddelt mere end 16 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. Læs mere på www.novonordiskfonden.dk.

 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen15.3.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Forlængelse af succesfuldt pilotprojekt skal styrke forskningssamarbejde og bane vej for mere innovation7.3.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden afsætter op til 180,2 mio. kr. over fem år til at forlænge og udvide Open Discovery Innovation Network (ODIN), en patentfri samarbejdsplatform, der succesfuldt har etableret den første ramme for Open Innovation in Science (OIS) i Danmark. OIS er en samarbejdsmodel, hvor industrien og offentlige forskningsmiljøer går sammen om at skabe forskningsprojekter og dele deres resultater åbent med offentligheden. Pilotprojekt har vist gode resultater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye