Professionelle køkkener har fået et fagudvalg i Økologisk Landsforening

Både når det gælder en økologisk og en grøn omstilling af vores måltider, spiller de professionelle køkkener en afgørende rolle. Alene i 2019 steg salget af økologiske råvarer til de professionelle køkkener med 11 pct., og det forventes at stige yderligere i de kommende år, når der for alvor skal fart på den grønne omstilling af måltiderne.
Ved et stiftende årsmøde i begyndelsen af april etablerede Økologisk Landsforening et helt nyt fagudvalg for de professionelle køkkener for at give plads og stemme til endnu mere økologi og bæredygtighed på menukortene.
”Vi sætter en milepæl med oprettelsen af et udvalg for professionelle køkkener, der understøtter den strategi, som Økologisk Landsforening arbejder ud fra. Vi skal bevæge os fra at være en landbrugsfaglig brancheorganisation til at være en bred interesseorganisation, der repræsenterer hele den økologiske værdikæde og heri spiller de professionelle køkkener en afgørende rolle,” siger Helle Borup Friberg, direktør for Økologisk Landsforening.
Fagudvalget skal bl.a. være sparringspartner for ledelse og bestyrelse i Økologisk Landsforening, samt understøtte det politiske arbejde for at fremme økologien med input fra de mennesker, der er helt tæt på hverdagen i de professionelle køkkener.
”De ved præcist, hvilke udfordringer, der kan være i hverdagen, og de har praktisk indsigt i, hvad der skal til for at nå i mål med både en grøn og en økologisk omstilling af vores måltider,” siger Rikke Grønning Thorøe, der er fagsekretær for det nye udvalg.
Etableringen af fagudvalget understøtter desuden den udvikling, som er sat i gang fra politisk side, hvor de offentlige køkkener i begyndelsen af april fik tilført 40 mio. kr. fra finansloven til økologisk omstilling og yderligere 11 mio. kr. til bl.a. at udvikle Det Økologiske Spisemærke, som en del af minkaftalen.
Formand for fagudvalget er Mona Carøe, der til dagligt er cheføkonoma ved Regionshospitalet i Randers. Derudover består udvalget af følgende medlemmer: Søren Buhl, EAT Skolemad, Mads Dreyer, Skolerne i Oure, Heidi Hansen, Hahnemanns Køkken og Rikke Fjalland, Madsen & Fjalland. Erik Vithner fra Annis Madhus blev valgt som suppleant.
Udvalget vil bl.a. arbejde med, hvordan der kan indføres mere økologi i de professionelle køkkener, styrke netværket blandt professionelle køkkener og have fokus på nye afsætningsmuligheder.
Kontakter
Rikke Thorøe Grønning, fagsekretær i Økologisk Landsforening
Telefon: 40 28 58 56 Mail: rtg@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Finansminister Nicolai Wammen besøger økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer siden 201912.9.2025 08:39:21 CEST | Pressemeddelelse
Mandag den 15. september klokken 12.00 lægger finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser.
Her og nu: Videoklip fra Økologisk Høstmarked6.9.2025 13:11:26 CEST | Pressemeddelelse
Redaktioner kan frit bruge dugfriske videoklip fra Lille Østergård Økologi – en af 26 gårde, der lige nu holder høstmarked. Gæsterne fejrer årets høst sammen med landmænd, der undgår sprøjtegifte, og har plads til flere sommerfugle og et godt økologisk køb i markedsboderne.
Denne weekend: Høstmarked uden sprøjtegifte over hele landet5.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Traktortur, pluk-selv-æbler og -grøntsager, hop i halm, hør levende musik og spis ved langborde. Det bugner med oplevelser fra jord til bord denne weekend d. 6. og 7. september, hvor de økologiske gårde åbner dørene til Økologisk Høstmarked. Det er for alle og gratis.
Finansloven afspejler regeringens økologiske fordoblingsmål29.8.2025 11:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til finanslovsforslaget for 2026.
De professionelle køkkener køber mere økologi – nu skal vi tale om de næste skridt26.8.2025 09:19:22 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med seks procent fra 2023 til 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Økologisk Landsforening ser frem mod de næste skridt og kalder på mere politisk prioritering, mere vidensdeling og en større bevidsthed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum