Professionelle køkkener har fået et fagudvalg i Økologisk Landsforening

Både når det gælder en økologisk og en grøn omstilling af vores måltider, spiller de professionelle køkkener en afgørende rolle. Alene i 2019 steg salget af økologiske råvarer til de professionelle køkkener med 11 pct., og det forventes at stige yderligere i de kommende år, når der for alvor skal fart på den grønne omstilling af måltiderne.
Ved et stiftende årsmøde i begyndelsen af april etablerede Økologisk Landsforening et helt nyt fagudvalg for de professionelle køkkener for at give plads og stemme til endnu mere økologi og bæredygtighed på menukortene.
”Vi sætter en milepæl med oprettelsen af et udvalg for professionelle køkkener, der understøtter den strategi, som Økologisk Landsforening arbejder ud fra. Vi skal bevæge os fra at være en landbrugsfaglig brancheorganisation til at være en bred interesseorganisation, der repræsenterer hele den økologiske værdikæde og heri spiller de professionelle køkkener en afgørende rolle,” siger Helle Borup Friberg, direktør for Økologisk Landsforening.
Fagudvalget skal bl.a. være sparringspartner for ledelse og bestyrelse i Økologisk Landsforening, samt understøtte det politiske arbejde for at fremme økologien med input fra de mennesker, der er helt tæt på hverdagen i de professionelle køkkener.
”De ved præcist, hvilke udfordringer, der kan være i hverdagen, og de har praktisk indsigt i, hvad der skal til for at nå i mål med både en grøn og en økologisk omstilling af vores måltider,” siger Rikke Grønning Thorøe, der er fagsekretær for det nye udvalg.
Etableringen af fagudvalget understøtter desuden den udvikling, som er sat i gang fra politisk side, hvor de offentlige køkkener i begyndelsen af april fik tilført 40 mio. kr. fra finansloven til økologisk omstilling og yderligere 11 mio. kr. til bl.a. at udvikle Det Økologiske Spisemærke, som en del af minkaftalen.
Formand for fagudvalget er Mona Carøe, der til dagligt er cheføkonoma ved Regionshospitalet i Randers. Derudover består udvalget af følgende medlemmer: Søren Buhl, EAT Skolemad, Mads Dreyer, Skolerne i Oure, Heidi Hansen, Hahnemanns Køkken og Rikke Fjalland, Madsen & Fjalland. Erik Vithner fra Annis Madhus blev valgt som suppleant.
Udvalget vil bl.a. arbejde med, hvordan der kan indføres mere økologi i de professionelle køkkener, styrke netværket blandt professionelle køkkener og have fokus på nye afsætningsmuligheder.
Kontakter
Rikke Thorøe Grønning, fagsekretær i Økologisk Landsforening
Telefon: 40 28 58 56 Mail: rtg@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan.
Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up23.6.2025 09:05:02 CEST | Pressemeddelelse
Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige fødevareproduktion.
Flot stigning i det økologiske dagligvaresalg22.4.2025 08:54:48 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer steg i 2024 med tre pct., og omsætningen lander på 16 mia. kr. i 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som også viser en flot volumenfremgang på to pct.
110.000 forbrugere deltog i Økodag 202514.4.2025 08:51:37 CEST | Pressemeddelelse
41 økologiske gårde tiltrak i går anslået 110.000 forbrugere til Økodag. Dagen var en fest for og med de økologiske malkekøer.
Økologisk Landsforening roser aftale, der skal give mere økologi12.4.2025 07:42:01 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til politisk aftale, der trækker en del af EU's landbrugsstøtte ind i det grønne trepartsarbejde. Her øges bl.a. incitamenterne til at lægge om til økologi, og 4 % naturkravet fastholdes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum