Green Power Denmark

Producentbetaling vil bremse den grønne omstilling

Del
Forsyningstilsynet har endeligt godkendt Energinets metode for producentbetaling. Dermed bliver det markant dyrere at tilslutte vindmøller og solceller til elnettet. Det vil desværre bremse den grønne omstilling, mener Green Power Denmark.

En udvikler, som vil opføre et anlæg på for eksempel 250 MW, som bliver tilsluttet 400 kV-nettet, vil opleve, at omkostningerne stiger med knap 100 millioner kroner.

- Det er en voldsom stigning, og det vil helt sikkert være med til at bremse den grønne omstilling. Den nødvendige udbygning af vedvarende energi vil ikke alene blive forsinket men også unødvendigt dyr, siger Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion i Green Power Denmark.

Den nye metode for producentbetaling indebærer, at udviklerne blandt andet skal betale et tilslutningsbidrag på 328.000 kroner/MW, som skal bruges til at udbygge vores fælles kollektive eltransmissionsnet. 

Green Power Denmark har både overfor Energinet og Forsyningstilsynet tydeliggjort, at vi ikke mener, at EU-retten tillader Energinet at opkræve dette tilslutningsbidrag. Derfor bør man undlade at opkræve omkostninger til det "nære net".

I sin endelige afgørelse skriver Forsyningstilsynet på trods af sin godkendelse af metoden, at: ”Tilsynet anerkender dog, at spørgsmålet er behæftet med nogen tvivl…”.

- Forsyningstilsynet anerkender, at der er tvivl om tilslutningsbidraget til det ”nære net”. Det kommer mildest talt bag på os, at man godkender den samlede tarifmodel, når der er tvivl, om tilslutningsbidraget kan være i strid med EU-retten, siger Kamilla Thingvad.

- Vi er ikke enige i afgørelsen og vil naturligvis se på, hvilke muligheder branchen har for at føre en eventuel retssag eller klagesag.

Allerede den 1. januar 2023 vil udviklere, som opstiller solceller og vindmøller, blive underlagt Energinets nye tarifmodel.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Green Power Denmark

Green Power Denmark
Green Power Denmark
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

35 300 400http://greenpowerdenmark.dk

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft. 

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Klimakrisen kræver, at vi sætter os nye klimamål21.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Vi er på vej ind i en fremtid med voldsomme klimaforandringer, som vil påvirke alle dele af kloden, viser en dyster rapport, som FN’s Klimapanel offentliggjorde i går. Rapporten er et råb fra klimaforskerne om handling. I Danmark bør det føre til, at vi skifter fokus og sætter os nogle internationale klimamål, mener Green Power Denmark. Folketinget bør sætte et mål for Danmarks produktion af grønne Power-to-X-brændstoffer til international skibsfart og flyrejser. Og vi bør sætte ambitiøse mål for, hvor meget energiteknologi, grøn strøm og brint vi skal eksportere i 2030.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum