Professionshøjskolen Metropol

Procesteknologuddannelsen bliver nedlagt på Metropol

Del
Fra og med sommeren 2015 stoppes optaget af studerende på procesteknologuddannelsen på Metropol. Det besluttede bestyrelsen på sit møde 18. december 2014. Beslutningen er truffet på baggrund af det politiske pålæg om at reducere dimensioneringen på laborantuddannelsen og procesteknologuddannelsen på Metropol.

Af kommunikationskonsulent Thomas Worm

Regeringens øgede brug af dimensionering for at reducere optaget på uddannelser med høj ledighed betyder, at Metropol er blevet pålagt at reducere optaget på laborant- og procesteknologuddannelsen henover en fireårig periode.

Modellen for dimensionering giver institutionerne mulighed for at flytte de udmeldte reduktioner rundt mellem de berørte uddannelser. Derfor havde direktionen indstillet til bestyrelsen, at udfase procesteknologuddannelsen ved at stoppe optaget fra og med 2015 og overføre dimensioneringen til laborantuddannelsen.

De væsentligste begrundelser for lukningen

Indstillingen til bestyrelsen om at nedlægge uddannelsen bygger ikke mindst på følgende vurderinger. Der skal et optag af en vis størrelse til for at skabe et bæredygtigt fagligt miljø. Samtidig er der ikke nogen markante tegn på, at arbejdsløsheden blandt procesteknologer vil falde, og der er dermed en risiko for, at den politiske dimensioneringsmodel vil kunne føre til yderligere reduktioner af optaget i fremtiden. Endelig står Metropol foran en større, omkostningstung renovering af de laboratorie- og procesfaciliteter, der knytter sig til bl.a. procesteknologuddannelsen. For at foretage de rigtige investeringer i vores bygninger, er det derfor vigtigt ikke at udskyde en beslutning om en nedlæggelse af uddannelsen.

Høringssvar fra uddannelsesudvalg, fagforbund og undervisere

Forud for bestyrelsens behandling af sagen er de berørte parter blevet hørt, og mange af parterne har også afgivet høringssvar, som bestyrelsen kunne tage med i deres overvejelser.

Både underviserne på uddannelsen, uddannelsesudvalget på laborant- og procesteknologuddannelserne og procesteknologernes fagforbund har opfordret bestyrelsen til at bevare uddannelsen eller udskyde uddannelsen. 

Link: Læs høringssvarene på siden med materialer til bestyrelsesmøde 18. december.

Randi Brinckmann, dekan for Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet, siger om svarene og processen:

”Vi har haft mange og grundige drøftelser, ikke mindst med tillidsrepræsentanten og underviserne på uddannelsen, og jeg forstår godt deres skuffelse. De har argumenteret sobert og konstruktivt. Jeg har også understreget over for dem, at det her ikke er den udvikling, vi har ønsket fra ledelsens side. Tværtimod har vi i de seneste år virkelig prøvet at skabe en kapacitet og et fagligt miljø for at bakke op om udviklingen af uddannelsen. Især ved at lave en overbygning på professionsbachelorniveau og en ny studieretning i form af ernæringsteknologuddannelsen.”

Når direktionen alligevel indstillede at lukke uddannelsen, skyldes det navnlig en bekymring for det faglige miljø på uddannelsen, når dimensioneringen bliver mindre.

”Den politiske udmelding lød, at vi - når loftet over dimensioneringen var fuldt indfaset - kun skulle optage 18 studerende på procesteknologuddannelsen. Når vi ved, at der også er et frafald på uddannelsen, så ville volumen på uddannelsen formentlig blive for lille til at skabe et tilstrækkeligt stærkt fagligt miljø,” forklarer dekan Randi Brinckmann.

Konsekvenser for nuværende og kommende studerende

Med lukningen af procesteknologuddannelsen på Metropol er ansøgere til uddannelsen nu henvist til at studere på Erhvervsakademi Sjælland, der på campus Roskilde har Danmarks største uddannelsessted for procesteknologer med en dimensionering, der er væsentlig større end Metropols.

”Vi har lovet bestyrelsen, at vi naturligvis gør alt for at give de tilbageværende studerende en lige så god uddannelse, som deres forgængere, og vi vil i vores studievejledning og markedsføring hjælpe med at guide ansøgere til uddannelsen videre til fx Erhvervsakademi Sjælland,” slutter dekan Randi Brinckmann.

Nøgleord

Kontakter

Stefan Hermann, rektor, Professionshøjskolen Metropol, mob. 2613 7397 / sthe@phmetropol.dk


Randi Brinckmann, dekan, Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet, mob. 7248 7730 / rawi@phmetropol.dk

Information om Professionshøjskolen Metropol

Professionshøjskolen Metropol
Professionshøjskolen Metropol



Følg pressemeddelelser fra Professionshøjskolen Metropol

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Professionshøjskolen Metropol

Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge vil give børnene en stemme -  åbningskonference 15. november13.11.2017 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Mere end 60.000 børn og unge i Danmark har særlige sociale behov. Vi ved allerede en del om, hvad der kendetegner denne gruppe, og om de udfordringer der er ved de eksisterende tilbud på området. Der mangler imidlertid viden om, hvordan man konkret kan arbejde med at styrke den sociale mobilitet for udsatte børn og unge. Derfor har alle landets professionshøjskoler i samarbejde etableret Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge, forkortet NUBU.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye