PRM: Ny regering bør lytte grundigt til vismænd

De økonomiske vismænd kommer med to afgørende meldinger, som en ny regering bør pejle efter, mener Ledernes direktør Henrik Bach Mortensen. Dels skal arbejdsudbuddet øges for at fastholde den økonomiske vækst, og dels er det stærkt begrænset, hvor meget de offentlige udgifter kan stige uden at vælte læsset for arbejdsmarkedet og dansk økonomi.
Udviklingen i dansk økonomi er positiv, men vi risikerer at falde i grøften i begge sider af vejen. Det er den helt korte essens af de seneste temperaturmålinger af dansk økonomi fra både OECD’s Economic Outlook for en lille måned siden og nu de økonomiske vismænds rapport om dansk økonomi, som netop er offentliggjort.
OECD advarede om, at et sammenbrud i den internationale handel kan ramme hele verdensøkonomien – herunder også Danmark – hårdt. Og vismændene i Det Økonomiske Råd peger på en række andre faresignaler, som den kommende danske regering bør være meget opmærksom på.
- Vismændene gør det meget klart, at hvis den økonomiske fremgang i Danmark skal fastholdes, skal der tilføres mere arbejdskraft. Det kan ske ved, at flere seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet eller ved at åbne dansk økonomi og danske virksomheder for mere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, siger Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne.
De offentlige udgifter skal holdes nede
Henrik Bach Mortensen hæfter sig også ved vismændenes vurdering af, at råderummet for vækst i de offentlige udgifter er stærkt begrænset. Kommunernes træk på økonomiens ressourcer er vokset mere end forudset, og det presser arbejdsmarkedet og dansk økonomi.
- Hvis der skal afsættes flere ressourcer til offentlig service, for eksempel højere normeringer i daginstitutioner, eller hvis der skal investeres mere i et bæredygtigt miljø, kræver det, at de eksisterende ressourcer i den offentlige økonomi udnyttes bedre. Der er ikke basis for at svække dynamikken i dansk økonomi gennem øgede indkomstskatter eller skatter på virksomhederne – det vil blot modvirke den økonomiske udvikling og vækst, som er grundlaget for både familiernes økonomi og velfærdssamfundet, siger Henrik Bach Mortensen.
Han opfordrer derfor partierne i de igangværende forhandlinger om dannelsen af en ny regering til at være meget opmærksomme på de faresignaler, som de økonomiske vismænd peger på.
- Det kan siges helt kort: Den nye regering bør tage initiativer, der øger arbejdsudbuddet. Og den bør være meget varsom med at skrue op for de offentlige udgifter. Ellers gambler den med samfundsøkonomien og selve fundamentet for at have en velfungerende offentlig sektor, siger Henrik Bach Mortensen.
Kontakter
Søren Kudahl
Pressechef, Lederne
Telefon: 3283 3468
E-mail: sku@lederne.dk
Billeder

Information om Lederne
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav3.6.2025 13:27:53 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum