Deloitte

Privatskolerne kæmper med økonomien – forældrene betaler regningen

Del

Faldende tilskud og stigende omkostninger sætter indtjeningen under pres

DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S

København, 16. december 2015

De danske privatskoler kæmper i stigende grad med at få økonomien til at hænge sammen. Særligt de faldende tilskud fra staten samt øgede omkostninger til personale og administration sætter økonomien under pres. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Deloitte.

”Den gode nyhed for privatskolerne er, at elevtallet stiger år for år. I 2014 gik 2,5 pct. flere børn i privatskole end forrige år. Samtidig oplever færre og færre privatskoler et faldende elevtal,” siger partner i Deloitte Klaus Tvede-Jensen, der er ekspert i skolernes økonomi.

På trods af den stigende popularitet har mange privatskoler oplevet et faldende overskud. Ifølge Klaus Tvede-Jensen skyldes det blandt andet højere udgifter til undervisning og administration:

”I gennemsnit faldt overskuddet med hele 59 pct. i sidste regnskabsperiode sammenlignet med den forrige. Samtidig kan vi se, at udgifterne til især lærerløn er steget betragteligt. Det skyldes ikke mindst skolereformens krav om flere undervisningstimer pr. klasse, som altså nu sætter sit tydelige præg på regnskaberne,” siger han.

Ved siden at stigende omkostninger kæmper privatskolerne også med faldende tilskud fra staten:

”I 2012 dækkede statstilskuddet 70 pct. af privatskolernes indtægter. I 2013 dækkede det 69 pct. og i 2014-regnskaberne kun 68 pct. Selv om det måske virker som et mindre fald, har det store konsekvenser for skolernes økonomi, eftersom tilskuddet er klart den største indtægtskilde,” siger Klaus Tvede-Jensen.

For at få økonomien til at hænge sammen har mange skoler været nødt til at kræve højere skolepenge. Dermed er det altså forældrene, der i sidste ende kommer til at betale.

”Det er klart, at når tilskuddet falder, og omkostningerne stiger, så er der kun én gruppe tilbage til at bidrage til pengekassen, og det er forældrene. Derfor ser vi også, at de indbetalte skolepenge vokser fra år til år. Alene de sidste fem år er de steget med næsten 20 pct.,” siger Klaus Tvede Jensen.

Om undersøgelsen:

Deloittes analyse af privatskolernes økonomi er baseret på regnskaber fra 55 større frie grundskoler.

Nøgleord

Kontakter

Klaus Tvede-Jensen
Tlf. +45 21 62 90 41
klajensen@deloitte.dk

Billeder

DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
Download
Klaus Tvede-Jensen
Klaus Tvede-Jensen
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html
Klaus Tvede-Jensen er partner i Deloitte og ekspert i folkeskoler, friskoler og privatskoler.

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum