Ingeniørforeningen, IDA

Privates computere tages som gidsler af kriminelle

Del

Næsten 250.000 danskere har oplevet, at blive afpresset af hackere

Seks procent af danskerne i alderen 18- 70 år har oplevet at blive udsat for ransomware, hvor kriminelle overtager kontrollen med deres computer, krypterer indholdet, og kun vil frigive det igen, hvis der betales en løsesum. Det viser en undersøgelse blandt godt 2.000 danskere som Userneeds har foretaget for Ingeniørforeningen, IDA.

IDAs ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg finder det bekymrende, at så mange almindelige danskere bliver udsat for den slags kriminalitet.

”Det er en meget ubehagelig situation. Et fysisk indbrud, hvor materielt isenkram og ting med affektionsværdi forsvinder, kan være slemt nok, men computeren rummer i dag så mange personlige ting, at et gidsel-angreb, kan gør endnu mere ondt. Der kan forsvinde timers arbejde, familiefotos og officielle papirer, som det vil være næste umuligt at genskabe, med mindre at der løbende er taget back-up,” siger han.

Ransomware er et stigende problem, som it-kriminelle også er begyndt at anvende mod private, og derfor er det vigtigt, at danskerne begynder at tage sikkerhedskopier, mener Jørn Guldberg.

”Har man ikke en back-up, har de kriminelle et overtag, og man er enten hensat til at få en it-ekspert til at redde computeren, eller betale det løsesum, som hackerne forlanger. Det sidste er dog med til at understøtte kriminaliteten, og desuden er det langt fra sikkert, at de kriminelle låser computeren op igen,” siger han.

Ud over en løbende back-up, er det vigtigt ikke at åbne mails fra ukendte afsendere og ukendte vedhæftninger. desuden er det en god ide at opdatere programpakker og netværk med de seneste versioner, lyder det fra IDAs it-sikekrhedsekspert

Har du oplevet ransomware eller lignende, som har blokeret din computer, hvor kriminelle har krævet et beløb

for at låse den op igen?

 .

procent

Antal

18-34 årige

7%

86.584

35-49 årige

5%

61.535

50-70 årige

6%

92.605

I alt

6%

240.724

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.025 svar), Danmarks Statistik

Hvad gjorde du, da du blev udsat for ransomware?

 .  

Betalte ”løsepengene”

6%

Fik it-kyndige til at låse computeren op

22%

Angrebet lykkedes ikke

25%

Jeg gendannede min computer med en backup

33%

Jeg skrottede computeren

7%

Andet

9%

Ved ikke

2%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.025 svar),

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum