Prisuddeling: Fem yngre forskere vinder prestigefuld pris
Kan batterier blive bæredygtige? Og har vi forstået sygdommen Parkinsons rigtigt? Og hvordan sikrer vi udsatte dyrearters overlevelse i fremtiden?
Det er nogle af de spørgsmål, årets modtagere af den prestigefyldte EliteForsk-pris har stillet sig selv. Og fundet banebrydende svar på i deres forskning.
Fem topforskere modtager den prestigefyldte EliteForsk-pris, som overrækkes af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund til en prisuddeling i Skuespilhusets foyer i København i eftermiddag.
1 million til forskning – og en hæderspris
Fælles for de fem prismodtagere er, at de alle er ”yngre forskere”, som prisen forudsætter, og at de har leveret topforskning i international særklasse.
Med prisen følger 1 million kroner til hver af vindernes videre forskningsaktiviteter og 200.000 kroner som en personlig hæderspris.
I forbindelse med prisuddelingen vil 20 meget talentfulde ph.d.-studerende modtage et rejsestipendium på 200.000 kr. Stipendierne skal anvendes til studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Når man som forsker tør stille nye spørgsmål, også ved det etablerede, er der større chance for at komme nye steder hen. Det har årets fem prismodtagere gjort, og det er det, der indrammer hele essensen i EliteForsk-initiativet. At man også som yngre forsker tør gå forrest. Vise andre, at de nye stier skal trædes, og at det kan gøres af forskere i alle aldre. Viden er Danmarks brændstof, og vi skal blive ved med at prioritere forskning højt. Både for at sikre fremdrift i Danmark. I verden. Og i menneskelivet. Stort tillykke til de fem prismodtagere. Og til de 20 dygtige ph.d.-studerende, der modtager et EliteForsk-rejsestipendium.
Årets vindere af EliteForsk-prisen er:
Dorthe B. Ravnsbæk har blandt andet fundet ud af, at batterier, der i dag laves på den knappe ressource litium, også kan fungere på natrium, der er et mere bæredygtigt materiale. Et banebrydende forskningsresultat, som kan betyde, at der kan produceres batterier tilsvarende efterspørgslen, så verden kan komme i mål med den grønne omstilling.
Læs mere om Dorthe B. Ravnsbæk.
Per Borghammer har udfordret den gængse forståelse af Parkinsons, som forårsager rystelser og nedsat livskvalitet for flere hundrede tusinde danskere. Han har udviklet den første skanningsmetode og som den første i verden påvist, at der findes Parkinsons-proteinklumper i tarmen op til 20 år, før diagnosen stilles. Et banebrydende forskningsresultat, som på længere sigt kan betyde, at patienter med Parkinsons kan få medicinsk behandling.
Eline Lorenzen har undersøgt samspillet mellem dyr, mennesker og naturen. Ved at se på DNA fra tænder og knogler fra forhistoriske og nutidige fund forstår hun dyrs evolution og hvordan, klimaforandringer har påvirket verdens dyrearter igennem de sidste 100.000 år. Et banebrydende forskningsresultat, der kan fortælle os, hvordan eksempelvis isbjørnens muligheder er for at overleve i fremtidige klimaforandringer.
Poul Fritz Kjær forsker i, hvilken rolle retten spiller i den politiske økonomi. Han er ophavsmand til teorien om Den Politiske Økonomis Ret, som undersøger, hvordan de juridiske perspektiver med stor fordel kan inddrages i den politiske økonomi. Et banebrydende forskningsresultat, der giver ny forståelse af økonomisk ret, der har konsekvens for fremtidig velfærds- og arbejdsmarkedspolitik.
Alexander Kai Büll forsker i protein-aggregering i hjernen. Når proteinerne i hjernen klumper sammen, kan det føre til Parkinsons og Alzheimers. Hidtil har man ikke vidst, hvorfor det sker. Et banebrydende forskningsresultat, hvor Alexander Kai Büll som den første har identificeret og beskrevet en autokatalytisk proces, dvs. en kemisk proces, der indgår som et trin i proteinaggregering.
Læs mere om Alexander Kai Büll.
Se modtagerne af de 20 EliteForsk-rejsestipendier.
Fakta:
- EliteForsk-prisen uddeles for 17. gang i år og blev uddelt første gang i 2007.
- EliteForsk-initiativet sætter fokus på dansk topforskning og skaber opmærksomhed om værdien af dansk forskning.
- EliteForsk skal synliggøre forskerne som rollemodeller og vække nysgerrighed og begejstring for videnskab hos studerende og yngre forskere.
- Blandt tidligere vindere finder man blandt andre Eske Willerslev, der vandt prisen i 2011 og Vincent Hendricks, der vandt EliteForsk-prisen i 2008.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Information om Uddannelses- og Forskningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Paris for at mødes med europæiske ministerkollegaer5.5.2025 09:01:39 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Sorbonne Universitet i Paris for at drøfte videnskabens fremtid i Europa med forskningsministre fra EU-medlemslandene samt Storbritannien, Norge, Schweiz og Island.
Seks universiteter udvalgt – skal føre Danmarks fremtidige rummissioner ind i en ny fase25.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har en ambition om at udvælge og finansiere op til fire nationale rummissioner over de næste 10 år. Nu er seks universiteter udpeget til at sikre, at den danske rumsektor bliver tæt inddraget i at forme rammerne for rumprogrammet.
Forskningens Døgn fejrer sit 20. år med et tætpakket jubilæumsprogram22.4.2025 09:37:33 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsministeriets videnskabsfestival Forskningens Døgn fejrer i år sit 20-års jubilæum med et program, der er spækket med events rundt om i Danmark. Festivalen løber fra den 22.-27. april.
Presseinvitation: Forskningens Døgn fejrer jubilæum med H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren14.4.2025 10:20:51 CEST | Pressemeddelelse
Kan forskning give os begreb om, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Det eksperiment vil blive forsøgt, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 23. april fejrer sit 20-års jubilæum med deltagelse fra bl.a. H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren.
SU-fribeløbet hæves på ungdomsuddannelser11.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på ungdomsuddannelser kan se frem til, at de fremover må tjene 1.100 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Det sker efter, at aftalekredsen bag SU-reformen bestående af regeringen, LA, KF og DF er blevet enige om at hæve fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum