Teknologisk Institut

Printet elektronik skal styrke Europas konkurrenceevne

Del

Teknologisk Institut står i spidsen for en ny international innovations-hub, der skal hjælpe europæiske produktionsvirksomheder med at stå stærkt globalt og være rustet til Industri 4.0. Omdrejningspunktet er printet elektronik – en teknologi, der gør det muligt at printe elektrisk ledende baner på stort set alle overflader.

Printede elektrisk ledende baner
Printede elektrisk ledende baner

Hvad har en kontaktløs Dankort-terminal, et EKG-plaster og en Internet of Things-komponent fra industrien til fælles? I dem alle sidder et lille stykke elektronik, som gør det muligt at foretage trådløse målinger eller aktiviteter – henholdsvis betaling, måling af hjerterytme og måling af fx fugt eller temperatur. 

De elektrisk ledende komponenter i smart products bliver i stigende grad printet på specielle industri-printere, der via inkjet- og aerosol-teknologi kan printe meget fine lag på bøjelige materialer som folie, papir og tekstiler. Teknologien kaldes printet elektronik.

Minder om 3D-print
– Printet elektronik åbner op for helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter. Ganske enkelt fordi printet elektronik kan fremstilles ud fra CAD-tegninger, som vi kender fra bl.a. arkitektverdenen og 3D-print, fortæller projektleder Zachary James Davis fra Teknologisk Institut.

80 millioner afsat til printet elektronik
Forskere på Teknologisk Institut har arbejdet med teknologien siden 2016. I samarbejde med 16 forskningsinstitutter og virksomheder på tværs af Europa har Teknologisk Institut netop vundet et Horizon 2020-projekt, LEE-BED, på 80 millioner kr. LEE-BED fokuserer netop på printet elektronik, hvis marked allerede udgør rundt regnet 32 mia. USD. Vel at mærke uden for Europa.

Europa halter bagefter
Europæerne har nemlig ikke været lige så hurtige som resten af verden til at tage den nye teknologi til sig. LEE-BED skal understøtte implementeringen af printet elektronik i Europa, og det sker igennem en slags innovations-hub.

– I LEE BED stiller alle 17 partnere deres forskellige kompetencer og faciliteter inden for printet elektronik til rådighed for virksomheder, der ønsker at integrere printet elektronik i deres produkter, siger Zachary James Davis.

Adgang til dyre faciliteter uden økonomisk risiko
Virksomhederne kan ansøge om optagelse i LEE BED, hvorefter deres business case bliver vurderet. Er virksomheden egnet til at deltage i LEE BED, får de tildelt de forskningsinstitutter, der bedst matcher deres behov. Herefter får virksomheden adgang til udstyr og ekspertise fra de pågældende institutter, der følger virksomheden fra prototype over pilotproduktion til produktion i fuld skala.

– Virksomhederne kan afprøve nye teknologier uden at foretage store investeringer og løbe en økonomisk risiko i startfasen. Vi har bl.a. allerede igangsat et samarbejde med smykkegiganten Swarowski, der leger med tanken om intelligent lys i deres krystaller, som kan integreres i tøj og interiør, slutter Zachary James Davis.

Yderligere oplysninger: Zachary James Davis, zjd@teknologisk.dk, 7220 2507

FAKTA-ARK
LEE-BED har ambitioner om at udbrede og implementere printet elektronik i Europa og nedbryde de barrierer, der forhindrer teknologiens udbredelse. LEE-BED introducerer europæiske produktionsvirksomheder til printet elektronik og fører dem fra koncept til pilotproduktion eller prototyper.

LEE-BED konceptet består af tre nøglefaser:

(1) en teknisk/økonomisk vurdering, herunder livscyklusanalyse, patentkortlægning og sikkerheds-/lovgivningsmæssig revision

(2) et pilotprojekt, der anvender eksisterende og opgraderede pilotlinjer for nanomaterialer, formuleringer, der indeholder nanomaterialer (fx blæk og pasta) og 2D/3D-print af komponenter og

(3) videnoverførsel, herunder intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) og patentvurderinger, standarder/sikkerhedsscreening og investeringsmuligheder.

LEE-BED samler og opgraderer pilot-faciliteter over hele værdikæden fra: 

(a) produktion af funktionelle nanomaterialer til

(b) formulering af skræddersyede blæk, klæbemidler og kompositter og endelig

(c) digital produktion af smarte komponenter med integreret elektronik.

Gennem LEE-BED kan produktionsvirksomheder gå fra koncept til prototype på under seks måneder og samtidig minimere ressourcer og omkostninger. LEE-BED er fortaler for, at vi beholder fremstillingsindustrien i Europa fremfor at udlicitere produktionen til lande uden for EU.

Partnere og case-virksomheder
Teknologisk Institut er projektleder på LEE-BED og driver projektet sammen med CPI, RISE, TNO, Fraunhofer, Eindhoven University of Technology, TPU, CEA, VS Particle, ITENE, Axia, Sustainable Innovations og SD Partners. Projektet har allerede fire case-virksomheder: Swarowski, Maier, Acciona og Grafietic.

Nøgleord

Kontakter

Zachary James Davis, zjd@teknologisk.dk, 7220 2507

Billeder

Printede elektrisk ledende baner
Printede elektrisk ledende baner
Download
Blæk til printet elektronik baseret på nanokobber og nanosølv
Blæk til printet elektronik baseret på nanokobber og nanosølv
Download
Zachary James Davis og Martin Søndergaard betjener den industrielle inkjet-printer, der printer strømledende baner fra CAD-tegninger
Zachary James Davis og Martin Søndergaard betjener den industrielle inkjet-printer, der printer strømledende baner fra CAD-tegninger
Download
Zachary James Davis og Martin Søndergaard demonsterer blæk til printet elektronik baseret på nanokobber og nanosølv
Zachary James Davis og Martin Søndergaard demonsterer blæk til printet elektronik baseret på nanokobber og nanosølv
Download
Martin Søndergaard ved reaktoren, der fremstiller kobber-nanopartikler til printet elektronik
Martin Søndergaard ved reaktoren, der fremstiller kobber-nanopartikler til printet elektronik
Download
Konceptbeskrivelse, LEE BED
Konceptbeskrivelse, LEE BED
Download

Vedhæftede filer

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum