Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Presseinvitation: Regeringen præsenterer ny handlingsplan for fødevareklyngens eksport

Del

Hvordan sikrer vi, at fødevareklyngen i en turbulent tid med internationale kriser og ustabile markeder også fremover kan eksportere kvalitetsfødevarer og -løsninger til den grønne omstilling? Det sætter fødevareminister Rasmus Prehn og udenrigsminister Jeppe Kofod ord på fredag d. 9. september kl. 9:00, når regeringen lancerer en ny handlingsplan for fødevareklyngens eksport til de globale markeder. Pressen er velkommen til at deltage.

Verden er under stor forandring. En kombination af bl.a. Brexit, COVID-19 og krigen i Ukraine har sendt voldsomme rystelser gennem de globale markeder og skabt stor usikkerhed. Mange lande tænker i højere grad i national selvforsyning, hvilket udfordrer dansk eksport. Det gælder ikke mindst på fødevareområdet. Men det skaber også muligheder.

Det kalder på en styrket indsats for danske eksportmuligheder i fremtiden. Derfor præsenterer regeringen nu en ny handlingsplan for fødevareklyngens eksport til de globale markeder. Den danske fødevareklynge har nemlig en unik mulighed for at bidrage til at løse de globale udfordringer med effektive, bæredygtige og innovative løsninger.

Fødevareminister Rasmus Prehn siger:

”Fødevareklyngen leverer både sunde og sikre produkter til hele verden – og det skal de blive ved med på trods af stor usikkerhed på de internationale markeder. For det spiller en vigtig rolle for både vækst og beskæftigelse i Danmark. Derfor ønsker vi fra regeringens side med den her handlingsplan at bringe Danmarks styrkeposition på eksport af fødevarer endnu stærkere i spil til gavn for både fødevareklyngen, dansk vækst og beskæftigelse og grøn omstilling på globalt plan.”

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Behovet for bæredygtige kvalitetsfødevarer stiger – både på grund af stigende befolkningstilvækst og klimaforandringerne, men også på grund af de stadig flere kriser, der sætter forsyningssikkerheden under pres. Derfor er det vigtigt at bringe danske produkter og løsninger i spil internationalt og aktivt gøre en forskel for den globale grønne omstilling. Vi tror på, at vi fra dansk side kan skabe bæredygtige løsninger til gavn for danske arbejdspladser, og på samme tid bidrage til at løse de store udfordringer ude i verden.”

Praktisk:

Fredag d. 9. september 2022 kl. 9.00-10.45 lancerer regeringen sin eksporthandlingsplan for fødevareklyngen på Carlsberg Museum på adressen: Valby Langgade 1, 2500 København.
Pressen er velkommen til at deltage.

Pressekontakt:

Journalister kan tilmelde sig ved at kontakte presserådgiver Ditte-Marie Rye på dijen@fvm.dk.

Program:

Velkomst
Lise Walbom, CEO, Food Nation

Vejen til øget eksport i en tid med turbulens og usikkerhed?
Frank Øland, Chefstrateg, Danske Bank

Lancering af regeringens eksporthandlingsplan for fødevareklyngen
Jeppe Kofod, Udenrigsminister
Rasmus Prehn, Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

De næste skridt for dansk fødevareksport - perspektiver fra erhvervet
Tina Sejersgård Fanø, Vicedirektør, Novozymes
Simon Stevens, Executive Vice President, International, Arla Foods
Cees ’t Hart, CEO, Carlsberg
Jais Valeur, CEO, Danish Crown

Det globale perspektiv på fødevareklyngens fremtidige eksport
Susanne Hyldelund, Danmarks ambassadør i Tyskland

Next step med regeringens eksporthandlingsplan for fødevareklyngen

Fakta:

  • Fødevareklyngens virksomheder eksporterede i 2021 for ca. 173 mia. kr. svarende til ca. 22 pct. af Danmarks samlede vareeksport.

  • 125.000 personer var beskæftiget i fødevareklyngens virksomheder i 2021.

  • Regeringen har bl.a. med Eksportpakkerne og Erhvervs- og sommerpakken fra 2021 afsat midler til en styrket eksportindsats for fødevareklyngen – både i Danmark og på eksportmarkederne.

  • Med ”Handlingsplan for fødevareklyngens eksport” ønsker regeringen at sætte en klar retning for den styrkede indsats i tæt samarbejde med fødevareklyngen og eksportvirksomhederne.

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag26.9.2022 10:26:03 CEST | Pressemeddelelse

Med et virtuelt live-event for alle landets folkeskoler er det i år børnene, som Fødevareministeriet og tænketanken ONE\THIRD sætter i centrum på den nationale madspildsdag torsdag den 29. september. Timm Vladimir ledsaget af fødevareminister Rasmus Prehn styrer slagets gang til dét, der bliver Danmarks største virtuelle madspildsevent. Via en live-streamet video vil de nå rundt til alle hjørner af landet, hvor næste generation tager grydeskeen i den anden hånd i kampen mod de 800.000 tons mad, der hvert år går til spilde.

FAKTA: Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 14:41:59 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet. Derfor vil det midlertidige forbud mod hold af mink udløbe ved årsskiftet. Minkbranchen fik gennemgået modellen på et møde i dag, og Folketingets partier er inviteret til en teknisk gennemgang af modellen i næste uge.

Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 10:36:31 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden ved genoptagelse af en betydeligt reduceret minkproduktion og ved indførelse af smitteforebyggende tiltag. Derfor har regeringen besluttet at lade det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløbe ved årsskiftet. Fødevareminister Rasmus Prehn har inviteret minkbranchen til et møde fredag eftermiddag. Her vil branchen få gennemgået de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne vurderer er nødvendige ved genoptagelse af minkproduktion af hensyn til folkesundheden.

Sunde måltider uden kød og fisk: Kantiner og skoler får nu vegetariske kostråd21.9.2022 10:15:09 CEST | Pressemeddelelse

Bælgfrugter i de fleste måltider – og husk æg og de mørkegrønne grøntsager! Der er i dag stor sandsynlighed for, at du kan få serveret en vegetarisk frokost i kantinen på din arbejdsplads eller skole. Men det stiller samtidig en række nye krav til personalet i de professionelle køkkener. Derfor lancerer fødevareminister Rasmus Prehn nu en række kostråd til vegetariske måltider, som har til formål at vejlede personalet til at lave sunde og klimavenlige retter uden kød og fisk, når de svinger grydeskeerne i køkkenerne landet over.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum