Landdistrikternes FællesrådLanddistrikternes FællesrådLanddistrikternes FællesrådLanddistrikternes Fællesråd

Presseinvitation: Kom til sundhedskonference med fokus på ulighed i sundhed

Del

Hvordan ser sundhedstilstanden ud i land kontra by? Kan land- og yderkommunerne håndtere den støt stigende gruppe af ældre, kronikere og borgere med psykisk sårbarhed? De spørgsmål er til debat på den nationale sundhedskonference, som Landdistrikternes Fællesråd, Center for Landdistriktsforskning ved SDU, UC SYD og Diabetesforeningen inviterer til d. 16. maj.

Foto: Kim Toft Jørgensen, Sønderborg
Foto: Kim Toft Jørgensen, Sønderborg

Selvom sundhed i et geografisk perspektiv har haft stor politisk bevågenhed, står særligt borgere i landdistrikterne i en udsat position, der kræver både viden og handling.

På konferencen vil der derfor være fokus på den geografiske og socialt betingede ulighed i sundhed gennem oplæg fra forskere og praktikere til debat, inspiration og netværk. 

Tid og sted: Mandag den 16. maj 2022 kl. 10.00-14.30 på UC SYD, Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø. 

Bag arrangementet står Landdistrikternes Fællesråd, Center for Landdistriktsforskning ved SDU, UC SYD og Diabetesforeningen. 

Tilmelding sker til Cecilie Davidsen Høj på cdh@landdistrikterne.dk 

Program: 

10.00 – 10.05: Velkomst v. konferencier Ole Toft, sundhedsanalytiker på Altinget

10.05 – 10.20: Velkomst og indledende ord om ulighed i sundhed, v. Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd og Egon Noe, professor og centerleder for Center for Landdistriktsforskning, SDU

10.20 – 11.05: Sundhed i et landdistriktsperspektiv – hvad viser forskningen?

 • Hvordan er udviklingen i ulighed og sundhed generelt i Danmark? v. professor Pernille Tanggaard, leder af forskningsenhed for sundhedsfremme, SDU
 • Udfordringer for sundhedsvæsenet – hvordan forstærkes ulighed i mødet med sundhedsvæsenet? v. professor Jes Søgaard, leder af det Interdisciplinære Center for Populationsdynamik
 • Hvilke udfordringer knytter sig særligt til landdistrikterne? v. professor Egon Noe, centerleder for Center for Landdistriktsforskning, SDU

11.05 – 11.20: Pause

11.20 – 11.50:  Hvordan kommer udfordringerne til udtryk i praksis?

 • Ulighed i sundhed set fra professionshøjskolen UC SYD, v. docent Heidi Klakk og docent Bodil Bjørnshave
 • Et kommunalt perspektiv på udfordringer – erfaringer fra Haderslev Kommune, v. lektor Ann Højbjerg Clarke, Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, SDU

11.50 – 12.15: Opsamling på formiddagens program: Hvad er de væsentligste udfordringer, og hvor mangler der viden og udvikling? Spørgsmål og kommentarer til oplægsholderne

12.15 – 12.45: Frokost serveres

12.45 – 12.55: Moderne landsbylæge fra Torup fortæller om sine erfaringer og perspektiver på ulighed i sundhed og rekruttering af sundhedspersonale, v. læge Anne Louise Born Sylvest

12.55 – 13.30: Paneldebat: Hvordan indretter vi fremtidens sundhedsvæsen, så alle – uanset bopæl – har lige adgang til sundhedsydelser og behandling af høj kvalitet? Hvad skal der til for at gøre landdistrikterne til en mere attraktiv destination for sundhedsfagligt personale?

 • Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd
 • Ane Eggert Jackson, vicedirektør for Diabetesforeningen
 • Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF
 • Morten Svenning Nielsen, læge, medlem af PLO’s repræsentantskab og formand for Vagtudvalget i PLO-Syddanmark

Moderator: Ole Toft

13.30 – 13.40: En patients oplevelse af sundhedsvæsenet som type 2-diabetiker og perspektiver på, hvordan hverdagen kan gøres lettere for kronisk syge, v. Henriette Steffensen.

13.40 – 14.15: Paneldebat: Hvordan kan vi bedst komme geografisk og socialt betinget ulighed i sundhed til livs? Og hvordan sikrer vi et sammenhængende sundhedsvæsen, der tager hånd om den stigende gruppe af ældre, kronikere og borgere med psykisk sårbarhed?

 • Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd
 • Ane Eggert Jackson, vicedirektør for Diabetesforeningen
 • Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre
 • Anne Helene Kahns, apoteker i Esbjerg og på Fanø og bestyrelsesmedlem i Danmarks Apotekerforening
 • Dan Skjerning, næstformand i Danske Regioners udvalg for Det Nære Sundhedsvæsen og regionsrådsmedlem i Region Syddanmark.  

Nøgleord

Kontakter

Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk

Billeder

Foto: Kim Toft Jørgensen, Sønderborg
Foto: Kim Toft Jørgensen, Sønderborg
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum