Presseinvitation: Fødevareministeren inviterer til workshop om verdens første klimamærke
Det skal være så nemt at spise klimavenligt som overhovedet muligt. Det er baggrunden for det enorme udviklingsarbejde, der i slutningen af 2022 skal resultere i et bud til fødevareminister Rasmus Prehn på, hvordan verdens første frivillige, statskontrollerede klimamærke på fødevarer skal se ud.
Mandag den 22. august inviterer fødevareminister Rasmus Prehn derfor en bred gruppe af interessenter til workshop om muligheder og udfordringer i forbindelse med den kommende mærkningsordning.
Fødevareminister Rasmus Prehn siger om workshoppen:
”Klimamærket skal være så troværdigt og enkelt, at det både bliver nemt for os som forbrugere at vælge klimavenligt, når vi køber ind – og samtidig giver detailhandlen og fødevarebranchen lyst til at bruge det. Workshoppen skal være med til at sikre et bredt samarbejde om udvikling af og opbakning til verdens første klimamærke. Det er grunden til, at jeg har inviteret alle relevante parter til at deltage”.
Pressen er velkommen til at overvære workshoppen. Her vil der være mulighed for at stille spørgsmål til fødevareministeren samt enkelte medlemmer af arbejdsgruppen. Gruppedrøftelserne vil dog kun være for inviterede interessenter (se program).
Yderligere oplysninger:
Pressen kan tilmelde sig besøget ved at kontakte presserådgiver Sarah Risbøl på sarja@fvst.dk. Frist for tilmelding er fredag 19. august kl. 10.
Fakta:
- Workshoppen finder sted mandag den 22. august kl. 10-16 i DGI Byen, Tietgensgade, København.
- Klimamærkets arbejdsgruppe faciliteres af Fødevarestyrelsen og består af repræsentanter fra Bager og Konditormestre i Danmark, Bryggeriforeningen, COOP, Foreningen Fiskebranchen, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri, De Samvirkende Købmænd, Forbrugerrådet Tænk, FødevareDanmark, Landbrug & Fødevarer, Mærkevareleverandørerne, Plantebranchen, Salling Group og Økologisk Landsforening.
- Journalister er velkomne hele dagen. Der vil være forplejning.
Fakta om klima og fødevarer:
- Danskerne udleder i gennemsnit, hvad der svarer til ca. 7 ton CO2 om året fra privat forbrug. Omtrent 2 ton kommer fra fødevarer og drikkevarer. Det svarer til ca. 5,5 kilo om dagen (Energistyrelsen).
- En gennemsnitlig dansker i alderen 6-64 år kan reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 pct. ved at følge kostrådene (Klimarådet).
- Hovedparten af danskerne mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringer, via det vi spiser. Seks ud af ti vil gerne spise mere klimavenligt (Madkulturen).
- Tre ud af fire forbrugere oplever, at det er svært at gennemskue, hvilket klimaaftryk fødevarer har. Og kun to ud af cirka 1.100 adspurgte forbrugere kan rangere otte almindelige madvarer korrekt efter, hvor meget de belaster klimaet (Forbrugerrådet Tænk).
- Mærker har stor betydning for forbrugerne. 86 pct. bruger mærker til at orientere sig efter, når de køber ind (Forbrugerrådet Tænk).
- Læs mere om klimamærket her: https://fvm.dk/klimamaerke/
Program for workshop om Klimamærket
10.00: Velkomst og formål med dagen v. Per Preisler Christiansen, vicedirektør i Fødevarestyrelsen
10.15: Forventninger til dagen
10.35: Hvordan får vi danskerne til at ændre adfærd, når de handler ind?
10.55: Spørgsmål fra salen
11.10: Gruppedrøftelser
11.50: Frokost
12.40: Modeller for klimamærker – præsentation af to forslag
13.00: Spørgsmål og kommentarer fra salen
13.30: Gruppedrøftelser
14.10: Pause
14:40: Velkommen til ministeren
14.45: Panelsamtale
15.15: Giv dit bedste råd til arbejdsgruppen
15.35: Interview med fødevareministeren: Hvad er ministerens drøm for et klimamærke?
15.50: Afslutning
16:00-16:30: Mulighed for interview med fødevareministeren
Der tages forbehold for ændringer i programmet.
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Kendskab til dyrevelfærdsmærket stiger blandt forbrugerne3.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Langt størstedelen af danskerne har kendskab til Det Statslige Dyrevelfærdsmærke ”Bedre Dyrevelfærd”. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen. Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at videreføre mærket flere år endnu.
Dyr i naturnationalparker skal behandles ordentligt21.2.2024 08:11:29 CET | Pressemeddelelse
Det nærmer sig, at de første dyr skal ud i de første naturnationalparker. Fødevareminister Jacob Jensen (V) understreger vigtigheden af, at dyrene behandles ordentligt, når de sættes ud i parkerne.
Invitation til doorstep om dyrevelfærdsaftale9.2.2024 08:00:00 CET | Presseinvitation
Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget indgået en dyrevelfærdsaftale med 31 initiativer, der skal løfte dansk dyrevelfærd.
Invitation til pressemøde: Minister præsenterer regeringens dyrevelfærdsudspil9.1.2024 11:10:00 CET | Presseinvitation
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) holder onsdag pressemøde, hvor han præsenterer regeringens samlede udspil til en aftale, der skal løfte dyrevelfærden.
Fiskerikommissionen afleverer anbefalinger om fremtidens fiskeri20.12.2023 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Etablering af et Havråd, øget selvforvaltning i dansk fiskeri, trawlfri zone i Bælthavet og økosystembaseret fiskeriforvaltning er blandt de 19 anbefalinger, Fiskerikommissionen netop har afleveret til regeringen. Rapporten skal danne grundlag for de politiske forhandlinger om fremtidens fiskeri, der vil blive indkaldt til i det nye år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum