Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Presseinvitation: Fødevareministeren inviterer til workshop om verdens første klimamærke

Del

Danmark skal som det første land i verden have et statskontrolleret klimamærke på fødevarer. Mandag den 22. august mødes over 100 forskellige organisationer og interessenter fra bl.a. detailbranchen, fødevarebranchen og forbrugerorganisationer til en workshop, hvor alle får mulighed for at byde ind med gode idéer til klimamærket. Pressen er velkommen til at deltage.

Det skal være så nemt at spise klimavenligt som overhovedet muligt. Det er baggrunden for det enorme udviklingsarbejde, der i slutningen af 2022 skal resultere i et bud til fødevareminister Rasmus Prehn på, hvordan verdens første frivillige, statskontrollerede klimamærke på fødevarer skal se ud.

Mandag den 22. august inviterer fødevareminister Rasmus Prehn derfor en bred gruppe af interessenter til workshop om muligheder og udfordringer i forbindelse med den kommende mærkningsordning.

Fødevareminister Rasmus Prehn siger om workshoppen:

Klimamærket skal være så troværdigt og enkelt, at det både bliver nemt for os som forbrugere at vælge klimavenligt, når vi køber ind – og samtidig giver detailhandlen og fødevarebranchen lyst til at bruge det. Workshoppen skal være med til at sikre et bredt samarbejde om udvikling af og opbakning til verdens første klimamærke. Det er grunden til, at jeg har inviteret alle relevante parter til at deltage”.

Pressen er velkommen til at overvære workshoppen. Her vil der være mulighed for at stille spørgsmål til fødevareministeren samt enkelte medlemmer af arbejdsgruppen. Gruppedrøftelserne vil dog kun være for inviterede interessenter (se program).

Yderligere oplysninger:

Pressen kan tilmelde sig besøget ved at kontakte presserådgiver Sarah Risbøl på sarja@fvst.dk. Frist for tilmelding er fredag 19. august kl. 10.

Fakta:  

  • Workshoppen finder sted mandag den 22. august kl. 10-16 i DGI Byen, Tietgensgade, København.
  • Klimamærkets arbejdsgruppe faciliteres af Fødevarestyrelsen og består af repræsentanter fra Bager og Konditormestre i Danmark, Bryggeriforeningen, COOP, Foreningen Fiskebranchen​, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri, De Samvirkende Købmænd, Forbrugerrådet Tænk, FødevareDanmark, Landbrug & Fødevarer, Mærkevareleverandørerne, Plantebranchen, Salling Group og Økologisk Landsforening.
  • Journalister er velkomne hele dagen. Der vil være forplejning.

Fakta om klima og fødevarer:

  • Danskerne udleder i gennemsnit, hvad der svarer til ca. 7 ton CO2 om året fra privat forbrug. Omtrent 2 ton kommer fra fødevarer og drikkevarer. Det svarer til ca. 5,5 kilo om dagen (Energistyrelsen).
  • En gennemsnitlig dansker i alderen 6-64 år kan reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 pct. ved at følge kostrådene (Klimarådet).
  • Hovedparten af danskerne mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringer, via det vi spiser. Seks ud af ti vil gerne spise mere klimavenligt (Madkulturen).
  • Tre ud af fire forbrugere oplever, at det er svært at gennemskue, hvilket klimaaftryk fødevarer har. Og kun to ud af cirka 1.100 adspurgte forbrugere kan rangere otte almindelige madvarer korrekt efter, hvor meget de belaster klimaet (Forbrugerrådet Tænk).
  • Mærker har stor betydning for forbrugerne. 86 pct. bruger mærker til at orientere sig efter, når de køber ind (Forbrugerrådet Tænk).
  • Læs mere om klimamærket her: https://fvm.dk/klimamaerke/

 

Program for workshop om Klimamærket

10.00: Velkomst og formål med dagen v. Per Preisler Christiansen, vicedirektør i Fødevarestyrelsen
10.15: Forventninger til dagen
10.35: Hvordan får vi danskerne til at ændre adfærd, når de handler ind?
10.55: Spørgsmål fra salen
11.10: Gruppedrøftelser
11.50: Frokost
12.40: Modeller for klimamærker – præsentation af to forslag
13.00: Spørgsmål og kommentarer fra salen
13.30: Gruppedrøftelser
14.10: Pause
14:40: Velkommen til ministeren
14.45: Panelsamtale
15.15: Giv dit bedste råd til arbejdsgruppen
15.35: Interview med fødevareministeren: Hvad er ministerens drøm for et klimamærke?
15.50: Afslutning
16:00-16:30: Mulighed for interview med fødevareministeren

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Flere millioner på vej til fiskerne: Ophugningsstøtte i Østersøen fordobles til 50 mio. kroner30.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Yderligere 25 mio. kroner udmøntes nu til ophugningsstøtte i Østersøen sammen med 16 mio. kroner til at undersøge påvirkningen af bundslæbende redskaber for havmiljøet i Jammerbugten. Det er regeringen sammen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet blevet enige om ved fordelingen af de overskydende midler fra Den Europæiske Hav og Fiskerifond.

Vi drøner 250.000 tons mad direkte i skraldespanden hvert år: Lad os Ta’ madansvar sammen!29.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker. Det er nøjagtig sådan et madbjerg, der hvert år farer vild i køleskabet eller skoletasken på vej mod vores tallerkener – og havner direkte i skraldespanden. Det viser nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD. På Danmarks nationale madspildsdag tager fødevareminister Rasmus Prehn med en ny kampagne nu skeen i den anden hånd med en klar opfordring til danskerne: Lad os Ta’ madansvar sammen!

Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag26.9.2022 10:26:03 CEST | Pressemeddelelse

Med et virtuelt live-event for alle landets folkeskoler er det i år børnene, som Fødevareministeriet og tænketanken ONE\THIRD sætter i centrum på den nationale madspildsdag torsdag den 29. september. Timm Vladimir ledsaget af fødevareminister Rasmus Prehn styrer slagets gang til dét, der bliver Danmarks største virtuelle madspildsevent. Via en live-streamet video vil de nå rundt til alle hjørner af landet, hvor næste generation tager grydeskeen i den anden hånd i kampen mod de 800.000 tons mad, der hvert år går til spilde.

FAKTA: Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 14:41:59 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet. Derfor vil det midlertidige forbud mod hold af mink udløbe ved årsskiftet. Minkbranchen fik gennemgået modellen på et møde i dag, og Folketingets partier er inviteret til en teknisk gennemgang af modellen i næste uge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum