Sex & Samfund

Potentiale til at få knækket klamydiasmitte-kurven

Del

Danske Regioners bestyrelse har netop afsat 10 mio. kr. til at udbrede hjemmetest af klamydia til unge i hele landet.

Det har tidligere kun været tilbudt i otte kommuner gennem et samarbejde, Sex & Samfund har haft med netop de kommuner. Der er tale om et gearskifte i forebyggelsen af klamydia, hvis kommunerne griber forpligtelsen.

- Det er meget glædeligt, at Danske Regioner har prioriteret klamydiaforebyggelse, for der er et stort udækket behov. Vi har i en årrække haft et succesfuldt samarbejde med nogle få kommuner om at tilbyde gratis anonyme hjemmetest til unge, og dette kan blive et gearskift i kampen for at stoppe klamydia. Men det er afgørende vigtigt, at kommunerne griber den mulighed, der er spillet i hænderne på dem, siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund.

I Sex & Samfunds eksisterende projekt med tilbud om hjemmetest svarer de unge, at de vælger hjemmetesten, fordi det er nemme, hurtige og at de er mere trygge ved at tage den type test.

Sex & Samfund har i mange år kæmpet for at opskalere den model til en stor gruppe unge. Det ser nu ud til at kunne lade sig gøre, men kommunerne skal prioritere smitteopsporingen.

- Vi har haft mange henvendelser fra kommuner, som gerne vil tilbyde denne mulighed til de unge, men det er ofte faldet på manglende økonomi og vanskeligheder med at få aftaler med regionerne. Med Danske Regioners beslutning bliver det nu langt enklere og meget billigere for kommuner i hele landet at være med i smitteopsporing. Vi håber, kommunerne griber denne mulighed og prioriterer seksuel sundhed i næste års planer og budgetter. Antallet af unge, der er smittet med klamydia er bare steget og steget de seneste mange år, og nu sker der endeligt noget, som har potentiale til at knække kurven, siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund.

Fakta:

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark. De fleste, der bliver smittet med klamydia, får slet ingen symptomer, men de kan sagtens smitte andre. Ubehandlet klamydia kan føre til infertilitet.

Fra 2010-2020 steg antallet af konstaterede klamydiatilfælde i Danmark fra 27.950 til 34.689.

Finansieringen fra Danske Regioner vil give mulighed for ca. 65.000 anonyme gratis hjemmetest til 15-29-årige.

Kontakt:

Bjarne B. Christensen, generalsekretær bbc@sexogsamfund.dk, tlf. 27290309

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Nye tal: Danske unge dårlige til at tale om sex, samtykke og grænser med hinanden14.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danske unge mener, at man bør gribe ind, hvis andre får deres grænser overskredet, men de har svært ved at gøre det i praksis. Samtidig er de unge dårlige til at tale om samtykke, grænser og sårbare seksuelle oplevelser med hinanden. Det viser en ny undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at styrke kommunikationen om samtykke og grænser.

“Danmark mod hadforbrydelser”: Demonstrationer på tværs af landet for at stoppe hadforbrydelser mod LGBTQI+-personer21.5.2021 11:49:12 CEST | Pressemeddelelse

“Jeg er blevet slået ned bagfra og tæsket samtidig med, at der blev råbt “klamme homosvin, du får hvad du fortjener, bøsserøv!”” Sådan lyder bare ét af de i alt 1.000 eksempler på had, som protestbevægelsen Lev og Lad Leve det seneste år har indsamlet blandt landets LGBTQI+-personer. Eksemplerne udgives den 26. maj i en bog, der overleveres til Folketingets politikere til en større demonstration på Christiansborg Slotsplads samtidig med, at bogen overleveres til kommunalbestyrelser landet over til lokale demonstrationer.

Uge Sex 2021: Lige køn leger bedst1.2.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvad er en rigtig pige og en rigtig dreng? Og hvordan håndterer skolen, at elever kalder en 12-årig pige for ’billig luder’ eller råber ’bøsserøv’ efter en dreng, som græder? Når eleverne mandag den 8. februar tjekker ind online til årets Uge Sex, er temaet Lige køn leger bedst på skoleskemaet. Sex & Samfund inviterer alle hjemmeskolende forældre til at være med til at starte snakken om køn med deres børn og opfordrer alle skoleledere til at skriver under på 6 hacks for at komme forskelsbehandling på grund af køn til livs i skolerne.

Ny kampagne: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden28.9.2020 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark har fået en ny samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Nu er det vigtigt at starte samtalen blandt unge om sex og grænser, for mange af dem mangler ’sprog’ i den seksuelle kommunikation og har svært ved at tale om sex, grænser og lyst med hinanden. Det viser en undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som nu lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at kommunikere bedre uden for og i sengen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum