Sex & Samfund

Potentiale til at få knækket klamydiasmitte-kurven

Del
Danske Regioners bestyrelse har netop afsat 10 mio. kr. til at udbrede hjemmetest af klamydia til unge i hele landet.

Det har tidligere kun været tilbudt i otte kommuner gennem et samarbejde, Sex & Samfund har haft med netop de kommuner. Der er tale om et gearskifte i forebyggelsen af klamydia, hvis kommunerne griber forpligtelsen.

- Det er meget glædeligt, at Danske Regioner har prioriteret klamydiaforebyggelse, for der er et stort udækket behov. Vi har i en årrække haft et succesfuldt samarbejde med nogle få kommuner om at tilbyde gratis anonyme hjemmetest til unge, og dette kan blive et gearskift i kampen for at stoppe klamydia. Men det er afgørende vigtigt, at kommunerne griber den mulighed, der er spillet i hænderne på dem, siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund.

I Sex & Samfunds eksisterende projekt med tilbud om hjemmetest svarer de unge, at de vælger hjemmetesten, fordi det er nemme, hurtige og at de er mere trygge ved at tage den type test.

Sex & Samfund har i mange år kæmpet for at opskalere den model til en stor gruppe unge. Det ser nu ud til at kunne lade sig gøre, men kommunerne skal prioritere smitteopsporingen.

- Vi har haft mange henvendelser fra kommuner, som gerne vil tilbyde denne mulighed til de unge, men det er ofte faldet på manglende økonomi og vanskeligheder med at få aftaler med regionerne. Med Danske Regioners beslutning bliver det nu langt enklere og meget billigere for kommuner i hele landet at være med i smitteopsporing. Vi håber, kommunerne griber denne mulighed og prioriterer seksuel sundhed i næste års planer og budgetter. Antallet af unge, der er smittet med klamydia er bare steget og steget de seneste mange år, og nu sker der endeligt noget, som har potentiale til at knække kurven, siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund.

Fakta:

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark. De fleste, der bliver smittet med klamydia, får slet ingen symptomer, men de kan sagtens smitte andre. Ubehandlet klamydia kan føre til infertilitet.

Fra 2010-2020 steg antallet af konstaterede klamydiatilfælde i Danmark fra 27.950 til 34.689.

Finansieringen fra Danske Regioner vil give mulighed for ca. 65.000 anonyme gratis hjemmetest til 15-29-årige.

Kontakt:

Bjarne B. Christensen, generalsekretær bbc@sexogsamfund.dk, tlf. 27290309

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Uge Sex 2025: Halvdelen af unge oplever, at deres udseende er adgangsbillet til fællesskabet – for mange holdes uden for3.2.2025 04:30:00 CET | Pressemeddelelse

Halvdelen af børn og unge mener, at udseendet spiller en stor rolle for at blive accepteret i skolen. Over ni ud af ti har oplevet, at der tales grimt om andres kroppe eller udseende. Den konstante bedømmelse presser børn og unge til at yde kropskontrol og undgå sociale aktiviteter. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på, hvordan vi gør op med kropskontrollen og skaber mere inkluderende fællesskaber.

Danmark skal styrke sin indsats for global sundhed – for verdens og Danmarks egen skyld5.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Ekspertgruppen for Global Sundhed lancerer i dag rapporten A Prescription for Global Health med 19 konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan genindtage en ledende rolle inden for global sundhed. Ekspertgruppen foreslår i rapporten, at Danmark bygger videre på sine styrkepositioner, gentænker sin tilgang og bevæger sig fra at være donor til en ligeværdig partner i en verden præget af komplekse kriser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye