PROSA

Positivt fokus på civil forankring i nyt cybersikkerhedsudspil

Del

Det er nye og positive toner, at Forsvarsministeriets i sit nye udspil om styrket cybersikkerhed vil undersøge en styrket civil forankring, vurderer Niels Bertelsen, formand i PROSA – Forbundet af It-professionelle, som flere gange har argumenteret for, at Center for Cybersikkerhed bør være underlagt demokratisk kontrol.

- Forsvarsministeren skal have ros for at se på en civil forankring af Center for Cybersikkerhed, der bør adskilles fuldstændig fra Forsvarets Efterretningstjeneste og underlægges demokratisk kontrol. Med en civil forankring og større gennemsigtighed kunne vi sandsynligvis have undgået overvågningsskandalerne fra sidste år og igen i år, siger Niels Bertelsen formand i PROSA – Forbundet af It-professionelle.

Forsvarsministeriet skriver i udspillet fra 9. juni, at ”Vi skal undersøge Center for Cybersikkerheds organisatoriske placering og ansvar med henblik på at afdække fordele og ulemper ved en styrket civil forankring”.

- Det er en løs formulering, og den skal bakkes op af initiativer. En meget stor del af Center for Cybersikkerhed vil uden tvivl kunne flyttes til en civilstyrelse uden større problemer. For eksempel kan rådgivningen af civile organisationer indlysende flyttes. Men givet skandalerne bør man i virkeligheden flytte så meget som overhovedet muligt og kun lade den smule blive i Center for Cybersikkerhed, som ikke på nogen måde kan flyttes ud fra Forsvaret, siger Niels Bertelsen.

En civil forankring vil også hænge langt bedre sammen med ønsket om vidensdeling, som også er et element i udspillet om styrket cybersikkerhed.

- Det er svært at se vidensdeling for sig, hvis den ene part gør alting i det skjulte, siger Niels Bertelsen.

Forslagets element om et cyberhjemmeværn med frivillige it-kyndige har formanden ikke meget til overs for.

- Det er et besynderligt forslag. Taler vi om kompetente it-professionelle, som er ansat til det her i forvejen, og som så skulle arbejde gratis med det i fritiden? I konkurrence med deres arbejdsgiver? Eller it-entusiaster uden de rette kompetencer, som kan risikere at gøre mere skade end gavn i processen? Det virker ikke som en farbar vej at gå, siger PROSA-formanden.

Kontakter

Information om PROSA

PROSA
PROSA
Vester Farimagsgade 37A
1606 København V

33 36 41 41https://www.prosa.dk/

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum