Patent- og Varemærkestyrelsen

Populær patentordning hjælper sydjysk virksomhed med at reducere brugen af gas og olie

Del

Erhvervsministeriets tilskudsordning til patentansøgninger er for anden gang blevet revet væk. I 2021 fik den sydjyske virksomhed Horn vinduer en af voucherne. Den har de brugt til at udleve deres vision om selvforsynende huse, der kun opvarmes af solen, og derfor skal reducere brugen af gas og olie på verdensplan.

Stifter af Horn vinduer, Poul Horn
Stifter af Horn vinduer, Poul Horn

20 virksomheder. Så mange ansøgte i går fra Region Syddanmark om at få del i Erhvervsministeriets patentvoucherordning. En ordning, der giver økonomisk tilskud til udgifter relateret til patentansøgninger. Formålet med ordningen er at hjælpe virksomheder som Horn vinduer med at få taget patent på deres gode opfindelser, så de blandt andet står stærkere mod kopister, når der skal eksporteres. Noget der er højaktuelt for Horn Vinduer, der fik en patentvoucher i 2021 og snart er klar til at eksportere. Den sydjyske virksomhed bidrager til produktionen af selvforsynende huse, der ikke bruger anden varmeforsyning end solen:  

”Patentvoucheren betød, at vi som en mindre virksomhed kunne søge om patent på en særlig ventil, der er den afgørende del af hele det koncept, der gør det muligt at bygge selvforsynende huse Med Air Flow Wall, som er navnet på konceptet. Økonomien har været den største barriere for en lille virksomhed som vores, og her har patentvoucheren hjulpet os godt på vej, så vi forhåbentlig allerede næste år kan gå på markedet,” siger stifter Poul Horn.

Horn vinduer er en virksomhed, hvis teknologi kan udnytte luften og solen til at opvarme huse. De lover deres kunder, at de i nyere huse kan spare 40% af husets opvarmning. Desuden kan Air Flow Wall også omfatte solceller og lagring, hvilket betyder, at husstanden kan producere sin egen energi.Et løfte der harmonerer godt med den energi- og klimakrise, som Danmark befinder sig i. Virksomheden er da heller ikke i tvivl om relevansen af deres teknologi. Derfor har patentvoucheren kickstartet et patenteventyr, der matcher virksomhedens ambitioner for eksport:  

Vi ønsker at patentere vores produkter, fordi vi ved, at de løser nogle af de udfordringer, vi står overfor: Vi har brug for at kunne spare på mængder af gas og olie, og det hjælper vores produkter med. At patentere gør, at vi tør gå på nye eksportmarkeder, hvor vimed ro i maven åbenlyst kan fortælle, hvad vi kan og gør”. 

At patentvoucheren også er blevet revet væk i 2022 vidner om, at der findes et stort behov blandt små virksomheder, og det er ifølge direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, Sune Stampe Sørensen, positivt:

“Det er glædeligt at se, at så mange mindre virksomheder tager godt imod tilbuddet om at komme i gang med patentprocesserne, og det vidner om, at de kan se værdien i at patentere deres opfindelser. Et patent vil typisk øge deres muligheder for at tiltrække investorer,eksportere og skabe vækst, hvilket i sidste ende kommer os alle til gavn i form af flere arbejdspladser,” siger Sune Stampe Sørensen.

De virksomheder, der ikke får del i ordningen i denne runde, har mulighed for at få del i tilskuddet, når puljens anden runde åbner den 4. oktober. Den samlede pulje lyder på 5 millioner i år, som fordeles ligeligt på de to ansøgningsrunder. Ordningen administreres af landets erhvervshuse, og de bekræfter, at virksomhederne har taget godt imod tilbuddet om tilskud:

“Vi er glade for at være med til at løfte vores del af patentvoucherordningen og give den værdi overfor de iværksættere og SMV’er i Sydjylland. Vores forretningsudviklere oplever en stor interesse for både IP-viden og kapital til patentansøgningsprocesserne fra virksomhederne, så det er dejligt at kunne medvirke til at gøre en så efterspurgt ydelse tilgængelig,” siger Jacob Chr. Nielsen, direktør i Erhvervshus Syddanmark.  

Læs mere om patentvoucheren og strategisk brug af IP-rettigheder hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Fakta om patentvoucherordningen

Patentvoucheren er målrettet små og mellemstore virksomheder, der ønsker økonomisk støtte til deres patentansøgningsproces. Voucheren er et ud af i alt 16 initiativer i IP-handlingsplanen, som erhvervsministeren lancerede i efteråret 2021.

Antallet af patenter i Danmark er mindre, end det kunne forventes på baggrund af branchesammensætningen, og mens patentaktiviteten er høj for store virksomheder, halter SMV’erne bagefter. Se figur 7, 8 og 9 i IP-handlingsplanen her.

Desuden viser tal i IP-handlingsplanen, at værditilvæksten i iværksætter-virksomheder, som har taget patent, er væsentlig højere end i virksomheder uden patenter.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Stifter af Horn vinduer, Poul Horn
Stifter af Horn vinduer, Poul Horn
Download

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum