Patent- og Varemærkestyrelsen

Populær patentordning hjælper fynsk virksomhed med at udvikle poderobot og frigive varmer hænder

Del

Erhvervsministeriets tilskudsordning til patentansøgninger er for anden gang blevet revet væk. Den odenseanske start up Lifeline Robotics er en af de virksomheder, der fik en patentvoucher i 2021. Den skal de bruge til at udleve deres vision om at udvikle teknologi, der kan aflaste det sundhedsfaglige personale.

Virksomheden LifelineRobotics er i fuld gang med at udvikle en poderobot.
Virksomheden LifelineRobotics er i fuld gang med at udvikle en poderobot.

20 virksomheder. Så mange ansøgte i går fra Region Syddanmark om at få del i Erhvervsministeriets patentvoucherordning. En ordning, der giver økonomisk tilskud til udgifter relateret til patentansøgninger. Formålet med ordningen er at hjælpe virksomheder som LifelineRobotics med at få taget patent på deres gode opfindelser, så de står stærkere mod kopister, når der skal eksporteres. Noget der er aktuelt for LifelineRobotics, der fik en patentvoucher i 2021 og har planer om at eksportere i fremtiden. Virksomheden er nemlig i fuld gang med at udvikle en poderobot, der kan håndtere en præcis og korrekt podning

Vi er på nuværende tidspunkt i gang med at udvikle teknologien,og vi har ambitioner om eksport i fremtiden. Vi vil gerne på det europæiske marked, og vi kigger også mod USA. Patentvoucheren har givet os spillerum til videreudvikling, fordi vi rent faktisk ved, at vi kan beskytteteknologien, når vi er klar,” siger medstifter Julie Dalsgard.

LifelineRobotics udvikler i øjeblikket den teknologi, der skal realisere deres visioner om at aflaste den sundhedsfaglige sektor, beskytte sundhedspersonalet mod smitte og sikre en højere podningskvalitet. Virksomheden er da heller ikke i tvivl om relevansen af deres teknologi. Netop derfor har de tidligt vækstrejsenlagt en patentstrategi:

“Vi har fra starten vidst, at vi er i gang med at udvikle noget helt nyt. Vi ved, at der er brug for vores teknologi, og når vi udvikler noget unikt, vil vi selvfølgelig også gerne beskytte det. Derfor har vi anlagt en stærk strategi for vores patenter. Patentvoucheren har betydet, at vi løber en mindre risiko, når vi starter en ny patentproces, fordi vi ved, at vi får dækket dele af omkostningerne". 

At patentvoucheren også er blevet revet væk i 2022 vidner om, at der findes et stort behov blandt små virksomheder, og det er ifølge direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, Sune Stampe Sørensen, positivt:

“Det er glædeligt at se, at så mange mindre virksomheder tager godt imod tilbuddet om at komme i gang med patentprocesserne, og det vidner om, at de kan se værdien i at patentere deres opfindelser. Et patent vil typisk øge deres muligheder for at tiltrække investorer,eksportere og skabe vækst, hvilket i sidste ende kommer os alle til gavn i form af flere arbejdspladser,” siger Sune Stampe Sørensen.

De virksomheder, der ikke får del i ordningen i denne runde, har mulighed for at få del i tilskuddet, når puljens anden runde åbner den 4. oktober. Den samlede pulje lyder på 5 millioner i år, som fordeles ligeligt på de to ansøgningsrunder. Ordningen administreres af landets erhvervshuse, og de bekræfter, at virksomhederne har taget godt imod tilbuddet om tilskud:

“Vi er glade for at have bidraget til patentvoucherordningen og tilføre værdi til iværksættere og små virksomheder. Vores IP-konsulent oplever stor interesse og efterspørgsel på viden om IP-rettigheder og kapital til at søge om patent fra virksomhederne, så det vækker naturligt stor glæde at kunne levere en ordning, der hjælper mange virksomheder videre,” siger Niels Erik Haug-Larsen, direktør i Erhvervshus Fyn.  

Læs mere om patentvoucheren og strategisk brug af IP-rettigheder hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Fakta om patentvoucherordningen

Patentvoucheren er målrettet små og mellemstore virksomheder, der ønsker økonomisk støtte til deres patentansøgningsproces. Voucheren er et ud af i alt 16 initiativer i IP-handlingsplanen, som erhvervsministeren lancerede i efteråret 2021.

Antallet af patenter i Danmark er mindre, end det kunne forventes på baggrund af branchesammensætningen, og mens patentaktiviteten er høj for store virksomheder, halter SMV’erne bagefter. Se figur 7, 8 og 9 i IP-handlingsplanen her.

Desuden viser tal i IP-handlingsplanen, at værditilvæksten i iværksætter-virksomheder, som har taget patent, er væsentlig højere end i virksomheder uden patenter.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Virksomheden LifelineRobotics er i fuld gang med at udvikle en poderobot.
Virksomheden LifelineRobotics er i fuld gang med at udvikle en poderobot.
Download

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum