Patent- og Varemærkestyrelsen

Populær patentordning hjælper Colofact fra idé til produkt

Del

Erhvervsministeriets tilskudsordning til patentansøgninger er for anden gang blevet revet væk. I 2021 modtog den nystartede virksomhed Colofact en af voucherne. Den skal de bruge til at sætte skub i deres rejse fra idé til produkt.

De to stiftere af Colofact, fra venstre Stephane Labrosse og Torben Hjorth Petersen.
De to stiftere af Colofact, fra venstre Stephane Labrosse og Torben Hjorth Petersen.

54 virksomheder. Så mange har ansøgt fra Region Hovedstaden om at få del i Erhvervsministeriets patentvoucherordning. En ordning, der giver økonomisk tilskud til patentansøgninger. Formålet med ordningen er at hjælpe virksomheder med at få taget patent på deres gode opfindelser, så de eksempelvis står stærkere mod kopister, når der skal eksporteres. Noget der er højaktuelt for startuppen Colofact, der fik en patentvoucher i 2021 og snart er klar til at lave den første prototype af deres opfindelse:

“Vi startede med en dialogsøgning hos Patent- og Varemærkestyrelsen og blev mere afklarede omkring, hvad der fandtes i forvejen indenfor vores felt, så vi kunne finde eventuelle sparringspartnere. Desuden blev vi mere klar over, hvilke elementer ved vores opfindelsesteknologi, der muligvis kunne patenteres. Den viden er uvurderlig, hvis man vil skabe så stærkt et produkt fra starten som muligt, og det er blandt andet den proces, som voucheren nu skal dække udgiften til,” siger den ene af de to stiftere, Torben Hjorth Petersen.

De to stiftere af Colofact har begge arbejdet i medicobranchen i årevis, så for dem var det ikke et spørgsmål om hvorvidt, de skulle kigge ind i patenter, men hvordan. Fra deres fagkendskab i branchen ved de, at der vil være behov for deres produkt, og derfor har det helt fra starten stået klart for dem, at de skulle have styr på deres IP-rettigheder, når de begyndte at udvikle deres produkt for alvor. De har begge sagt deres konsulentvirke i medicobranchen op og begynder at arbejde fuldtid i Colofact fra maj måned. Derfor er det endnu vigtigere for dem, at deres opfindelse står så stærkt som muligt:

“Vores produkt sigter globalt, først til det danske marked, herefter det europæiske og så resten af verden. Derfor er den patentproces, vi skal i gang med nu, helt essentiel for virksomhedens fremtid og positionen på markedet. Patentvoucheren er en vigtig indsprøjtning - også for at kunne tiltrække den nødvendige produktions- og eksportkapital fra investorer i fremtiden.”

At patentvoucheren også er blevet revet væk i 2022 vidner om, at der findes et stort behov blandt små virksomheder, og det er ifølge direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, Sune Stampe Sørensen, positivt:

“Det er glædeligt at se, at så mange mindre virksomheder tager godt imod tilbuddet om at komme i gang med patentprocesserne, og det vidner om, at de kan se værdien i at patentere deres opfindelser. Et patent vil typisk øge deres muligheder for at tiltrække investorer,eksportere og skabe vækst, hvilket i sidste ende kommer os alle til gavn i form af flere arbejdspladser,” siger Sune Stampe Sørensen.

De virksomheder, der ikke får del i ordningen i denne runde, har mulighed for at få del i tilskuddet, når puljens anden runde åbner den 4. oktober. Den samlede pulje lyder på 5 millioner i år, som fordeles ligeligt på de to ansøgningsrunder. Ordningen administreres af landets erhvervshuse, og de bekræfter, at virksomhederne har taget godt imod tilbuddet om tilskud:

“Vi oplever en stor og stadigt stigende efterspørgsel fra virksomheder og iværksættere i Erhvervshus Hovedstaden for sparring om IP rettigheder, da det ofte er en helt central del af virksomhedernes forretningsmodel. Derfor har vi også mærket en overvældende interesse for patentvoucherordningen og kapital til patentansøgningsprocesserne. Interessen har været så stor, at vi måtte tilføre ekstra IP kyndige forretningsudviklere til at håndtere henvendelser og ønsker om møder. Vi er stolte af at være en del af en så efterspurgt ydelse.” siger Katrine Paaby Joensen, direktør i Erhvervshus Hovedstaden.

Læs mere om patentvoucheren og strategisk brug af IP-rettigheder hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Fakta om patentvoucherordningen

Patentvoucheren er målrettet små og mellemstore virksomheder, der ønsker økonomisk støtte til deres patentansøgningsproces. Voucheren er et ud af i alt 16 initiativer i IP-handlingsplanen, som erhvervsministeren lancerede i efteråret 2021.

Antallet af patenter i Danmark er mindre, end det kunne forventes på baggrund af branchesammensætningen, og mens patentaktiviteten er høj for store virksomheder, halter SMV’erne bagefter. Se figur 7, 8 og 9 i IP-handlingsplanen her.

Desuden viser tal i IP-handlingsplanen, at værditilvæksten i iværksætter-virksomheder, som har taget patent, er væsentlig højere end i virksomheder uden patenter.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

De to stiftere af Colofact, fra venstre Stephane Labrosse og Torben Hjorth Petersen.
De to stiftere af Colofact, fra venstre Stephane Labrosse og Torben Hjorth Petersen.
Download

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum