Pollenallergi giver dårligere eksamensresultat

Del

’Flere veluddannede unge’ har været mantraet i årevis og tusinder af studerende sidder i disse dage til eksamen. Fremtiden venter forude, og for at dén skal tegne lys, skal resultatet være i top. Men pollenallergi er en betydelig hæmsko, når jagten på 12-tallerne sættes ind ved sommereksa-men, for koncentrationsevnen er nedsat. Det giver dårligere karakterer. Simpel test og politisk handlekraft kan være vejen til både bedre behandling og bedre eksamen.

Forår og sommer er for mere end 1 million danskere lig med pollenallergi: Træthed, symptomer der minder om influenza, let feber, kløende øjne og løbende eller tilstoppet næse er hverdagskost. Det nedsætter arbejdsevnen markant. Og for unge kan det have store konsekvenser. Når de går til sommereksamen med pollenallergi, viser et engelsk studie, at deres eksamensresultater bliver dårligere end ellers. Alene på landets gymnasier er mere end 30.000 unge til eksamen i denne tid. Hver femte af dem har allergi.

”Pollenallergi, som ikke er velbehandlet, gør det svært at koncentrere sig og at præstere, som man ellers kan. Unge, som læser til eksamen, kan få problemer med at holde koncentrationen både i forberedelsen og til selve eksamen.  Arbejdsevnen nedsættes helt enkelt,” fortæller læge Andreas Holst fra ALK.

Arbejdsevne halveret

Symptomerne ved moderat pollenallergi minder om let influenza. I en analyse YouGov har gennemført for ALK, er danskerne blevet bedt om at vurdere, hvor meget en let influenza påvirker deres arbejdsevne.
Næsten halvdelen vurderer, at deres arbejdsevne er nedsat med mere end 50 procent.

En hel karakter dårligere
Det engelske studie viser da også, at elever med pollenallergi har 40 % højere risiko for at opnå en hel karakter mindre ved sommereksamen, end det de fik ved vintereksamen. Og hvis eleverne ovenikøbet benytter antihistaminer, er risikoen for et dårligere resultat hele 70 %.

Patientforeningen Astma-Allergi Danmark har derfor også påpeget behovet for bedre diagnosticering og behandling. Er man ikke symptomfri opfordrer foreningen på deres hjemmeside studerende til, at søge dispensation og få ekstra tid ved eksamen på grund allergi.

Danskerne kræver handling
Det er ikke kun allergieksperter og patientorganisationen, som kræver handling. 75 % af alle danskere mener, at studerende bør tilbydes hjælp, så allergi ikke påvirker eksamensresultaterne. Det viser undersøgelsen fra YouGov for ALK. Og 73 % synes desuden, at der bør være en handlingsplan og retningslinjer for diagnosticering og behandling af danske allergikere, ligesom der er på hjerte-kar-området og diabetes.

Kun få politikere, som fx Camilla Hersom, Özlem Cekic og Jane Heidemann, har hidtil været aktive i debatten om og prioriteringen af allergi-området.

”Politikkere forventer af de unge, at de får en uddannelse og en god eksamen. Med den viden vi har om, hvordan pollenallergi påvirker eksamensresultatet, bør politikkerne hjælpe de mange unge. Deres fremtidsdrømme og planer påvirkes af allergi. Allergi kan diagnosticeres og behandles,” siger Martin Barlebo, kommunikationsdirektør for ALK.

Simpel test er vejen til bedre behandling

Vejen til færre allergisymptomer er simpel. En priktest hos lægen kan hjælpe til præcis diagnosticering og dermed den rette behandling.

”Det er ikke pjattet at gå til læge med mistanke om allergi. Bliv testet, så behandlingen kan målrettes. Der er i dag en lang række behandlingsformer, som kan gøre hverdagen i pollensæsonen bedre og øge antallet af dage, hvor man er fuldt arbejdsdygtig,” slutter læge Andreas Holst.

Nøgleord

Kontakter

Kommunikationsdirektør Martin Barlebo, tlf. 20 64 11 43 eller email mbrdk@alk.net

Vedhæftede filer

Information om ALK

ALK
ALK
Bøge Alle 1
2970 Hørsholm

+45 45 74 75 76https://www.alk.net/

Følg pressemeddelelser fra ALK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ALK

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum