Platform skal hjælpe unge i gang med at være digitale borgere

Digitaliseringsstyrelsen har sammen med Center for Digital Dannelse udarbejdet Digitalstart.dk, der er en digital læringsplatform, som skal klæde de unge på til et digitalt samfund. Blandt andet giver platformen de unge kendskab til nogle af de offentlige digitale løsninger, de har brug for at kende, når de begynder deres liv som digitale medborgere.
Platformen består af et digitalt læringsmodul i quizformat samt undervisningsmateriale, der frit kan anvendes af undervisere og andre, der ønsker at tage en dialog med unge om bl.a. MitID, borger.dk og Digital Post.
Platformen blev første gang lanceret i 2019 og relanceres nu med et udvidet og forbedret undervisningsmateriale og et opdateret quizmodul, der har fået en overhaling, så det nu også indeholder de nyeste offentlige digitale løsninger som MitID.
Digital dannelse for digitalt indfødte
Mange unge har rigtig godt styr på, hvordan deres smartphone og computer virker, og ofte omtales yngre generationer som digitalt indfødte. Men med overgangen til voksenlivet følger i dag et behov for en forståelse af, hvad den digitale offentlige sektor er, hvordan man som borger kommunikerer digitalt, og hvad den enkeltes ansvar er i den forbindelse. Her spiller bl.a. MitID, borger.dk og Digital Post centrale roller.
”Danmark er blandt de mest digitale lande i verden, men for mange unge kan det være noget bøvlet at stifte bekendtskab med den digitale offentlige sektor. Med Digital Start håber jeg, vi bedre kan støtte de mange undervisere, der gerne vil hjælpe unge med tidligt at opbygge digitale færdigheder, så de unge kan blive stærke digitale medborgere,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.
En relevant og engagerende læringsplatform for 15-18-årige
Digital Start er opbygget som en quiz med en række spørgsmål over blandt andet temaerne Digital Post, MitID og borger.dk. Ud over quizzen, kan man også finde svar på spørgsmål i en Q&A – eller selv læse videre fra en side med nyttige links.
Digital Start forsøger at nå de unge i øjenhøjde med et interaktivt element, og med spørgsmål og eksempler, der er relevante for dem i deres situation.
Screenshot fra quizmodulet på digitalstart.dk. Hér et spørgsmål om læseadgang til Digital Post.
Til underviseren tilbyder Digital Start en undervisningsvejledning, printbare materialer og en række forslag til videre øvelser og opgaver i forskelligt omfang til de unge.
Digital Start er blevet til i samarbejde med Center for Digital Dannelse, som arbejder med at hjælpe børn, unge og voksne med at navigere sikkert i deres digitale liv. Du kan læse mere om Center for Digital Dannelse på digitaldannelse.dk.
Om Digital StartDigital Start er udformet til klasseundervisning i fx dansk, samfundsfag eller informatik, men materialet er ikke fagspecifikt og kan derfor anvendes på tværs af fag og uddannelsesinstitutioner. Eleverne bliver klædt på til at interagere med det offentlige digitalt, og dermed kommer de ét skridt nærmere at blive selvstændige digitale medborgere. Digital Start kan også anvendes uden for klasseundervisningen, fx i fritidsklubber. Udbytte ved undervisningsforløbet:
|
Kontakter
Michael Højgaard BangPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 16mihb@digmin.dkBilleder
Information om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Fem nye tommelfingerregler skal hjælpe forældre, børn og unge i den digitale hverdag1.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er et kæmpe eksperiment i gang, når det handler om børn og unges liv på digitale medier. Det gælder både skærmforbrug, men også det indhold, de bliver eksponeret for på digitale medier. Det er udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv nu fem tommelfingerregler, som skal være med til at hjælpe forældre og skabe tryggere rammer for børn og unges færden på nettet.
Hvad skal Danmarks nye app til digitale beviser hedde?29.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Digitaliseringsministeriet inviterer nu danskerne til at navngive en ny app. Den nye app skal på sigt rumme alverdens digitale beviser. Der er derfor brug for kreative bud på det nye app-navn.
Ny aftale om en fremtidssikret digital infrastruktur i hele Danmark26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark får med ny aftale de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af en robust og fremtidssikret digital infrastruktur. Aftalen sikrer samtidig en fortsat indsats mod stigende digital svindel.
Nu samles de eksperter, der skal finde frem til nye AI-storskalaprojekter16.6.2025 09:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens i den offentlige sektor er afgørende for at øge kvaliteten og frigøre ressourcer, så der er mere tid til nærvær i velfærden. Derfor samles aktører og eksperter fra det offentlige og private nu for at drøfte, hvilke AI-storskalaprojekter der kan gøre den offentlige sektor bedre.
Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark11.6.2025 11:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum