Plastindustrien og IDA i fælles opråb: Handlingsplan for cirkulær økonomi skal være mere ambitiøs

9. februar var der høringsfrist på Regeringens udkast til en handlingsplan for cirkulær økonomi, og der er plads til højere ambitioner ifølge Plastindustrien og IDA.
Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk, udtaler:
- På plastområdet må vi desværre konstatere, at det er en mangelfuld handlingsplan. Vi vil gerne have, at man fra politisk side går mere i offensiven, når det f.eks. handler om at efterspørge produkter i genanvendt plast. Derudover er det enormt vigtigt, at sorteringen af husholdningsaffald løbende bliver evalueret, så der hele tiden er fokus på at få mere genanvendelseskvalitet ud af processen.
Hun bliver suppleret af Aske Guldberg der er tovholder for IDA’s ekspertgruppe for cirkulær økonomi:
- Hvis ikke handlingsplanen bliver mere ambitiøs, så kommer vi desværre ikke ret langt, og da slet ikke i front, med cirkulær økonomi i Danmark. Dermed går vi glip af klimagevinster, nye arbejdspladser og et potentielt eksporteventyr. Derfor skal vi gribe muligheden og gøre handlingsplanen bedre og mere visionær.
Giv affaldshierakiet en tiltrængt opdatering
Plastindustrien og IDA foreslår at bruge handlingsplanen for cirkulær økonomi til at få fokus på kvalitet i genanvendelsen, blandt andet ved at arbejde for, at der på EU-niveau iværksættes en revision af affaldshierakiet, så det i stigende grad skelner mellem, hvilken kvalitet der er forbundet med en given form for genanvendelse.
Aske Guldberg fra IDA forklarer:
- Hvis vi fra dansk side kan få EU med på at opdatere affaldshierarkiet vil det være meget klarere, at der er forskel på genanvendelse. Dermed vil det blive mere naturligt at stræbe efter at nå et højere kvalitetsniveau. Det vil uden tvivl være til gavn for danske virksomheders konkurrenceevne, hvis vi allerede nu får udbredt den tankegang i Danmark.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, supplerer:
- Hvis en fødevareemballage kan genanvendes til en ny fødevareemballage, er det at foretrække sammenlignet med, at fødevareemballagen eksempelvis bliver brugt som fyld i en vejbelægning. Derudover bør man overveje, hvordan forholdet mellem mekanisk og kemisk genanvendelse ser ud, når nu den teknologiske udvikling bevæger sig meget hurtigt. Der er behov for en tydeliggørelse af, hvornår kemisk behandling af plast bliver betragtet som genanvendelse.
Ud over forslaget vedr. affaldshierakiet er de to organisationer bl.a. enige om disse forslag til handlingsplanen for cirkulær økonomi:
- Den offentlige sektor skal igennem indkøb og udbud i langt større grad efterspørge produkter med genanvendte ressourcer, hvor det er muligt.
- Etableringen af de nye og mere strømlinede affaldsordninger i kommunerne skal følges tæt med fokus på at skabe kvalitet i genanvendelsen og sikre udvikling af afsætningsmuligheder. Dette er særligt vigtigt forud for implementeringen af producentansvaret på emballage.
- Regeringen bør i samarbejde med relevante aktører udvikle en decideret strategi for øget genanvendelse i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
• Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien: 2949 4564 / cb@plast.dk
• Aske Guldberg, tovholder på IDA’s ekspertgruppe om cirkulær økonomi: aske.guldberg@gmail.com
• Sine Beuse Fauerby, politisk chefkonsulent i IDA: 2489 4477 / sbf@ida.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om Plastindustrien
Fakta om Plastindustrien:
- Plastindustrien er brancheorganisation for over 275 danske plastvirksomheder, som repræsenterer hele værdikæden. Vores branche tæller mere end 26.000 danske jobs.
- Vores mission er at sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes, hvor grøn omstilling er en forudsætning for, at vi passer på vores ressourcer og skaber nye attraktive arbejdspladser.
- Læs mere på Plast.dk.
Fakta om IDA:
- IDA er fagforening og fagligt fællesskab for mere end 130.000 medlemmer, der brænder for teknik og naturvidenskab. Medlemmerne er primært ingeniører, it-professionelle og science-uddannede.
- Læs mere på IDA.dk
Følg pressemeddelelser fra Plastindustrien
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastindustrien
Plastindustrien og 1spand.nu sætter affaldssortering til debat på Folkemødet2.6.2025 11:59:56 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan får vi affaldssortering til at fungere – i praksis, landsdækkende, til mindst mulig gene for borgerne og til størst mulig gevinst for miljøet? Det er de centrale spørgsmål, når Plastindustrien og Affalds- og Ressourceindustrien mødes til debat med folkebevægelsen 1spand.nu om fremtidens affaldsløsninger.
Ja tak til regulering af kemi i plast – men det skal bygge på fakta og viden om plastproduktion19.5.2025 13:28:30 CEST | Pressemeddelelse
Plastindustrien advarer mod fejlagtige konklusioner i international rapport om plast og kemi. En videnskabelig gennemgang har fundet store metodiske mangler i den såkaldte PlastChem-rapport, der står til at danne grundlag for en global plasttraktat. Lad os i stedet samarbejde, lyder opfordringen.
Plastindustrien bakker op om fælles kurs mod mindre affald16.5.2025 14:04:50 CEST | Pressemeddelelse
Brancheforeningen Plastindustrien hilser katalog med forslag til affaldsforebyggelse velkommen. Flere af punkterne flugter med branchens egne anbefalinger til en kommende national handlingsplan for cirkulær økonomi.
Michael Bayer Thomsen ny formand for Plastindustrien16.5.2025 10:53:28 CEST | Pressemeddelelse
Michael Bayer Thomsen, adm. direktør i LYNDDAHL og formand for Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder, er ny formand for Plastindustrien. Han afløser Søren Ulstrup, der efter 12 år på posten giver stafetten videre.
Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter16.5.2025 10:33:35 CEST | Pressemeddelelse
Vinder af Plastprisen 2025 blev CirkEL-projektet, der har udviklet en metode til at genanvende plast fra udtjente stikkontakter. Plastindustrien har uddelt Plastprisen hvert år siden 1987.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum