Plastindustrien

Plastindustrien: Nyt plastemballage-forslag fra EU giver ikke klare grønne gevinster

Del

Et smalt flertal i Folketinget har i dag givet Regeringen mandat til at støtte et EU-budget, hvor en del af Danmarks fremtidige EU-kontingent er baseret på mængden af ikke-genanvendt plastemballage. Plastindustrien mener, at forslaget ikke giver klare grønne gevinster. Tværtimod.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

For at løse dele af de økonomiske udfordringer i kølvandet på Brexit og coronakrisen har Europa-Kommissionen foreslået, at EU’s medlemslande fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage. Et smalt flertal i Folketingets Europaudvalg har netop givet Regeringen mandat til at støtte op om forslaget.

Baseret på 2016-data fra Eurostat vurderes det, at Danmark bliver pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.

Brancheorganisationen Plastindustrien er bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, forklarer:

Der er mange klimamæssige fordele ved plastemballage, da den er let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild, som er en stor CO2-synder. Hvis plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug.

Hun fortsætter:

- Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det her EU-forslag risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:

Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger man energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden incitament og skader danske plastvirksomheder.

Nøgleord

Kontakter

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien: 2949 4564 / cb@plast.dk

Billeder

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Download

Links

Information om Plastindustrien

Plastindustrien
Plastindustrien
Vesterbrogade 1 E 3
1620 København

33308630http://www.plast.dk

Plastindustrien vil sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes ved at klæde dem på til fremtiden, hvor den grønne omstilling er forudsætningen for, at vi passer bedre på vores ressourcer og skaber nye attraktive arbejdspladser. Vores branche tæller over 26.000 jobs, hvilket gør os til en af industriens største underbrancher.

Følg pressemeddelelser fra Plastindustrien

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastindustrien

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum