Planterester vidner om oldtidsmenneskers levevis
Torsdag den 8. december byder Lejre Museum, i samarbejde med Lejre Museumsforening, velkommen til foredrag med arkæobotaniker Sabine Karg om brug af planter som råstof gennem historien.

På Lejre Museum bliver spektakulære arkæologiske fund som Danmarks største Kongehal og Odin-figuren ofte fremhævet som vidnesbyrd på fortidens liv i Lejre. Mange forbinder måske også arkæologi med velbevarede skeletter og eksklusive pragtgenstande. Men en anden, og mindre iøjnefaldende, type arkæologiske fund kan også give os et fascinerende indblik i menneskers liv gennem historien – nemlig planterester.
Fund af korn, frø og frugtkerner samt objekter lavet af plantemateriale fra arkæologiske udgravninger kan fortælle os om de afgrøder, som mennesker gennem historien har dyrket i haver og på marker og om, hvilke planter der blev samlet ind i naturen til madlavning, medicin, farvemiddel og tekstiler.
”Plantefund fra arkæologiske udgravninger kan hjælpe os med at danne et billede af, hvad fortidens mennesker spiste, hvordan de gik klædt, og hvordan de arbejdede” fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Lejre Museum.
Til aftenens foredrag kan du lære om spændende arkæologiske plantefund i Danmark og i Europa og blive klogere på, hvilke planter man brugte fra stenalderen til jernalderen. Foredraget vil være farverigt illustreret med mange billeder fra arkæologiske plantefund samt fortællinger om optagelses- og udgravningshistorier af fundene.
Sabine Karg er mag.art i forhistorisk arkæologi og dr.rer.nat. i botanik.
Tid, pris og sted
8. december kl. 19:00-21.00
75 kr. (+billetgebyr)
Billetter købes via billetto.dk
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45
Nøgleord
Kontakter
Maja KvammFrederikssund Museum Færgegården, Lejre Museum, Tadre Mølle
Tlf:+45 21 51 73 21majakv@romu.dkBilleder

Links
Information om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
ROMUs publikumschef: Vinterferien er som skabt til museumsoplevelser6.2.2023 10:19:16 CET | Pressemeddelelse
Vinterferien står for døren, og nu er tiden der endelig til at være sammen med familie og venner. ROMUs publikumschef Isabella No’omi Fuglø opfordrer til, at man bruger pausen fra hverdagen til at hente energi i tankevækkende og vedkommende kulturoplevelser på et af Roskildes museer.
En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK6.2.2023 08:28:10 CET | Pressemeddelelse
Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 22 specielt inviterede musikere - og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.
Magisk vinterferie på Lejre Museum3.2.2023 10:23:53 CET | Pressemeddelelse
Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien i uge 8. Museets udstilling er åbent alle dage i samme uge klokken 11-16.
Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården2.2.2023 12:17:44 CET | Pressemeddelelse
I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner. Museet er desuden åbent for almindelige besøg i udstillingen i hele uge 7.
Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK25.1.2023 09:09:20 CET | Pressemeddelelse
Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret - og kalder håbet frem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum