Haveselskabet

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede blomster

Del
Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde, men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke.
Foto: Marianne Folling. Stauder i grus.
Foto: Marianne Folling. Stauder i grus.

Et staudebed i grus er ikke væsentligt anderledes end et traditionelt staudebed. Alligevel er det værd at overveje at anlægge bedet i grus fremfor i jord. Et grusbed er nemlig langt nemmere at vedligeholde, fordi ukrudtet har svært ved at få fat i gruslaget. Og det ukrudt, der alligevel finder vej, er nemt at luge væk. Som en ekstra bonus tåler et grusbed langt bedre tørke, fordi gruset holder på fugten i den jord, der ligger nedenunder. Og med sommeren 2018 i frisk hukommelse vil mange haveejere formentlig kunne se, hvorfor det kan være en fordel.

Selve anlæggelsen af bedet er en smule anderledes end et jordbed, men ellers minder de to typer bed meget om hinanden.

Sådan anlægges bedet
Det er vigtigt, at man anlægger bedet i en jord, der er fri for skvalderkål, snerler og andre ukrudtsplager. Derfor skal de øverste 20 cm muldjord graves af. På den måde fjernes størstedelen af frø og rødder fra ukrudt. Herefter udlægges cirka 10 cm harpet muld (muldjord uden sten), som jævnes ud og tromles let. Det er vigtigt at overfladen er jævn og fast, men den må ikke være komprimeret - så vil vandet ikke kunne trænge igennem. Oven på mulden udlægges vasket grus i et lag på 10 cm. Det er vigtigt at gruset er vasket, så det ikke indeholder lerpartikler. Til slut plantes planterne i gruset, så rodklumpen har kontakt med muldlaget under gruset. Planterne kan med fordel sættes i store grupper af samme planter, da det letter vedligeholdelsen yderligere. Når bedet er plantet til, vandes det grundigt.  

Vedligeholdelse
En af de store fordele ved et grusbed er som nævnt netop, at vedligeholdelsen er nemmere. Lugningen er til at overse, og bedet skal kun vandes i den første periode, efter bedet er anlagt. Når først planterne har fået fat, klarer de mere eller mindre sig selv. Hvert år i marts skal de visne staudetoppe klippes væk, og hvis der bliver behov for at begrænse nogle af plantegrupperne, kan det gøres enten forår eller efterår.

Hvilke planter er egnede?
Det er bedst at vælge kraftige, robuste stauder og prydgræsser til et staudebed i grus. Stauder med en kraftig vækst, som ikke stiller særlige krav til voksestedet, er generelt nemmest at vedligeholde. Desuden vil kraftige planter hurtigere vokse sammen og dække gruset. Gode planter til et staudebed i grus er bl.a. sankthansurt, småblomstret salvie, kærtepileurt, katteurt, kinesisk elefantgræs og almindelig blåtop.   

Fordele ved at plante i grus

  • Gruset holder på jordens fugtighed og beskytter dermed muldlaget i tørrer perioder. I våde perioder dræner kruset vandet væk fra planterødderne, så de ikke tager skade.
  • Frøukrudt har meget vanskeligt ved at spire i det tykke lag af grus, og rodukrudt er nemt at luge væk i det løse grus - man kan få hele roden med, så den ikke vokser videre.  
  • Dræbersnegle bryder sig ikke om gruset, så man kan have sine stauder i fred for de sultne bløddyr.
  • Selve plantningen er nemmere i grus frem for i den almindelige havejord.

Udfordringer ved at plante i grus

  • Der er ikke nogen egentlige ulemper ved et staudebed i grus, når først bedet er etableret. Men selve anlæggelsen kræver lidt mere, fordi der skal graves jord af og lægges nyt muld og grus på.
  • Som haveejer skal man vænne sig til at overfladen er lys i modsætningen til den mørke jord. Efter to år dækker planterne bunden, og gruset vil kun være synligt i vinterhalvåret.

Læs mere om staudebed i grus på Haveselskabet.dk/planter-til-grus og i januarudgaven af Haven, hvor havedesigner Marianne Folling har designet bådet et stort og et mindre staudebed i grus.

Kontakter

Billeder

Foto: Marianne Folling. Stauder i grus.
Foto: Marianne Folling. Stauder i grus.
Download
Foto: Marianne Folling.
Foto: Marianne Folling.
Download
Foto: Marianne Folling.
Foto: Marianne Folling.
Download

Information om Haveselskabet

Haveselskabet
Haveselskabet
Tobaksvejen 23A
2860 Søborg

45 93 60 00https://haveselskabet.dk/

Haveselskabet er en almennyttig, non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven. 

Haveselskabet udgiver Danmarks bedste havemagasin "HAVEN", som vores medlemmer modtager 10 gange om året. "Haven" kan ikke købes i løssalg i butikkerne.
 
Gennem Haveselskabets Rådgivning har medlemmerne gratis adgang til landets dygtigste haveeksperter.
 
Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Læs mere på https://haveselskabet.dk

Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet

Årets (nye) gang i haven ”Tænk insekter og småfugle ind i haven” Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i april2.4.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du april måneds gode gøremål i haven.

Årets (nye) gang i haven ”Tjek havens tilstand en ekstra gang” Haveselskabets 6 gode gøremål i haven i marts7.3.2024 12:52:29 CET | Pressemeddelelse

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du marts måneds gode gøremål i haven.

Årets (nye) gang i haven ”Vi skal huske at bruge haven hele året”25.1.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i februar Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du februars gode gøremål i haven

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye