Novo Nordisk Fonden

Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

Del

10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

Hans Hasselbalch.
Hans Hasselbalch.

Dedikation. Lidenskab. Visioner. Det er nogle af de nøgleord, kollegaer anvender for at beskrive professor Hans Hasselbalch. Han har i 40 år forsket i tre kroniske blodkræftsygdomme – MPN’er, også kendt under det knap så mundrette navn ”MyeloProliferative Neoplasier”. Tidligere blev sygdommene betragtet som sjældne, og 500 danskere bliver årligt ramt. 

Det stillede Hans Hasselbalch og teamet på Sjællands Universitetshospital heldigvis spørgsmålstegn ved. Deres undersøgelser afslørede uopdagede genfejl og dermed massivt underdiagnosticerede blodkræftformer hos 10.000 danskere. Disse borgere er reelt i livsfare på grund af øget risiko for blodpropper, blødninger og sygdomme i bl.a. hjertet, lunger og nyrer samt andre kræftsygdomme. Der er derfor et stort behov for at diagnosticere MPN-blodkræft langt tidligere, end tilfældet er i dag.

70-årige Hans Hasselbalch modtager ikke Hagedorn Prisen 2021 for ét bestemt projekt. Ikke for ét bestemt forskningsresultat. Men for i hele sin omfangsrige karriere at have fokuseret så intensivt og ambitiøst på blodkræftsygdomme. Prisen uddeles af Dansk Selskab for Intern Medicin som belønning for en fremragende forsknings- eller udviklingsindsats.

”Jeg modtager Hagedorn Prisen med stor glæde og taknemmelighed på hele holdets vegne. Det er fantastisk, at vi har genereret forskning, som bliver anerkendt med denne fornemme pris,” siger Hans Hasselbalch.

Forskningssamarbejde på tværs
Prisvinderen står bl.a. bag oprettelsen af MPN-Konsortiet, herunder ZIRI, Zealand Inflammation Research Initiative, hvor et hold af 31 forskere i et tværfagligt team fra bl.a. kliniske afdelinger, Nationalt Center for Cancer Immunterapi , Herlev Hospital, Institut for Inflammationsforskning, Rigshospitalet, Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet og Klinisk Genetisk Afdeling, Odense Universitetshospital arbejder for at forbedre livskvalitet og overlevelse for MPN-patienter.

En række andre sygdomme forekommer hyppigere hos patienter med disse blodkræftsygdomme, og missionen er at fange patienterne og få stillet blodkræftdiagnosen langt tidligere og dermed forebygge blodpropper i bl.a. hjernen, hjertet og lungerne. På grund af for sen diagnostik af MPN-blodkræft kommer patienterne typisk først til andre afdelinger, og derfor er samarbejdet på tværs så afgørende.

I 1980erne introducerede Hasselbalch interferonbehandling i Danmark. Siden da har han stået bag adskillige undersøgelser, som har banet vejen for, at dette lægemiddel nu anvendes til behandling af disse blodkræftsygdomme på mange MPN-centre verden over. Drømmen er på sigt at kunne kurere patienterne ved tidlig behandling med immunterapi, herunder interferon og vaccination.

”Behandling med interferon er en af de vigtigste landvindinger i min karriere inden for MPN. Det er en meget stor glæde, at vi er et hold, som har gjort en enorm forskel globalt og for den enkelte patient. Det er så meningsfyldt et arbejde,” siger Hans Hasselbalch.

Lægefaget er en livsgerning
Hans Hasselbalch har beskæftiget sig med MPN’er - ”min livsgerning” - siden han som ung kastede sig over lægefaget. Patienter i tusindvis har siden da krydset hans vej. I dag er han en globalt anerkendt MPN-ekspert bl.a. med en imponerende track record og alenlang publikationsliste i videnskabelige tidsskrifter. Udbredelse af viden er en vigtig del af hans og holdets mission. To gange har Hans Hasselbalch fået prisen som årets underviser på Rigshospitalet.

”Hans Hasselbalch er et fagligt fyrtårn og pioner på sit felt. Han er særdeles forskningsaktiv, og der var ingen tvivl om, at det var ham, som skulle have årets Hagedorn Pris. Hans vigtige forskning peger ind i fremtiden,” siger Pia Nimann Kannegaard, bestyrelsesformand for Dansk Selskab for Intern Medicin.

Udover forbedring i patienternes sygdomsudvikling og helbredelse vil der være økonomiske gevinster i form af en reduktion af sundhedsudgifter, hvis patienterne bliver diagnosticeret korrekt langt tidligere.

På grund af COVID-19 bliver prisoverrækkelsen udskudt til 2022, hvor Hans Hasselbalch forhåbentlig kan fejres behørigt uden restriktioner. Prisen overrækkes af formanden for Dansk Selskab for Intern Medicin og Novo Nordisk Fondens direktør.

Om MPN

Myeloproliferative neoplasier (MPN) er en fællesbetegnelse for flere forskellige typer kroniske blodkræftsygdomme, som betyder, at man får for mange blodceller i blodet. Fælles for MPN-sygdommene er, at knoglemarven ikke fungerer, som den skal. Knoglemarven findes inde i knoglerne og producerer blodceller: De røde blodceller, som transporterer ilt rundt i kroppen, hvide blodceller, som bekæmper infektioner, og blodplader, som hjælper med at få blodet til at størkne.

Om Hagedorn Prisen

Hagedorn Prisen blev oprettet af Dansk Selskab for Intern Medicin i 1966. Prisen uddeles af selskabet på dets årsmøde som belønning for en fremragende forsknings- eller udviklingsindsats inden for et område af dansk intern medicin. Prisen er på 1.500.000 kr., opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris, og 1.250.000 kr. til forskning eller udviklingsarbejde. Med prisen følger tildelingen af Hagedorn Medaljen.

Om Dansk Selskab for Intern Medicin

Dansk Selskab for Intern Medicin (DSIM) er en paraplyorganisation for de ni interne medicinske specialer i Danmark og har tæt på 4.500 medlemmer. DSIM har til formål at fremme det videnskabelige studium af den interne medicin og efteruddannelsen af fagets speciallæger. Selskabet blev oprettet i 1916. Dets bestyrelse består af ni medlemmer, der udpeges af de ni interne medicinske specialeselskabers bestyrelser.

Nøgleord

Kontakter

Hans Hasselbalch, Hæmatologisk afdeling, Sjællands Universitetshospital,
tlf.: 2622 3678, hans.hasselbalch@gmail.com

Christian Mostrup, pressechef, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Billeder

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 30 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Nordic Innovation Fair: en ny speed dating-messe for nordiske forskere og internationale investorer og virksomheder22.2.2021 08:00:00 CETPressemeddelelse

Med start i 2021 vil Nordic Innovation Fair fremvise de seneste og mest lovende nordiske forskningsprojekter, som har kommercielt potentiale. Ambitionen er at gøre Nordic Innovation Fair til den foretrukne møde- og markedsplads på tværs af værdikæden for innovation og investering. Nordic Innovation Fair dækker hele naturvidenskabsområdet, herunder life science, bæredygtighed, kunstig intelligens og robotik. Målet er at fremme iværksætteri og innovation i verdensklasse.

Sangfugle og computermodeller skal skabe øget forståelse af, hvordan mennesker producerer stemme og udvikler tale18.2.2021 06:30:00 CETPressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden har uddelt i alt 120 mio. kr. til 15 interdisciplinære forskningssamarbejder, der skal løse komplekse videnskabelige udfordringer. Et at projekterne søger gennem neurologiske og biomekaniske studier af bl.a. sangfugle at forstå og udvikle modeller for stemmekontrol og udviklingen af tale. Målet er at skabe viden, der bl.a. kan bruges til at forbedre behandling af stemmeforstyrrelser og tilknyttede sygdomme.

Mads Krogsgaard Thomsen bliver ny direktør i Novo Nordisk Fonden3.2.2021 07:45:03 CETPressemeddelelse

Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør for Forskning og Udvikling i Novo Nordisk A/S, tiltræder som administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden den 1. marts 2021. Han afløser Birgitte Nauntofte, der har været administrerende direktør siden 2009. ”Mads er et af de dygtigste og mest engagerede mennesker, jeg kender, og jeg er meget glad for, at han vil påtage sig den vigtige opgave at stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens virke i fremtiden,” siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden. Novo Nordisk Fonden har med assistance fra et internationalt headhunter-firma brugt mere end et halvt år og en screening af over 100 egnede kandidater, før bestyrelsen besluttede sig for at tilbyde jobbet til Mads Krogsgaard Thomsen. ”Jeg har fulgt Novo Nordisk Fondens fantastiske udvikling på tæt hold i mange år, og det er med en blanding af ydmyghed og entusiasme, at jeg overtager ansvaret efter Birgitte,” siger Mads Krogsgaard Thomsen. ”Novo Nordisk Fonden er i dag blandt verdens t

Novo Nordisk Fonden uddeler startpakker for første gang – styrker danske universiteter i kampen om de bedste hjerner22.1.2021 10:00:00 CETPressemeddelelse

Fem talentfulde forskere flytter fra udlandet til Danmark for at fortsætte deres karrierer. Forskerne er udvalgt af de danske universiteter og har hver modtaget en startpakke-bevilling fra Novo Nordisk Fonden. Bevillingerne har til formål at styrke de danske universiteters konkurrenceevne i rekrutteringen af unikke talenter. Forskerne vil være med til at udvikle og løfte dansk forskning på vigtige områder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum