Pas på ikke at gå for vidt!

Del

Medierne har den seneste uge bragt skræmmende nyheder, flere amerikanere er, uafhængigt af hinanden, blevet indlagt med alvorlige skader på lungerne. Ifølge professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, er der god grund til at ”blæse alarm”. ”Blæse alarm” – Det mener vi man bør gøre, når medier og professorer, bevidst eller ej, ”glemmer” at få detaljerne på plads.

Det er korrekt, flere amerikanere er blevet indlagt med alvorlige skader på lungerne, lægerne har undersøgt sagen, og det eneste patienterne har tilfælles er at alle har brugt e-cigaretter op til indlæggelserne.
Der har alle dage været flere læsere til sensationer end der har til kedelige nyheder, så medierne og Pisinger for ikke at nævne Andreas Rudkjøbing, Lægeforeningen, griber den første den bedste chance for at fange læserne – det virker, men er det nu også smart?

DR var på pletten 11. august, lidt senere samme dag fulgte EkstraBladet. Det viste sig hurtigt at læserne var mere skarpe end journalisterne. En hurtig søgning på Google var alt hvad journalisterne havde behøvet, for at finde ud af det samme som de kvikke læsere gjorde, men går den så går den, og Pisinger har trods alt haft heldet med sig, når hun tidligere har spredt usandheder om e-cigaretter.

Det viser sig at de indlagte amerikanere har haft endnu mere tilfælles end blot e-cigaretter, samtaler og undersøgelser peger alle i samme retning – væskerne anvendt i e-cigaretterne indeholdt THC, erhvervet på det sorte marked. Der er altså med al sandsynlighed tale om oliebaserede væsker.

AL oliebaseret væske, THC eller ej, skal man holde sig fra i når man benytter e-cigaretter. Det er ikke og har aldrig været nogen hemmelighed, det er vigtigt at vi bliver ved med at oplyse herom.

DR var da hurtige til at skrive en bemærkning nederst i deres artikel, at der er mistanke om at lungeskaderne primært skyldes forkert brug af e-cigaretter. I øvrigt er det anden gang i den forgangne uge at DR har været nødsaget til at præcisere og beklage at have bragt misinformation, flere som følger af Charlotta Pisingers udtalelser.

E-cigaretter er direkte årsag til at det lykkes for endnu flere end tidligere at stoppe med at ryge cigaretter, det er ikke uskadeligt, men forskning viser af det ER væsentligt mindre skadeligt end tobaksrygning.

Det er IKKE okay at sprede løgne der i værste fald fører større konsekvenser med sig end hvad godt er.

Hvis vi ønsker at rygerne skal stoppe med at ryge, og hvis Røgfri Fremtids mål virkelig er at skabe netop det – en røgfri fremtid - bliver de respektive myndigheder nødt til at indtænke skadesreduktion som en del af løsningen.

Kontakter

Jeanett Bergfriedt Andersen, Politisk konsulent, Smoke-It
Jeanett@smoke-it.dk

Billeder

Information om SMOKE-IT

SMOKE-IT
Erhvervsparken Klank 3
8464 Galten

https://www.smoke-it.dk/

Følg pressemeddelelser fra SMOKE-IT

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMOKE-IT

SMOKE-IT udbetaler en kvart million i ”Covid-19 bonus”2.6.2020 08:30:00 CESTPressemeddelelse

Coronavirus har vendt op og ned på de flestes hverdag, og SMOKE-IT’s ansatte er ingen undtagelse. De skærpede krav og sikkerhedsforanstaltninger har skabt udfordringer for de butiksansatte, og det har krævet hårdt arbejde at få det hele til at fungere. SMOKE-IT’s ledelse havde ingen positive forventninger, men håbede selvfølgelig på det bedste, og i fredags kunne de så med glæde meddele medarbejderne, at krisen ikke har været så negativ som forventet.

Data blev leveret 18. november 2019, men hvor bliver ”Danskernes rygevaner” af?19.5.2020 10:24:29 CESTPressemeddelelse

Imens de fleste fokuserer på andre ting, løber e-cigaretbranchen og forbrugerne af e-damp panden mod muren. Behandlingen af lovforslaget, der blandt andet indeholder et forbud mod al anden smag en tobak og mentol i væsker til e-cigaretter, er blevet udsat. Selvom udsættelsen er vigtig, har både forbrugerforeningen og branchen brug for data fra Danskernes rygevaner 2019, for at kunne følge med i, og for at kunne dokumentere udvikling og tendenser i forbindelse med danskernes forbrug af e-damp.

Politiet lukkede SMOKE-IT’s butik i Hjørring6.5.2020 08:47:16 CESTPressemeddelelse

Lørdag ved middagstid dukkede betjente uanmeldt op i SMOKE-IT’s butik i Metropol Shopping Center i Hjørring og gav besked om, at butikken straks skulle lukke. Pga. coronasituationen skal de fleste butikker i landets storcentre nemlig holde lukket, og derfor mente betjentene, at SMOKE-IT brød reglerne. Butikkens ansatte valgte at lukke ned, men efter en halv time og en lovning om en undskyldning, kunne han atter åbne butikken.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum