Kræftens Bekæmpelse

Partnere til brystkræftramte har større risiko for depression

Del

En ny, stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at en mand har otte pct. større risiko for at få en depression, hvis hans kone eller kæreste rammes af brystkræft, end andre mænd i parforhold. Resultatet understreger, hvor vigtigt det er, at også de pårørende får hjælp og støtte.

Kræft rammer ikke kun den enkelte kræftpatient, men har også store konsekvenser for de pårørende. Og nu sætter en ny undersøgelse for første gang tal på, hvor stor belastningen er for de mandlige partnere til kvinder, der rammes af brystkræft, ved at måle, hvor mange af mændene der for første gang får udskrevet antidepressiv medicin mod depression.

Undersøgelsen omfatter 1,4 mio. mænd, der i perioden 1998-2011 var gift med, eller levede sammen med en kvinde i Danmark. Ingen af mændene havde ved undersøgelsens start en depression, og ingen af deres koner og kærester var ramt af brystkræft.

I løbet af de efterfølgende 14 år fik 26.256 af kvinderne brystkræft, og undersøgelsen viser, at der blandt de brystkræftramtes mænd er otte pct. flere, der efterfølgende har fået antidepressiv medicin, end blandt mandlige partnere til raske kvinder.

- Det er ikke en voldsom forøgelse, men den er der, og der vedbliver at være en forhøjet risiko for mændene i mange år efter partnerens brystkræftdiagnose. Hvis kvinden dør af brystkræft, har hendes mand hele 74 pct. større risiko for at få en behandlingskrævende depression, forklarer seniorforsker og overlæge i Kræftens Bekæmpelse Susanne Dalton, der har været med til at lave undersøgelsen.

Vigtig støtte til pårørende

For at få udskrevet antidepressiv medicin, skal man lide af en moderat til svær depression, som er en alvorlig sygdom. Undersøgelsen viser, at risikoen stiger, hvis den mandlige partner er ældre, har en kort uddannelse eller selv lider af kroniske sygdomme som for eksempel diabetes, lungesygdommen kol eller hjertekarsygdom.

- Det er hårdt at skulle tage sig af sin syge kone, og hvis manden i forvejen er presset, fordi han også selv er syg, er der endnu større risiko for, at han får en depression, siger Susanne Dalton.

Hun mener, at undersøgelsen understreger, hvor vigtigt det er også at holde øje med de pårørende til en kræftramt og sørge for, at de får den støtte, de har brug for. Særligt de praktiserende læger har en vigtig opgave her, fordi de ofte er læge både for kræftpatienten og hendes mand.

- Det er normalt at blive ked af det, når ens partner bliver alvorligt syg, men vi skal være opmærksomme på de personer, hvor det udvikler sig til en regulær depression. Den pårørende er en vigtig støtte for den kræftramte, men det er svært, når man selv har en depression, siger Susanne Dalton.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Psycho-Oncology

Link til den videnskabelige artikel:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pon.4459/pdf

- - -

Brystkræftpatienter har større risiko for depression

Susanne Daltons forskergruppe har tidligere vist, at også brystkræftpatienterne selv har en forøget risiko for at få en behandlingskrævende depression.

Kontakter

Susanne Dalton
Seniorforsker og overlæge i Kræftens Bekæmpelse
Mobil: 3038 1540
Email: sanne@cancer.dk

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny stor undersøgelse kortlægger senfølger hos overlevere efter kræft i ungdommen29.6.2018 17:06pressemeddelelse

Behandling af kræft bliver hele tiden bedre, og flere overlever sygdommen. Derfor bliver det mere og mere vigtigt at have fokus på, hvordan man får et godt liv efter sygdommen. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kortlægger nu, i den største undersøgelse af sin slags til dato, hvilke senfølger tidligere kræftpatienter har risiko for at få i form af sygdomme der rammer kroppens hormonsystemer. Det er viden som kan bruges til at opdage senfølgerne tidligt og måske mindske omfanget.

Ny forskning: Sådan virker lægemiddel mod arvelig kræft27.6.2018 19:09pressemeddelelse

Kræftmedicin mod blandt andet arvelig bryst- og æggestokkræft er effektivt – men ikke af den grund man hidtil har troet. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse som samtidig giver en ny forklaring på helt grundlæggende processer under celledeling. Det er viden, som i fremtiden måske kan føre til bedre behandlinger mod en række kræftsygdomme. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum