Kræftens Bekæmpelse

Partnere til brystkræftramte har større risiko for depression

Del

En ny, stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at en mand har otte pct. større risiko for at få en depression, hvis hans kone eller kæreste rammes af brystkræft, end andre mænd i parforhold. Resultatet understreger, hvor vigtigt det er, at også de pårørende får hjælp og støtte.

Kræft rammer ikke kun den enkelte kræftpatient, men har også store konsekvenser for de pårørende. Og nu sætter en ny undersøgelse for første gang tal på, hvor stor belastningen er for de mandlige partnere til kvinder, der rammes af brystkræft, ved at måle, hvor mange af mændene der for første gang får udskrevet antidepressiv medicin mod depression.

Undersøgelsen omfatter 1,4 mio. mænd, der i perioden 1998-2011 var gift med, eller levede sammen med en kvinde i Danmark. Ingen af mændene havde ved undersøgelsens start en depression, og ingen af deres koner og kærester var ramt af brystkræft.

I løbet af de efterfølgende 14 år fik 26.256 af kvinderne brystkræft, og undersøgelsen viser, at der blandt de brystkræftramtes mænd er otte pct. flere, der efterfølgende har fået antidepressiv medicin, end blandt mandlige partnere til raske kvinder.

- Det er ikke en voldsom forøgelse, men den er der, og der vedbliver at være en forhøjet risiko for mændene i mange år efter partnerens brystkræftdiagnose. Hvis kvinden dør af brystkræft, har hendes mand hele 74 pct. større risiko for at få en behandlingskrævende depression, forklarer seniorforsker og overlæge i Kræftens Bekæmpelse Susanne Dalton, der har været med til at lave undersøgelsen.

Vigtig støtte til pårørende

For at få udskrevet antidepressiv medicin, skal man lide af en moderat til svær depression, som er en alvorlig sygdom. Undersøgelsen viser, at risikoen stiger, hvis den mandlige partner er ældre, har en kort uddannelse eller selv lider af kroniske sygdomme som for eksempel diabetes, lungesygdommen kol eller hjertekarsygdom.

- Det er hårdt at skulle tage sig af sin syge kone, og hvis manden i forvejen er presset, fordi han også selv er syg, er der endnu større risiko for, at han får en depression, siger Susanne Dalton.

Hun mener, at undersøgelsen understreger, hvor vigtigt det er også at holde øje med de pårørende til en kræftramt og sørge for, at de får den støtte, de har brug for. Særligt de praktiserende læger har en vigtig opgave her, fordi de ofte er læge både for kræftpatienten og hendes mand.

- Det er normalt at blive ked af det, når ens partner bliver alvorligt syg, men vi skal være opmærksomme på de personer, hvor det udvikler sig til en regulær depression. Den pårørende er en vigtig støtte for den kræftramte, men det er svært, når man selv har en depression, siger Susanne Dalton.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Psycho-Oncology

Link til den videnskabelige artikel:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pon.4459/pdf

- - -

Brystkræftpatienter har større risiko for depression

Susanne Daltons forskergruppe har tidligere vist, at også brystkræftpatienterne selv har en forøget risiko for at få en behandlingskrævende depression.

Kontakter

Susanne Dalton
Seniorforsker og overlæge i Kræftens Bekæmpelse
Mobil: 3038 1540
Email: sanne@cancer.dk

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Mange danskere reagerer ikke, når mor og far viser tegn på sygdom24.8.2017 07:00pressemeddelelse

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at fire ud af ti danskere ikke har opfordret deres forældre til at gå til lægen, selvom de har lagt mærke til eller hørt om, at forældrene har vist tegn på sygdom. Faktisk så taler hver tredje voksne dansker sjældent eller aldrig med sine forældre om deres helbred. Men det er en god idé at tage snakken, da det kan redde liv.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum