Kræftens Bekæmpelse

Pårørende må gerne blande sig, når der er mistanke om kræft

Del
Støtte fra pårørende kan være afgørende for, at danskerne kommer hurtigt afsted til lægen, når de oplever tegn på kræft. Og mange har det fint med, at pårørende sender en til lægen. Derfor opfordrer Kræftens Bekæmpelse danskerne til at blande sig, hvis mistanken om kræft melder sig hos familie og venner.

”Du har haft en grim hoste i flere uger nu. Jeg er bekymret for dig, og synes, du skal gå til lægen og få det undersøgt.”

Den besked ville knap 87 procent af danskerne i alderen 50-74 år have det fint med at få fra deres ægtefælle/partner. Og hvis opfordringen kom fra deres barn, ville knap 78 procent af danskerne i samme aldersgruppe føle sig tilpasse med den.

Det viser en undersøgelse, som analysebureauet IUM foretog på vegne af Kræftens Bekæmpelse i september 2017 som en del af kampagneindsatsen ”De 7 tegn.” 

Da mange danskere stadig venter for længe med at gå til lægen, når mistanken om kræft melder sig, sætter Kræftens Bekæmpelse lige nu fokus på vigtigheden af at støtte sine pårørende i hurtigt at søge læge.

- Støtte fra pårørende kan være afgørende for, at man kommer hurtigt til lægen, hvis man oplever et tegn på kræft. Vi siger ikke, at man skal tvinge hinanden til lægen tidligt og sent, men hvis en pårørende klager over synkebesvær, et ændret modermærke eller et af de andre syv tegn på kræft, er det bare med at få sendt dem til lægen, siger Janne Villemoes Bigaard, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Mange venter længe med lægebesøg

En fjerdedel af kræftramte i Danmark ventede 45 dage eller mere med at gå til lægen ifølge en undersøgelse blandt mere end 5.000 kræftpatienter, som Kræftens Bekæmpelse offentliggjorde i december 2017.

- Mere end 45 dage er alt for længe at gå rundt med et kræftsymptom. Og da langt de fleste danskere har det fint med at få en opfordring til at søge læge fra deres pårørende, tror vi på, at en stor del af løsningen ligger i at gøre danskerne opmærksomme på, hvor vigtigt det er at støtte hinanden i at gå til lægen, når der er mistanke om kræft, siger Janne Villemoes Bigaard, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, og tilføjer:

- Der er ingen gode grunde til at vente med at tage til lægen, hvis man oplever et af de syv tegn på kræft. Det gør en stor forskel at komme hurtigt af sted, for jo tidligere kræftsygdommen bliver opdaget, jo bedre er muligheden for at blive rask.

De syv tegn, du bør kende

De syv tegn, danskerne skal kende og reagere på, er: Længerevarende synkebesvær, uforklarligt vægttab, længerevarende hoste eller hæshed, uforklarlig blødning, ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele, ændret afføringsmønster, knuder eller hævelser.

Kræftens Bekæmpelse lancerer op til fars dag en kampagne, der opfordrer voksne børn til at bruge fars dag til at huske deres fædre på, at de skal gå til lægen, hvis de oplever et af de syv tegn på kræft.

Med kampagnen ønsker Kræftens Bekæmpelse netop at understrege den vigtige rolle, pårørende spiller, når mistanken om kræft melder sig.

------------------------------------------------------------------------------------

Fakta om kræft i Danmark 

  • Ca. 37.000 danskere rammes hvert år af kræft (opgjort for 2011-2015)
  • Hver tredje dansker får kræft, før de fylder 75 år
  • Seks ud af ti danske kræftpatienter overlever deres kræftsygdom. Ved udgangen af 2015 levede 285.000 danskere med diagnosen kræft
  • Mænd haler ind på kvinder men er stadig bagud: Andelen af kræftramte mænd, der er i live efter 5 år, er på 10 år steget fra 48 procent til 60 procent. For kvinder er andelen steget fra 55 procent til 63 procent
  • Danskernes overlevelse er ringere end fx svenskernes: I Danmark er 60 procent af kræftramte mænd i live efter 5 år, mens det i Sverige er 69 procent af de kræftramte mænd. 63 procent af danske kvinder er i live fem år efter diagnosen, mens det er 67 procent af de svenske kvinder
  • Forskellen kan blandt andet skyldes, at mange danskere er for længe om at gå til lægen med symptomer på kræft

For yderligere data

------------------------------------------------------------------------------------

Om kampagnen

Med kampagnen Red Din Fars Dag vil Kræftens Bekæmpelse have danskerne til at støtte pårørende i at gå til lægen, hvis de oplever symptomer, der kan være tegn på kræft.

Kampagnen er en del af indsatsen De 7 tegn, der skal øge danskernes kendskab til de syv mest almindelige tegn, der kan være symptom på kræft, og få flere til at gå til læge tidligere, hvis de oplever et af de syv tegn.

Baggrunden er, at tidligere opdagelse af kræft øger muligheden for at overleve og giver ofte mulighed for en mere skånsom behandling med færre senfølger.

De syv tegn er: Længerevarende synkebesvær, uforklarligt vægttab, længerevarende hoste eller hæshed, uforklarlig blødning, ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele, ændret afføringsmønster, knuder eller hævelser.

Læs mere på www.de7tegn.dk

Kampagnen er særligt henvendt danskere over 50 år, fordi risikoen for at få kræft stiger med alderen.

Kampagnen lanceres tirsdag 22. maj (præcis to uger før Fars Dag) på sociale medier. Se mere på reddinfar.dk.

Kampagnen er finansieret af midler fra Knæk Cancer

Kontakter

For oplysninger om lægefaglige spørgsmål: Janne Villemoes Bigaard, overlæge, Kræftens Bekæmpelse, tlf. 27 77 10 70


For oplysninger om undersøgelserne og kampagnen: Helene Holm Burén, projektleder, Kræftens Bekæmpelse, tlf. 41 19 15 56

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye