Sparekassen Kronjylland

Parlamentsvalg har plettet Theresa Mays førertrøje

Del

23. juni sidste år stemte briterne sig ud af EU-samarbejdet. Valget viste et splittet Storbritannien, idet kun en lille ovevægt stemte for, at briterne skulle forlade unionen.

Premierminister Theresa May har lagt op til et hårdt brud med EU og har meldt ud, at ingen aftale er bedre end en dårlig aftale. Udmeldingen henviser til, at hvis Storbritannien og EU ikke bliver enige om vilkårene for udmeldelsen og det efterfølgende samarbejde, kan briterne forlade EU uden en aftale for, hvad der skal ske.

For at styrke sin forhandlingsposition udskrev premierministeren tidligere på året parlamentsvalg med afholdelse i torsdags. På annonceringsdagen for valget havde Theresa May klart førertrøjen på, og en klar sejr skulle være med til at sikre hende et stærkt mandat i de kommende Brexitforhandlinger. Selvom det i torsdags lykkede de konservative at beholde positionen som landets største parti, var valget en kæp i hjulet for premierministeren. Hendes parti har nemlig ikke længere det absolutte flertal, og hendes fremtidige regering fremstår umiddelbart svag. Valget kan derfor muligvis besværliggøre hendes kommende Brexitforhandlinger.

For det første er spørgsmålet, hvorvidt nederlaget er udtryk for, at briterne tager afstand fra Mays hårde Brexit. Hvis det er tilfældet, har hun mistet opbakning. For det andet har hendes svage valg fået ”the remainers” til at lugte blod. Ifølge den tidligere konservative finansminister, George Osborne, er der ikke længere flertal for et hårdt Brexit i parlamentet, og han kalder May ”a dead woman walking”. Umiddelbart efter valgresultatet faldt det engelske pund med omkring to procent over fra den danske krone. Pundet har derfor nu tabt cirka 13 procent over for kronen siden Brexitafstemningen sidste år.

Selvom den britiske økonomi siden Brexitafstemningen har klaret sig bedre end ventet, forventer vi, at pundet de kommende par år vil blive på nuværende eller lavere niveauer. På kort sigt vil pundet være påvirket af Brexitforhandlingerne og Mays styrke i dem. Derfor forventer vi, at diverse udmeldinger vil få indflydelse på udviklingen og give store udsving i pundkursen. Den britiske økonomi er også gradvist blevet ramt af udmeldelsen af EU. EU er Storbritanniens absolut største handelspartner, idet omkring 45 procent af Storbritanniens vareeksport går til de 27 andre medlemslande. Derfor er Storbritannien afhængig af en god aftale med EU. Lykkes det ikke May at forhandle sådan en hjem, vil Storbritannien og EU sandsynligvis ende med handelsforhold, der følger WTO-reglerne, og det betyder flere handelsbarrierer. Bliver handelsvilkårene for eksporten på sigt vanskeligere, skal værdien af pundet og dermed handelspriserne ned for at opretholde eksporten.

Valutafaldet har den negative effekt, at det mindsker de britiske husholdningers købekraft, idet de importerede varer bliver dyrere. I Storbritannien udgør privatforbruget omkring 65 procent af det samlede BNP, så et mærbart fald i privatforbruget vil kunne aflæses direkte i bruttonationalproduktet.

Kontakter

Af rente- og valutadealer i Sparekassen Kronjylland, Jakob Madsen, jma@sparkron.dk, telefon: 87 62 38 23

Information om Sparekassen Kronjylland

Sparekassen Kronjylland
Sparekassen Kronjylland
Tronholmen 1
8960 Randers SØ

89 12 24 00http://www.sparkron.dk/

Følg pressemeddelelser fra Sparekassen Kronjylland

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra Sparekassen Kronjylland

Er en eller to aktier i porteføljen nok?3.10.2017 15:55pressemeddelelse

I en rapport, der blev offentliggjort tidligere i år, har fire professorer fra Copenhagen Business School taget temperaturen på Hr. og Fru Danmarks investeringsvaner, når det kommer til at købe aktier for frie midler. I rapporten slår data fra perioden 2005-2012 fast, at 76 procent udelukkende har danske aktier. Det er godt, når danske aktier − som her i 2017 − præsterer godt. Men husk, at der kan komme år, hvor danske aktier gør det dårligere end de globale aktiemarkeder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum