Ingeniørforeningen, IDA

Pæn reallønsfremgang for IDA’s medlemmer i Nordjylland

Del

I det forgangne år har Ingeniørforeningen, IDA’s privatansatte medlemmer i Nordjylland hentet en gennemsnitlig lønstigning på 3,6 pct. På landsplan var lønfremgangen 3,2 pct.

Det er gode tider for de nordjyske ingeniører, scient.er og it-specialister på det private område. I det forgangne år fik de en pæn reallønsfremgang på 3,6 pct. i gennemsnit. I samme periode var inflationen 0 pct.

”Ingeniører og andre højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt er en mangelvare i Nordjylland. Ledigheden ligger på 2,0 pct. for eksempelvis ingeniørerne, og alt tyder på, at der også vil være efterspørgsel på vores medlemmers kompetencer i en rum tid fremover. Vi uddanner simpelthen for få, og vi formår heller ikke at tiltrække og fastholde nok vidensarbejdere fra udlandet. Det slår igennem på lønudviklingen, som igen i år giver en pæn reallønsfremgang for vores medlemmer på det private område,” siger Erik Nicolaisen, formand for IDA Nord.

Et kig på Arbejdsmarkedsbalancen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der særligt er mangel på elektro- og maskiningeniører i Nordjylland. Og intet tyder på, at efterspørgslen på teknologiske og naturvidenskabelige kompetencer vil blive mættet lige med det samme. En prognose fra den teknologiske alliance Engineer the Future viser, at Danmark vil mangle 13.500 ingeniører og scient.er i 2025.

Erik Nicolaisen forventer da også, at manglen på naturvidenskabelige og tekniske kompetencer vil påvirke lønudviklingen i de kommende år.

”Løn handler om udbud og efterspørgsel, og flaskehalsene på arbejdsmarkedet vil formentlig også smitte af på lønudviklingen fremadrettet. For det enkelte IDA-medlem er det godt, at en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse kaster så mange jobmuligheder af sig. Men for Danmark og dansk erhvervsliv er det en stor udfordring, som i sidste ende kan bremse opsvinget og føre til at virksomhederne må søge derhen, hvor kompetencerne er,” siger Erik Nicolaisen.

I gennemsnit tjener et IDA-medlem med bopæl i Nordjylland 50.945 kr. om måneden. Det er ca. 3.400 mindre end landsgennemsnittet på 54.347 kr. 

Regionalt lønniveau fordelt på kandidatalder 2016, privatansatte

Års anciennitet (kandidatår)

Nordjysk region

Hele landet

Forskel

20 år (1996)

58.609

61.957

-3.348

10 år (2006)

54.342

53.821

521

0 år (2016)

35.530

36.981

-1.451

Alle

50.945

54.347

-3.402

Kilde: IDA Lønstatistik 2016 excl. topchefer
Note: Privat ansatte månedsløn er løn plus eget og arbejdsgivers pensionsbidrag og værdi af skattepligtige goder. Eksklusiv eventuel resultatløn og bonus. 

Kontakter

Erik Nicolaisen, formand for IDA Nord, tlf: 20 87 96 57

Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf: 51 85 17 64

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Hvad blev der af investeringer i forskning og uddannelse, Lars Løkke?3.10.2017 13:29pressemeddelelse

Statsministeren sagde i sin åbningstale, at vi skal være klar til at bruge den ny teknologi. ”Robotter kan give bedre velfærd. Digitalisering kan mindske klimaforandringer. Fremtidens job kan blive mere givende og mindre nedslidende,” sagde statsministeren. Men Ingeniørforeningen, IDA, savner, at de fine ord om fremtiden bliver fulgt op af handling. ”Det er positivt, at statsministeren har fokus på fremtiden og er åben overfor ny teknologi, men vi savner i høj grad investeringer i fremtiden. Hvis vi skal være klar til fremtiden, kræver det investeringer i forskning og uddannelse. For robotterne udvikles på baggrund af teknisk forskning – og de der udvikler dem og i vist omfang betjener dem, skal have de rette kompetencer, hvis vi skal kunne følge med. Derfor er de fortsatte besparelser på uddannelse på automatpilot hovedrystende,” siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA. Det samme gælder, når vi taler forskning, for IDA er bekymret for, hvad vi skal le

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum