På Sydfyn virkede det: Nu skal Bornholms detailhandel styrkes
Mange danske turister kender Bornholms mangfoldighed af mindre butikker, restauranter, cafeer og kunsthåndværkere, og mange ved også, at detailhandelen udgør en vigtig del af øens oplevelsesturisme, som blev hårdt ramt af COVID-19-nedlukningen i foråret.
Siden foråret har meget heldigvis forandret sig til det bedre, men usikkerheden om tiden efter COVID-19-pandemien bekymrer øens detailhandel. Derfor støtter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu projektet ”Genstart Erhverv i Gadeplan - Responsible Island Bornholm” med 6,4 mio. kr.
Indsatsen, der medfinansieres af EU’s Socialfond, skal nå ud til 100 virksomheder i øens detailhandel. Gennem individuelt tilpassede kompetenceløft til ledere og medarbejdere skal virksomhederne klædes på til blandt andet den digitale omstilling.
Nicolai Hansen, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, glæder sig over den kommende indsats:
"I bestyrelsen håber vi, at mange af de bornholmske forretninger, der stadig mærker COVID-19 på omsætningen, vil se projektets tilbud om kompetenceløft til ledelse og medarbejdere som et alternativ til at afskedige. Samtidig ved vi, at digitalisering er centralt for virksomhedernes udvikling på den lange bane.”
Stærkt partnerskab
Bag projektet står et stærkt partnerskab med Erhvervshus Hovedstaden, Business Center Bornholm, øens lokale handelsstandsforeninger, brancheorganisationer – bl.a. Dansk Erhverv, samt Bornholms Regionskommune.
Christa Lodahl, erhvervschef i Business Center Bornholm:
”Mange forretninger i Bornholms detailhandel har fået genskabt omsætningen – godt hjulpet af de mange danske turister i sommer. Men kundernes adfærd har ændret sig efter COVID-19, og fremtiden kræver blandt andet, at vores detailhandel bliver klædt bedre på til digitalisering og til balancen mellem fysisk og digital tilstedeværelse. På Bornholm har virksomhederne ovenikøbet en lav grad af digitalisering, så projektet rammer klokkerent ned i vores behov.”
Den kommende indsats på Bornholm bygger på erfaringerne fra et tilsvarende og succesfuldt projekt på Sydfyn, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse gav en tillægsbevilling før sommerferien. Her har digitale udviklingsplaner, tilpasset hver enkelt forretnings behov og ønsker, skabt mere omsætning og flere arbejdspladser.
Florist Lotte Hjort, bestyrelsesmedlem i Rønne Handelsstandsforenings, Business Center Bornholm og Erhvervshus Hovedstaden - Bornholm, ser frem til den nye, bornholmske indsats:
”Projektet lander lige i øjenhøjde med os i detailhandelen, for vi har brug for et kompetenceløft, så vi også i fremtiden kan klare os. Samtidig er vores brancher og forretninger meget forskellige, hvilket afspejles i antallet af medarbejdere. Derfor er det godt, at udviklingsplanerne udformes efter virksomhedens behov, og at indsatsen bliver personlig og digital og kan komme til at ligge uden for butikkernes åbningstid.”
Bornholmer-projektet er et af i alt otte nye projekter, der får støtte fra bestyrelsens pulje ”Morgendagens kompetencer”. Projekterne, der medfinansieres af EU’s Socialfond, arbejder med kompetenceløft inden for kvalificeret arbejdskraft, grøn omstilling og digitalisering.
Fakta om indsatsen
I april 2020 åbnede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse for ansøgninger til puljen ”Morgendagens kompetencer”. Puljen på 86 mio. kr. er målrettet kompetenceløft-projekter inden for kvalificeret arbejdskraft, grøn omstilling og digitalisering. EU’s Socialfond medfinansierer den kommende indsats med 67 mio. kr., og dertil kommer 19 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler.
Indsatsen skal hjælpe virksomheder, som på grund af COVID-19-pandemien er ramt af faldende efterspørgsel og deraf følgende risiko for afskedigelser. Med støtten kan virksomhederne i stedet fastholde medarbejderne i behovsdrevne kompetenceløft-forløb, som dels gør medarbejderne mere produktive og dels styrker virksomhedernes omstillings- og tilpasningsevne på længere sigt.
Støttede projekter
Bestyrelsen har modtaget 35 ansøgninger fra hele landet, og der er samlet ansøgt om 273 mio. kr. 27 projekter får afslag, mens otte projekter får støtte.
Læs mere her om de otte projekter, der har fået støtte.
Du kan læse mere om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse på bestyrelsens hjemmeside.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål om indsatsen på Bornholm og generelt om indsatsen for kvalificeret arbejdskraft, kan du kontakte Christian Nordbek, 35 29 16 43 og chrnor@erst.dk
Nøgleord
Information om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg
3529 1700https://erhvervsfremmebestyrelsen.dk/
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at fremme en sammenhængende, efterspørgselsdrevet og lokalt forankret erhvervsfremme- og turismeindsats for virksomheder på tværs af hele Danmark.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsætter og finansierer decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danske virksomheder er mere produktive end virksomheder i vores nabolande: ”Vi deler aktuelt data”30.6.2025 14:06:24 CEST | Pressemeddelelse
Det går godt for små og mellemstore virksomheder i Danmark, mens europæiske virksomheders konkurrenceevne generelt er udfordret. Herhjemme ligger produktiviteten mellem fem og 20 procent højere end i vores nabolande. Det glæder forperson i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Christian Motzfeldt, da det er, hvad bestyrelsen er sat i verden for at fremme – og pointerer, at de også spørger virksomhederne selv, hvordan det går. Aktuelle data, han nu vil dele.
Vækstiværksættere fra Brande: ”Iværksætterforløbet er en af hovedårsagerne til, at vi er her i dag”23.6.2025 12:10:53 CEST | Pressemeddelelse
3DCP Group er i gang med at opføre 36 studieboliger i Holstebro. Nok ikke en nyhed, der for alvor ville trække overskrifter, hvis ikke det var fordi, at det er Europas indtil videre største 3D-printede byggeri. Med et kæmpe drive, tårnhøje ambitioner og hjælp fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses iværksætterindsats er de unge iværksættere bag den bare fire år gamle virksomhed i fuld gang med at skabe nye standarder for byggebranchen.
Eksportsamarbejde har åbnet døren til det tyske marked20.6.2025 09:31:11 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg-virksomheden Dansk Scanning A/S har fået hjælp til at realisere det store potentiale, som virksomheden havde identificeret syd for grænsen. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses eksportindsats åbnede for et eksportsamarbejde med det lokale erhvervshus, og det betød, at Dansk Scanning kunne få rådgivningsassistance i forbindelse med markedsafsøgning og deltagelse i udbud i Tyskland – og effekten har været tydelig.
Styrket indsats for danske iværksættere med vækstpotentiale18.6.2025 12:54:08 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse investerer 113 mio. kr. i at få flere vækstiværksættere i Danmark og i bedre betingelser for, at nye virksomheder kan vokse sig stærke og konkurrencedygtige.
Målrettede indsatser skal løfte tusindvis af SMV'er17.6.2025 12:51:48 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 300 mio. kr. annoncerer Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at styrke danske SMV’ers robusthed og omstillingsevne i en hastigt foranderlig verden. Ved at samle og forenkle en række behovsdrevne tilbud er målsætningen at løfte det brede SMV-segments produktivitet, omsætning, eksport og bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum