Beskæftigelsesministeriet

På et år: Tre gange så mange ufaglærte ledige uddanner sig

Del

Mere end tre gange så mange ledige ufaglærte som sidste år er gået i gang med en faglært uddannelse, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Årsagen er især den nye mulighed for at tage en erhvervsuddannelse til 110 procent af dagpengesatsen, hvis uddannelsen er inden for et område, der mangler arbejdskraft.

I alt har næsten 1.000 ufaglærte valgt at benytte sig af muligheden. Dertil kommer 518 personer, som er startet på en erhvervsuddannelse på den lavere dagpengesats. I samme periode året før gik 424 personer i gang med et uddannelsesløft.

Foreløbige meldinger fra landets jobcentre indikerer, at mange af de ledige uddanner sig til SOSU-hjælper/-assistent, industrioperatør, elektriker og kontormedarbejder.

Muligheden for at påbegynde en erhvervsuddannelse til 110 procent af den enkeltes dagpengesats blev indført i sommeren 2020, hvor regeringen og et bredt flertal i Folketinget aftalte at bruge i alt 750 mio. kr. på forskellige former for opkvalificering. Partierne har aftalt at forlænge retten til og med 2022.

Også flere gør brug af 6 ugers jobrettet uddannelse, og brugen af den regionale uddannelsespulje er steget betragteligt. Her ser man en stigning i lediges deltagelse på henholdsvis 20 og 50 pct., når man sammenligner med samme periode året før.

Samlet set er antallet af personer, som har valgt at opkvalificere sig i perioden fra august 2020 til januar 2021, steget med 37 pct. på tværs af fem af ministeriets ordninger i forhold til samme periode året før. Det er både kortere kurser og erhvervsuddannelser, der tiltrækker flere.  

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- I en svær tid for Danmark er der god grund til at glæde sig over, at så mange griber chancen for at få nye kompetencer. Vores tilgang har hele tiden været, at vi skal bruge krisen klogt og investere os ud af den.

- Det er i vores øjne en fordel for både arbejdsgiverne – offentlige såvel som private – som mangler arbejdskraft og ikke mindst for de ledige selv. Vi står over for en genstart af dansk økonomi, hvor vi ved, at den grønne omstilling vil kræve mange nye, faglærte hænder, ikke mindst i industrien.

- Derfor skal vi fortsætte kursen og tænke langsigtet – ikke mindst, hvad angår vores kompetencer. Jeg håber, at endnu flere ufaglærte, som måtte stå i den triste situation at have mistet deres arbejde under corona-krisen, vil gribe mulighederne for at uddanne sig.

På bm.dk kan du se, hvor mange, der opkvalificerer sig inden for hver region i Danmark. Her kan du f.eks. se, at i hovedstaden søger mere end dobbelt så mange personer om midler fra den regionale uddannelsespulje i august 2020 til januar 2021 sammenlignet med samme periode året før.

Kontakt: Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 51 23 28 30

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfayes kommentar til ledighedstallet for oktober 202130.11.2021 09:03:45 CET | Pressemeddelelse

I oktober 2021 var der 87.900 ledige. Det er 6.300 færre end måneden før, svarende til et fald i ledigheden på 6,7 procent. Den positive udvikling fortsætter således, og i oktober oplevede vi det laveste antal ledige siden december 2008. Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger: - Antallet af ledige bliver ved med at falde herhjemme, og vi er nu under 90.000 ledige. Det er en utroligt god nyhed, og kommer os alle til gavn. - Det gør mig selvsagt rigtig glad på både samfundets og virksomhedernes vegne, at ledigheden bliver ved med at falde. Men jeg er mindst lige så glad på vegne af de mange danskere, som i den seneste tid er blevet en del af det arbejdende fællesskab. - Alle vinder ved, at endnu flere nu har fået et job at stå op til om morgenen. Den gevinst kan ikke kun måles i kroner og ører. Men selvom ledigheden er faldende – endda til det laveste niveau i knap 13 år – er der stadig rum for at få endnu flere med på vognen.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfayes kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for september 202122.11.2021 08:47:09 CET | Pressemeddelelse

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen i september måned, hvor der var 2.882.000 personer i job. Fremgangen ses primært i den private sektor, hvor der kom 13.000 flere lønmodtagere, mens der var et lille fald i den offentlige sektor på knap 500 personer. Samlet steg beskæftigelsen med 0,4 procent i september måned. Dermed sætter september ny rekord for højeste antal beskæftigede i Danmark nogensinde registreret. Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger: - Antallet af beskæftigede stiger igen. Nu til nye højder. Det er selvsagt enormt positivt, og en gevinst for såvel samfundsøkonomien som de danskere, der har fået et job at stå op til og et arbejdende fællesskab at være en del af. - Selvom ledigheden er faldende, har vi stadig ledige hænder i Danmark. I september 2021 var der 94.600 fuldtidsledige. Hvis vi kan få flere af dem med på vognen, vil det komme os alle til gavn. Den enkelte ledige, virksomhederne og samfundet som helhed. - Men regeringen er ikke

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum