Overvægt og malaria påvirkes måske af mavebakterier

Bakterier er blandt de simpleste organismer på jorden. En enkelt celle uden nogen form for bevidsthed eller tankeevne, men som overraskende nok alligevel har et komplekst samarbejde og forsvarsmekanismer med og mod andre bakterier.
I et nyt forskningsprojekt, som har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, skal forskere fra Københavns Universitet undersøge mavebakterien Helicobacter pyloris “sociale” liv.
- Selv om bakterier er utroligt simple, kan de faktisk have sociale liv. Nogle bakterier kan for eksempel producere enzymer, som nedbryder antibiotika, der jo slår bakterier ihjel. Så det er også til gavn for andre bakterier i nærheden, forklarer postdoc på Københavns Universitet Sandra Breum Andersen.
Andre bakterier kan producere nogle små ”magneter”, som kan stjæle jern fra proteiner i vores blod.
- Det gør jernet tilgængeligt for andre bakterier også, siger hun.
Sandra Breum Andersen skal lede forskningsprojektet Understanding the Effects of Microbial Interactions on Host Health, hvor forskerne gennem museforsøg vil udvikle en større forståelse af, hvordan interaktioner mellem Helicobakter pylori bakterier med andre bakteriearter og med vores immunforsvar påvirker vores sundhed.
Helicobakter pylori er kendt for at spille en rolle i udviklingen af mavesår og mavekræft, men den har samtidig et tæt samspil med vores immunforsvar, som gør, at den sandsynligvis også beskytter mod allergi, astma og måske overvægt.
- Man har i tidligere studier af mennesker set, at hvis man fjerner bakterien ved at behandle med antibiotika, så sker der en stigning i vægt. Den kan påvirke regulering af sult, og den kan påvirke immunforsvaret, forklarer Sandra Breum Andersen.
Forskerne vil overføre bakterien til nogle forsøgsmus og se, om de har mindre risiko for at blive overvægtige sammenlignet med mus uden bakterien. De skal også undersøge, om det gør en forskel, om bakterierne samarbejder eller konkurrerer med hinanden.
Blodprøver fra børn med malaria
Samme type forsøg skal de lave med malaria.
- Vi ved, at alvoren af malaria til dels afhænger af graden af inflammation. Vi vil se, om Helicobakter beskytter mod udviklingen af kompliceret malaria, og om interaktionerne mellem bakterierne betyder noget, siger Sandra Breum Andersen.
Som led i malariaforsøget skal forskerne også undersøge blodprøver fra børn med malaria i forskellig sværhedsgrad for at finde ud af, om de har bakterien eller ej.
Forskningen vil give en større forståelse af, hvordan bakterier og deres interaktioner påvirker vores sundhed.
Nøgleord
Kontakter
Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk
Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Støtte til sundhedsvidenskabelig forskning og forskningsophold i udlandet3.7.2025 08:51:36 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler lidt over en halv million kroner til to forskere, som skal på forskningsophold i udlandet. 1,4 millioner kroner går til forskning på det sundhedsvidenskabelige område, hvor otte talentfulde studerende får mulighed for at snuse til forskningsområdet.
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum