DI Vestsjælland

Overordnet fremgang for erhvervsvenligheden i Vestsjælland

Del
DI’s årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima viser fremgang for Odsherred, Holbæk, Slagelse og Kalundborg. Sorø går en enkelt plads tilbage, mens Ringsted rykker ni pladser tilbage på listen.

Positiv udvikling i Holbæk Kommune, men dækningsafgift bør afskaffes

Holbæk Kommune rykker 14 pladser frem i årets undersøgelse af det lokale erhvervsklima og ligger nu på en 67. plads. Det er især den overordnede vurdering af erhvervsvenligheden, som bevæger Holbæk fremad, men også en bedre vurdering af kategorierne ’Arbejdskraft’, ’Uddannelse’, ’Sagsbehandling’, ’Infrastruktur og transport’ og ’Information og dialog med kommunen’. Den absolut bedste placering af kommunen er inden for kategorien ’Brug af private leverandører’, hvor det bliver til en imponerende 22. plads. Til gengæld ligger kommunen helt i bund igen i år, når det handler om ’Skatter, afgifter og gebyrer’, hvor det bliver til en 93. plads.

- En afskaffelse af den genindførte dækningsafgift vil uden tvivl bidrage positivt til erhvervslivets vurdering af Holbæk Kommune som et attraktivt sted at drive virksomhed, siger Steen Søgaard, formand for DI Vestsjælland, og tilføjer.

- Men jeg vil også i den grad kvittere for de positive takter, som vi ser i Holbæk. Efter det kraftige fald på 39 pladser i 2018 er det godt at se, at kommunen bevæger sig fremad igen. Kommunens arbejde inden for uddannelse er begyndt at rykke, og indsatsen for at hjælpe virksomhederne med at finde kvalificeret arbejdskraft giver pote. Vurderingen af den kommunale sagsbehandling bevæger sig også i den rigtige retning. Men der er stadig rum til forbedring.

Sagsbehandlingen i Slagelse får ros

Efter flere år med en rigtig pæn placering – ikke mindst i 2017 med en 13. plads – oplevede Slagelse Kommune en voldsom tilbagegang i Lokalt Erhvervsklima-målingen i 2018. Kommunen landede efter et år med kommunalpolitisk uro på en 85. plads. Igen i år ligger Slagelse i 80’erne, men er dog rykket 5 pladser frem til nr. 80. Virksomhedernes overordnede vurdering af erhvervsvenligheden i kommunen går en plads tilbage fra 83 til 84, og kategorien ’Kommunens image’ placerer Slagelse på en 88. plads, om end det er en lille fremgang fra nummer 92 i 2018.

Men der er også positive vurderinger at hente i undersøgelsen. I kategorien ’Sagsbehandling’ flytter Slagelse fra en 65. plads til en fin 26. plads, hvilket er kommunens bedste placering. I kategorien ’Infrastruktur’ ligger kommunen på en pæn 36. plads men er gået lidt tilbage fra en 28. plads i 2018. Mere positivt er det, at ’Brug af private leverandører’ rykker fra en 86. plads til en 43. plads.

- Det er godt at se, at der også er positive tegn i Slagelse. Men vi må desværre også konstatere, at kommunen rykker tilbage på en række vigtige områder – det gælder arbejdskraft, uddannelse, fysiske rammer og skatter, afgifter og gebyrer. Nu, hvor der er skabt lidt mere afklaring om det kommunalpolitiske, kan vi håbe, at Slagelse Kommune får ro til at arbejde sig fremad igen og fortsætte den flotte udvikling, som kommunen hele tiden har været i gang med, siger formand for DI Vestsjælland, Steen Søgaard.

Øget erhvervsvenlighed og forbedret image forbedrer Odsherreds placering

Odsherred Kommune rykker 7 pladser frem i Lokalt Erhvervsklima 2019 og lander efter mange år i den absolutte bund på en 84. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Baggrunden for den positive udvikling finder man især i virksomhedernes overordnede vurdering af de kommunale rammevilkår. Her rykker Odsherred nemlig fra en plads som nummer 93, som er absolut lavest, til en plads som nr. 79. Det betyder, at kommunen efter en årrække langt under landsgennemsnittet nu foretager en pæn stigning.

- Den positive udvikling i Odsherred er godt nyt. Hvis den fortsætter, er der snart udsigt til, at Odsherred når op på landsgennemsnittet, hvad angår erhvervsvenlighed. Det vil være en nyhed, der er værd at se frem til i 2020, lyder det fra Steen Søgaard, formand for DI Vestsjælland.

Kommunens bedste placering er i kategorierne ’Kommunens image’ og ’Information og dialog med kommunen’, hvor det bliver til en 63. plads. Den laveste placering er i kategorien ’Arbejdskraft’, der belyser kommunens indsats for at afhjælpe virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft. Her lander kommunen på en 92. plads og går 11 pladser tilbage.

Ringsted når landsgennemsnit for erhvervsvenlighed, men får alligevel en lavere placering end i 2018.

Fra en placering i midten falder Ringsted 9 pladser tilbage i 2019 og lander på en 66. plads i DI’s undersøgelse Lokalt Erhvervsklima 2019. En lang række af kategorier trækker nemlig i den gale retning – men der er også positive nyheder. I kategorien ’Arbejdskraft’ går kommunen hele 40 pladser frem fra nr. 78 til nr. 38 – bl.a. fordi virksomhederne oplever et bedre samarbejde med jobcentrene. Det er den bedste placering for kommunen.

Til gengæld falder Ringsted voldsomt på uddannelse, som bliver den absolut dårligst placerede kategori med en 83. plads – 50 pladser lavere end i 2018. De kommunale folkeskolers samarbejde med virksomhederne ser ud til at være på vej i den helt gale retning, og sammen med et fortsat fokus på arbejdskraft er uddannelse højt på virksomhedernes prioriteringsliste.

Men det allervigtigst er dog infrastruktur og transport.

- Ringsted placerer sig desværre lavere end sidste år i årets måling, når det handler om infrastruktur og transport. Spørger man virksomhederne, er det ellers det område, som kommunen bør prioritere allerhøjest. Det håber jeg, at Ringsted Kommune vil lytte til, siger Steen Søgaard, formand for DI Vestsjælland, og fortsætter:

- Virksomhedernes overordnede vurdering af kommunens erhvervsvenlighed er ellers nået landsgennemsnittet i 2019, men der skal et større fokus på at styrke det kommunale vejnet og især den kommunale kollektive trafik, før Ringsted igen kan placere sig bedre i den samlede måling.

Sorø fortsat i top i Region Sjælland

På trods af en lille tilbagegang på en plads til nr. 21 er Sorø stadig den kommune i Region Sjælland, som placerer sig bedst i DI’s undersøgelse af Lokalt Erhvervsklima. Og spørger man virksomhederne, så er kommunen både god til at lave effektiv kommunal sagsbehandling og til at give information og være i dialog med virksomhederne. I de to kategorier placerer Sorø sig nemlig i top 10 på landsplan.

Det område, hvor kommunen ligger dårligst placeret, er ’Brug af private leverandører’, hvor den lander på en 77. plads. En meget lav placering for en kommune, hvor ingen andre kategorier er over 50.

- Det er tydeligt, at Sorø Kommune skal rette blikket mod udbudsprocesser og konkurrenceudsættelse, for her peger virksomhederne i undersøgelsen på, at der er noget, som ikke fungerer optimalt. Samtidig er det et område, som ligger allerøverst, når virksomhederne skal prioritere kommunens indsatsområder, siger Steen Søgaard, formand for DI Vestsjælland, og fortsætter.

- Ellers kan jeg kun sige stort tillykke til Sorø Kommune, som gør det utrolig flot, når kommunen igen i år er den bedst placerede kommune i målingen i Region Sjælland.

Kalundborg har vendt negativ udvikling og rykker 13 pladser frem

En fin 47. plads blev det til for Kalundborg i DI’s undersøgelse af Lokalt Erhvervsklima, og dermed sætter kommunen punktum for den kraftige tilbagegang i målingen, som den har oplevet siden 2017.

Virksomhederne belønner bl.a. afskaffelsen af dækningsafgiften i Kalundborg Kommune. I kategorien ’Skatter, afgifter og gebyrer’ rykker kommunen nemlig hele 30 pladser frem fra nr. 44 til nr. 14 – den absolut bedste placering for kommunen. Den kommunale sagsbehandling er også blevet bedre og rykker fra en placering som nr. 71 i kategorien på landsplan i 2018 til en placering som nr. 28 i 2019.

I emnerne ’Infrastruktur’, ’Kommunens image’ og ’Information og dialog med kommunen’ placerer Kalundborg sig dog ikke videre godt, men i slutningen af 60’erne.

- Det er rigtig godt at se Kalundborg bevæge sig i retning af fordoms storhed, men der er også områder, hvor der er plads til forbedring, siger Steen Søgaard, formand for DI Vestsjælland, og fortsætter:

- Det er af afgørende betydning, at det bliver lettere for medarbejdere at kunne pendle ind og ud af Kalundborg, hvad enten det er med kollektiv transport eller i bil. Hvis bosætningen skal øges i kommunen, er det også vigtigt med god infrastruktur, og her har kommunen en opgave at løfte i fællesskab med andre dele af Vestsjælland.

FAKTA OM LOKALT ERHVERVSKLIMA 2019

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 10. år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 7.332 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 370.000 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 20 pct. af den private beskæftigelse.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt konsulent Sigrid Wilbeck Hansen, siwi@di.dk, tlf.: 3377 3864 eller pressekoordinator Lars Bøgeskov, larb@di.dk, tlf. 3377 4782

Billeder

Information om DI Vestsjælland

DI Vestsjælland
DI Vestsjælland



For yderligere information om DI Vestsjælland:

Sekretær Susanne Munk Jørgensen
Mail: sul@di.dk
Tlf. 3377 3924

Følg pressemeddelelser fra DI Vestsjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Vestsjælland

Behov for mere samarbejde mellem virksomheder og skoler på Sjælland16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på nogle skoler i Region Sjælland. Men hvis det skal lykkes de sjællandske kommuner allerede fra næste skoleår at opfylde nye lovkrav om, at alle elever skal i en uges erhvervspraktik, skal skolerne skabe kontakt til langt flere virksomheder. Udpeg en erhvervsplaymaker, lyder opfordringen fra DI Vestsjælland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye