KL

Overenskomstforhandlinger med fokus på attraktive arbejdspladser og gode rammer

Del

I dag lyder startskuddet til overenskomstforhandlingerne for omkring en halv million kommunalt ansatte. KL går til forhandlingerne med et ønske om at udvikle attraktive arbejdspladser og sikre, at vi kan drive effektive kommuner også i årene, der kommer. Det skal bl.a. ske ved at have fokus på rekrutteringsudfordringer og fastholdelse af erfarne medarbejdere.

De næste måneder skal KL og de faglige organisationer forhandle nye overenskomster for mere end en halv million ansatte fordelt på omkring 100 overenskomster på det kommunale arbejdsmarked. I dag har parterne udvekslet krav, og fredag indledes forhandlingerne med det første politiske møde.

Baggrundstæppet for forhandlingerne er coronakrisen og dermed også de usikre fremtidsudsigter for dansk økonomi. KL har derfor stillet krav om, at overenskomster og aftaler skal fornyes inden for en samfundsøkonomisk ansvarlig ramme.

”Forhandlingerne vil uden tvivl blive påvirket af coronakrisen, og tiden er derfor ikke til de store revolutioner. Vi er nødt til at være realistiske omkring, hvad der kan lade sig gøre rent økonomisk, og set fra vores stol er økonomien til den stramme side. Derfor skal vi bruge disse forhandlinger på at finde strategisk kloge og holdbare løsninger på de udfordringer, vi står med, så vi til hver en tid kan levere den bedste service til borgerne,” siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg og den ene part af KL’s forhandlerteam.

Anden del af forhandlerduoen er Steen Christiansen, der også er næstformand i KL’s Løn- og Personaleudvalg. Han siger:

”Vi skal bruge de her forhandlinger på at sikre, at de kommunale arbejdspladser er attraktive for de omkring 500.000 medarbejdere, der hver dag møder ind og yder nærværende og uundværlig velfærd til vores borgere. Samtidig skal vi med aftalen sørge for, at kommunerne har de rette redskaber og aftaler, der gør, at maskinen kan køre som smurt hver eneste dag.”

Fokus på rekruttering

KL har lige som i 2018 et forslag med til forhandlingerne om, at en del af de lønmidler, der er til rådighed ved forhandlingerne, målrettes områder med særlige udfordringer.

”Vi har en stor opgave med at sikre tilstrækkeligt med hænder på især ældre- og sundhedsområdet både aktuelt og i årene, der kommer. Derfor skal vi fortsætte det gode samarbejde med de faglige organisationer om at gøre faget som social- og sundhedsmedarbejder mere attraktivt – også lønmæssigt. Derudover skal vi kunne rekruttere og fastholde dygtige velfærdsledere til at stå helt ude i frontlinjen ved borgerne og sikre, at den service, vi leverer, er af høj kvalitet. Og endelig har vi et tema med til forhandlingerne om at se på grupper med lav pensionsprocent, så vi sammen sikrer, at vi har et robust pensionssystem, som er let at administrere,” siger Michael Ziegler.

Vigtigt fokus på seniorer

Et andet vigtigt spor i forhandlingerne bliver desuden at få skabt rammer på de kommunale arbejdspladser, der kan motivere de erfarne og ældre medarbejdere til at blive længere og få et godt og langt arbejdsliv i kommunerne.

”Omkring hver fjerde medarbejder i kommunerne er 55 år eller derover. Og bare inden for de næste 5 år vil 46.000 kommunale medarbejdere gå på efterløn eller pension. Vi har brug for de kompetencer, som vores erfarne medarbejdere har. Men seniorer er ikke ens, og løsningerne er derfor mange. Det skal vores overenskomster og aftaler kunne rumme,” siger Steen Christiansen.

Kontakter

Billeder

Links

Information om KL

KL
KL
Weidekampsgade 10
2300 København S

+45 3370 3370https://www.kl.dk/

KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra KL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum