Overborgmesteren vil lægge en dæmper på nattelivet i København
Larm, affald og voldsepisoder. Nattelivet i København har både før og under corona-pandemien tiltrukket sig meget uheldig opmærksomhed bl.a. med nogle meget alvorlige voldsepisoder i Indre By og med larm og skrald i festbelastede områder rundt om i byen.
Nu vil overborgmester Frank Jensen sætte ind, så adgang til alkohol bliver mere vanskelig i byens nattelivszoner, og støj- og affaldssyndere kan få stukket en afgift ud af kommunens medarbejdere på gaden.
”København er en fantastisk og levende by, og det er dejligt! Men det skal være rart at bo her og besøge byen på alle tider af døgnet. Vi har set, at generne fra nattelivet i København i bestemte områder af byen, især i Indre By, blev alt for store - med mere larm, mange fulde mennesker i gaden og helt uacceptable voldsepisoder. Festen i gaden har simpelthen taget overhånd. Det skal vi have gjort op med,” siger overborgmester Frank Jensen (S).
Overborgmesteren foreslår, at der indføres forbud mod salg af alkohol efter kl. 20 i udvalgte områder, såkaldte nattelivszoner, i de større byer, fx i Indre By i København. Det skal ske ved at gøre salg af alkohol om aftenen og natten ulovlig i kiosker og butikker mv. – ligesom reglerne var i lukkeloven før 2005.
Samtidig foreslår overborgmesteren, at kommunens beføjelser udvides, så fx kommunens støjvagter og parkmedarbejdere får hjemmel til at udskrive afgifter til personer, der overtræder byens ordensreglementer. I dag er det alene politiet, der kan håndhæve ordensreglementet og udskrive bøder. De nye beføjelser vil være på linje med kommunens parkeringsvagter, som i dag kan udskrive p-afgifter ved ulovlig parkering.
Det kan fx være, når der bliver smidt affald i byens parker og byrum, eller når der bliver spillet høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt. Noget som rigtig mange københavnere har været generet af denne sommer.
”Politiet gør allerede et kæmpe arbejde, og det er klart, at de ikke kan være overalt. Samtidig har vi allerede medarbejdere i byens gader, parker og ved havnen, som kan hjælpe med at sikre, at folk ikke sviner og larmer. Dem skal vi give et ekstra redskab til at sikre en rolig og ren by,” siger overborgmester Frank Jensen (S).
Forslagene har overborgmesteren givet videre til justitsministeren på et møde mandag den 14. september.
Kontakt
Overborgmester Frank Jensen via presserådgiver Merle Sofie Simonsen, tlf. 2151 9112
FAKTA
- Byens parker og byrum reguleres i dag af ordensreglementer, der alene håndhæves af politiet. Sker der overtrædelser, fx høj musik på tidspunkter, der ikke er tilladt, kan politiet udskrive en bøde.
- Overborgmester Frank Jensen foreslår, at kommunen får lovhjemmel til, at også kommunale medarbejdere kan håndhæve ordensreglementerne ved at udskrive afgifter til de personer, der bryder dem. Det kan fx være ansatte ved kommunens idræts- og kulturfaciliteter, støjvagter eller ansatte i kommunens parker og andre arealer med offentlig adgang – på steder, hvor skiltning klar angiver regler om støj og affald.
- Hvis man i dag vil købe alkohol om aftenen eller natten, kan det ske på barer og diskoteker, samt i kiosker og butikker, hvor der ingen regler er for indtag af alkohol.
- Før 2005 var det forbudt at sælge, udlevere eller udbringe drikkevarer med 2,8 pct. vol. alkohol eller derover mellem kl. 20.00 og kl. 06.00. Dertil var der krav om, at de disse varer var afskærmet i det nævnte tidsrum. Med ændringen af lukkeloven i juli 2005 afskaffede man reglerne om forbud mod salg af alkohol efter kl. 20 i butikker.
- En regulering af alkoholsalget i detailhandlen efter kl. 20 skal føre til mindre salg til borgere, der afvises på værtshuse og caféer, fordi de er for unge eller for påvirkede, og også forhindre impulskøb af alkohol efter nattelivets lukketid.
- Københavns Kommune har allerede iværksat en række tiltag for at mindske nattelivets gener, blandt andet:
- Vagter og værter i nattelivet. Der er indsat natteværter i Middelalderbyen og støjvagter, som tager sig af støj fra barer, restauranter og udendørs musikarrangementer, og sommeren over har der været indsat gadeplansmedarbejdere målrettet hotspots i byen.
- Tæt samarbejde med Københavns Politi, der blandt andet har tv-overvågning i Gothersgade og Vestergade og fast patruljerer i Indre By til fods fredag og lørdag fra 22.00-6.00.
- Ekstra renhold. Kommunen har afsat 900.000 kroner til ekstra renhold og spuling af festgader i Indre By, herunder til mobile toilet-ter i sommermånederne. Desuden erstattes skraldespandene i Indre By i løbet af i år med 120 større skraldespande efter flere forsøg på at mindske mængden af affald.
- Vagter og værter i nattelivet. Der er indsat natteværter i Middelalderbyen og støjvagter, som tager sig af støj fra barer, restauranter og udendørs musikarrangementer, og sommeren over har der været indsat gadeplansmedarbejdere målrettet hotspots i byen.
Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
En samlet Borgerrepræsentation indgår aftale om ny organisering af Københavns Kommune7.5.2025 11:01:28 CEST | Pressemeddelelse
Samtlige partier og løsgængere på Københavns Rådhus er blevet enige om en række ændringer af ressortopdelingen i Københavns Kommune. Aftalen sikrer blandt andet én samlet indgang til Københavns Kommune, så kommunen bliver lettere at gå til for københavnerne.
Ny undersøgelse: Fortsat høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne i Københavns Kommune6.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den generelle trivsel og motivation for medarbejdere i Københavns Kommune scorer 5,7 ud af 7 mulige point, som er på niveau med tidligere år. Det viser en ny trivselsundersøgelse, som overordnet vidner om en høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne. Samtidig peger undersøgelsen på nogle vigtige områder, hvor der er behov for opmærksomhed og handling.
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum