Overborgmester vil have stop for brændeovne
Der er i alt ca. 16.000 brændeovne i København, næsten alle sammen i boliger, der i forvejen har klimavenlig fjernvarme. Brændeovnene sviner i fyringssæsonen mere end den samlede biltrafik gør på et helt år og er hovedkilde til partikelforurening i luften.
Nu vil Københavns overborgmester have et stop for, at der kommer flere brændeovne til:
Brændeovne er hyggelige – men de er ikke nødvendige i en by som København, hvor 99 pct. af ejendommen har klimavenlig fjernvarme, siger Frank Jensen:
Brændeovnene er den største kilde til sundhedsskadelige partikler. Hvis vi skrottede alle brændeovne i København, ville det have større virkning på sundheden, end hvis vi fjernede al trafik på vejene, siger han.
Derfor foreslår overborgmesteren, at alle landets kommuner bemyndiges til at forbyde nyopsætning af brændeovne i bygninger, der allerede har klimavenlig varmeforsyning. På den måde forhindrer man, at der kommer nye brændeovne til i områder, der er belastet af røg og partikler.
Samtidig foreslår Frank Jensen, at skrotningspræmien til brændeovne udvides til at dække mange flere ovne end i dag og at den sættes betragteligt i vejret fra nuværende 2.000 kr. til ca. 5.000 kr. Og har boligejeren taget imod præmien, klapper fælden – så må der ikke sættes en ny ovn i.
Jeg tager ikke brændeovnen fra nogen. Men jeg vil gerne gøre det rigtigt attraktivt at skille sig af med ovnen, og jeg gerne sikre, at der ikke kommer nye brændeovne til, siger Frank Jensen.
Frank Jensen foreslår:
- Kommuner skal have lov til at nedlægge forbud mod nyetablering af brændeovne i ejendomme, der har fjernvarm
- Ingen nye ovne ved skrotpræmie
- Skrotpræmien skal omfatte mange flere ovne (det er ikke afgørende, præcis hvor linjen trækkes, men det kan fx være ved alle brændeovne, der er installeret før 2005, hvor der blev indført krav til ovnene)
- Ved at modtage præmien fraskriver husejeren sig retten til at udskifte ovnen med en anden. Præmien medfører altså, at et ildsted bliver lukket. (i dag installeres der en ny brændeovn ved 9 ud af 10 skrotningspræmier)
- Prisen skal op fra de 2.000 kr. i dag til ca. 5.000 kr.
- Skrotpræmien skal omfatte mange flere ovne (det er ikke afgørende, præcis hvor linjen trækkes, men det kan fx være ved alle brændeovne, der er installeret før 2005, hvor der blev indført krav til ovnene)
Fakta
På landsplan er brændeovne kilde til 70 pct. af al partikelforurening
550 for tidlige dødsfald på landsplan anslås af kunne henføres alene til brændeovne
På landsplan er der 700.000 - 800.000 brændeovne, men koncentrationen af partikler er højere i byerne, hvor boligerne ligger tæt.
Den nuværende skrotningspræmie er indført af VLAK-regeringen og giver 2.000 kr. for at skrotte en brændeovn. Den gives kun til brændeovne fra før 1995, hvilket betyder, at en masse ældre ovne ikke er omfattet. Præmien gives, selvom der efterfølgende installeres en ny brændeovn.
Erfaringer fra tidligere skrotningspræmier siger, at kun 10 pct. af ildstederne bliver lukket, mens 90 pct. af de skrottede brændeovne bliver erstattet med en nyere model.
Nye brændeovne forurener 60-80 pct. mindre end gamle ovne fra før 2005. Men selv den nyeste svanemærkede brændeovne fra 2017 forurener mindst 11 gange så meget per energienhed som en nyere lastvogn.
En opgørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi fra Aarhus Universitet viser, at over halvdelen af brændeovne i København er fra før 2005.
Kontakt for kommentarer
Overborgmester Frank Jensen via pressechef Rikke Egelund, 3147 9497
Nøgleord
Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
En samlet Borgerrepræsentation indgår aftale om ny organisering af Københavns Kommune7.5.2025 11:01:28 CEST | Pressemeddelelse
Samtlige partier og løsgængere på Københavns Rådhus er blevet enige om en række ændringer af ressortopdelingen i Københavns Kommune. Aftalen sikrer blandt andet én samlet indgang til Københavns Kommune, så kommunen bliver lettere at gå til for københavnerne.
Ny undersøgelse: Fortsat høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne i Københavns Kommune6.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den generelle trivsel og motivation for medarbejdere i Københavns Kommune scorer 5,7 ud af 7 mulige point, som er på niveau med tidligere år. Det viser en ny trivselsundersøgelse, som overordnet vidner om en høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne. Samtidig peger undersøgelsen på nogle vigtige områder, hvor der er behov for opmærksomhed og handling.
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum