Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Overborgmester vil alliere sig med almene boligselskaber i kampen for et grønnere København

Del
Københavns overborgmester vil gå sammen med byens største grundejere – blandt andet de almene boligselskaber – om at øge biodiversiteten i byen. Det er seneste skud på stammen i kommunens arbejde for at skabe en grønnere hovedstad med mere og vildere natur.

Verden over er biodiversiteten i krise. Selvom København i årtier har arbejdet med grønne løsninger, klimaomstilling og bæredygtighed, så er biodiversiteten i byen presset. Derfor indgik Københavns Kommune sidste år et ambitiøse partnerskab med Danmarks Naturfredningsforening om at styrke biodiversiteten i landets hovedstad, og kommunen er på vej med en ny biodiversitetsstrategi, som skal sikre mere og vildere natur i byen.

Men kommunen kan selvsagt kun bestemme over biodiversiteten på de områder, kommunen ejer – og en stor del af Københavns samlede areal er i dag ejet af private grundejere. Således ejer de 25 største grundejere i København tilsammen mere end en fjerdedel af Københavns samlede areal. En del af dette areal er bebygget, men det er også græsplæner, gårde, tomme byggegrunde og gamle industriområder.Områder, som ofte er dækket af friserede græsplæner, fliser og asfalt, der er nemt at holde ved lige, men som ikke ligefrem gør noget godt for biodiversiteten i byen.

Nu vil overborgmester Lars Weiss (S) gå sammen med de største grundejere i København, herunder en række almene boligselskaber, om at øge biodiversiteten og skabe mere og vildere natur over hele byen.

København skal være verdens grønneste by i mere end én forstand. Vi skal have færre fliser og friserede græsplæner og mere vild natur. Arbejdet med at styrke biodiversiteten i byen er allerede i fuld gang – men det er et langt, sejt træk, og vi må alliere os med alle, som vil være med, hvis vi for alvor skal rykke på den dagsorden og have et grønnere København med mere vild natur,” siger overborgmesteren. Han fortsætter.

”Der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale hos de største private grundejere, som råder over store arealer i København. Jeg tror på, at vi kan lære meget af hinandens erfaringer og at vi sammen hurtigere kan bane vejen for mere vild natur i vores by – til gavn for både biodiversiteten i byen og beboerne og københavnerne, der får glæde af mere natur i hverdagen,” siger Lars Weiss.

Konkret foreslår overborgmesteren, at kommunen indgår et frivilligt partnerskab med grundejere som fx de almene boligforeninger. Med afsæt i partnerskabet kan kommunen og grundejerne dele erfaringer og inspirere og forpligte hinanden til at følge op med konkrete, grønne initiativer. For eksempel at plante flere og mere forskelligartede planter, hjemmehørende buske og træer eller bygge insekthoteller og stengærder, hvor insekter kan leve. Men også mere simple greb som at skrue ned for vedligehold af grønne områder og lade græs og planter vokse mere vildt.

En af de store private grundejere, man i København ser til for inspiration, er den almene boligadministrator KAB. Her har man siden 2019 samarbejdet med foreningen ’Vild Med Vilje’ om at øge biodiversiteten på ubrugte udearealer– og i KAB møder overborgmesterens forslag opbakning:

Jeg synes, det er helt rigtigt set af Københavns Kommune, at private grundejere er en del af løsningen for at komme biodiversiteten til undsætning. Vi skal passe på naturen, arterne og grundvandet. Derfor er det vigtigt for os at arbejde for et bæredygtigt hovedstadsområde. Det er samtidig en naturlig del af det samfundsansvar, vi meget gerne tager på os som almen boligadministrator. Blandt andet igennem KAB’s signaturprojekt Vild Med Vilje. I alt har 48 boligafdelinger i KAB-fællesskabet tilmeldt sig Vild Med Vilje, så den almene sektor kan og vil gerne rykke noget inden for biodiversitet,” siger Jens Elmelund, adm. dir. i KAB.

Københavns overborgmester vil invitere de største grundejere i København, herunder en række almene boligselskaber, til møde i efteråret.

Kontakt
- Københavns overborgmester Lars Weiss (S) via presserådgiver Merle Sofie Simonsen, tlf. 2151 9112
- Kontakt Jens Elmelund, adm. dir. i KAB via pressekonsulent Jakob Østergaard Nøhr, tlf. 4048 4699

FAKTA

  • De 25 største grundejere i København er almene boligselskaber, pensionskasser, private udviklere eller offentlige/semioffentlige selskaber. De råder tilsammen over et samlet areal på 24.041.288 m2, svarende til 3.367 fodboldbaner eller en fjerdedel af Københavns Kommunes samlede areal – herunder en masse grønne og grå områder, hvor der kan arbejdes med at fremme biodiversiteten.

  • Københavns Kommune og Danmarks Naturfredningsforening har i 2020 indgået et ambitiøst samarbejde om at fremme biodiversiteten i København. Partnerskabsaftalen indebærer samarbejde om en ny biodiversitetsstrategi, herunder en ny pulje til borgerdrevne naturprojekter, der skal være med til at bringe naturen helt ind i københavnernes hverdag.

  • Med vedtagelsen af Københavns Kommunes budget for 2021 blev der afsat to millioner kroner til udvikling af den nye biodiversitetsstrategi. Strategien skal sætte en ambitiøs retning for udviklingen af et grønnere og mere artsrigt København frem mod 2050, og den udvikles i dialog med københavnerne, byens store grundejere og andre relevante aktører.

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Ny erhvervsstrategi skal sikre bedre virksomhedsservice, internationalt fokus og et mere klimavenligt København19.4.2024 07:22:57 CEST | Pressemeddelelse

Københavns Kommunes nye erhvervsstrategi er netop vedtaget af Borgerrepræsentationen. Strategien skal fastholde Københavns position som en stærk og international erhvervsby i udvikling og med god service til byens virksomheder. København skal sammen med byens virksomheder fortsat skabe vækst, understøtte den grønne omstilling og styrke den internationale konkurrenceevne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye