Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Overborgmester Frank Jensen: Naturen i Nordhavn skal bevares

Del

Et af Københavns vilde naturområder Nordhavnstippen skal bevares, og seks steder i byen lægges der op til nye parker. København skal være grøn, når vi udvikler byen, siger overborgmesteren i forbindelse med forhandlingerne om kommunens udvikling de næste 12 år.

En fiskehejre breder sine vinger ud og flyver ind mod byen, mens blishønsene i søen med skarpe kald gør opmærksom på deres tilstedeværelse. Imellem dunhammerne svømmer et svanepar, og på en lille høj græsser en flok får. Der er masser af dyreliv og uspoleret natur på Nordhavnstippen. 

Det skal bevares, når der bygges i Ydre Nordhavn de kommende år, siger overborgmester Frank Jensen i forbindelse med forhandlingerne om Kommuneplan 2019.

Vi skal sørge for, at København bliver en endnu grønnere by, når vi udvikler byen. Derfor skal vi bevare naturen på Nordhavnstippen, så vi styrker biodiversiteten og det rige dyre- og planteliv i området. Samtidig skal alle københavnere have let adgang til attraktiv natur - også i byens nye bydele”, siger overborgmester Frank Jensen (S). 

Med Kommuneplan 2019 lægges der op til seks nye grønne områder, bedre adgang til naturen rundt i hele byen med nye adgangsveje og en generel udvikling henimod et grønnere København. 

Planen er lagt for et grønnere København
Udover Nordhavnstippen skal Nordhavn på sigt også rumme en ny stor naturpark på cirka 28 hektar og en ny bypark. De to områders størrelse svarer tilsammen til cirka det dobbelte af Kongens Have. Den nye bydel Godsbaneterrænet på Vesterbro og Refshaleøen får også et større grønt område. Også Kløverparken på Amager og Enghave Brygge skal have nye grønne åndehuller, lyder det i kommuneplanen.  

Samtidig skal københavnerne have bedre adgang til attraktive eksisterende og nye grønne og blå åndehuller. Derfor lægges der op til at etablere otte nye forbindelser rundt i byen. På Amager vil man fx skabe en grøn forbindelse mellem Amager Fælled og Amager Strand for at gøre det nemt at bevæge sig på tværs af de to naturområder. En grøn rute for bløde trafikanter skal også gøre det nemmere for borgere på Nørrebro at komme til det grønne område ved Utterslev Mose. 

Generelt skal København gøres grønnere ved også at øge beplantningen, hvor der i dag er overvejende asfalt eller fliser. 

Forhandlingerne om Københavns Kommunes Kommuneplan 2019, der fastlægger udviklingen af København de kommende 12 år, foregår i disse dage. Det ventes, at Borgerrepræsentationen kan vedtage planen i begyndelsen af det nye år. Kommuneplanen lægger rammerne, mens pengene til de konkrete projekter skal findes i de kommende års budgetforhandlinger.


Fakta

  • Nordhavnstippen rummer krat, to søer og et rigt dyreliv med bl.a. får, gæs, svaner, fiskehejrer, forskellige ænder og trækfugle

  • Bevaringen af Nordhavnstippen betyder blandt andet, at planen for Ydre Nordhavn skal justeres, så det uspolerede naturområde på Nordhavnstippen ikke påvirkes af etableringen af metroen til Ydre Nordhavn. 

  • Den grønne plan i Kommuneplanen 2019 indeholder fire overordnede løsninger 1) Nye grønne områder; 2) Grønne forbindelser og forbedret adgang til eksisterende grønne områder i en grøn arealplan; 3) Øget kvalitet af eksisterende grønne områder og 4) Fra gråt til grønt, hvor man i eksisterende by erstatter grå belægning med beplantning.

  • Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om, hvor og i hvilket omfang byen skal udvikles til et grønnere København ifm. med kommuneplanen. Men pengene til de konkrete projekter skal findes i de kommende års budgetforhandlinger, hvis projekterne skal realiseres.

  • Kommuneplanen arbejder med en ambition om, at byens boliger aldrig har mere end 300 meter til et grønt område. Det kan være en park, en lommepark, grønne byrum, søerne eller havnen med videre. Det skal forbindelserne, de nye grønne områder samt begrønning af den eksisterende by bidrage til at opnå.

Kontakter

Overborgmester Frank Jensen (S) via pressekonsulent Nikolai Evereth, tlf. 24 65 05 65, mail il2t@kk.dk

Vedhæftede filer

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum